Det teknikintensiva utvecklingsföretaget CEVT valde för fem år sedan att ge personalen ökad flexibilitet genom tunnlad trafik och VDI-lösningar, alltså fjärråtkomst till företagets IT-applikationer. Det har nu hjälpt dem genom den pågående coronakrisen.

– Vi har arbetat på ungefär som vanligt. Alla våra drygt 2000 medarbetare, inklusive personal på expeditioner och uppdrag runt om i världen, har full tillgång till våra system och jobbar helt normalt även om de nu arbetar remote eller hemifrån, säger Patrik Fredlund, Vice President EUS & Security Operations på CEVT.

CEVT är den kinesiska industrigruppen Zhejiang Geely Holding Groups innovationscenter i Göteborg, där det etablerades 2013. Här utförs avancerad forskning inom fordonsteknologi, vilket kräver stor datorkapacitet. För fem år sedan beslöt man att satsa på en VDI-lösning, där företagets anställda ges virtuella skrivbord som kan användas på enkla enheter som en vanlig laptop, läsplatta eller mobiltelefon. Tekniken kan liknas vid en tv-sändning. Användaren kan använda vilken enhet som helst var som helst, och ingen data skickas fram och tillbaka utan stannar säkert i datacentret.

Det betyder att användarna var de än finns och vilken enhet de än använder har tillgång till den fulla kraften hos IT-systemen hos CEVT.

– För CEVT fanns det två viktiga skäl att ta detta steg. Vi ville att våra tunga användare, de som jobbar med resurskrävande verksamheter, skulle få en möjlighet att jobba på olika platser men med bibehållen prestanda. Det andra skälet var att säkra vår data när externa konsulter och partners arbetar med oss. Genom VDI lämnar aldrig vår data våra servrar utan finns i vår egen säkra IT-miljö, säger Patrik Fredlund.

CEVT sökte sig till Citrix

Den samarbetspartner CEVT valde för att leverera VDI var Citrix. Med deras lösning ser det virtuella skrivbordet hos användaren likadant ut oavsett vilken enhet som används.

Men ytterligare en funktion har gett användarna än mer flexibilitet. När man arbetar med Citrix över en laptop på sin arbetsplats, och på kvällen hemma i bostaden vill fortsätta att arbeta över sin läsplatta, ser skärmen precis ut som när man lämnade sin laptop på jobbet. Man fortsätter att arbeta precis där man var, trots att man bytt både miljö och enhet.

– Det här har uppskattats väldigt mycket av vår personal. De har kunnat komma till jobbet och arbeta under de timmar som är bekvämast och som fungerar bäst med privatlivet. Sedan kan de åka hem och lösa sina privata uppgifter, och senare enkelt fortsätta att jobba hemma under samma förutsättningar. Jobbet ligger kvar och väntar och de kan fortsätta precis där de slutade, fast på en annan enhet men med bibehållen tillgång till samma information, säger Patrik Fredlund.

VDI en styrka under pandemin

Denna tanke med Business Continuity har visat sin stryka under den nu pågående coronapandemin. När land efter land drabbades och anställda tvingades jobba hemifrån eller från de platser i världen där de blivit fast efter att gränser stängts och flygtrafik upphört, utsattes många företag och organisationer för svåra prövningar.

Men för CEVT har anpassningen till denna nya krävande situation gått väldigt smidigt.

– Vår personal har kunnat fortsätta arbeta ungefär som vanligt, tack vare den Citrix-lösning som vi implementerade för länge sedan och som vår personal är van att arbeta med, säger Patrik Fredlund.

Men få organisationer är anpassade för en situation där i princip hela personalstyrkan jobbar på distans. Det saknas helt enkelt inte kapacitet. Hos CEVT löste man detta genom att identifiera de individer med störst behov av datorkapacitet. För dem skalades kapaciteten upp, medan användare med små krav fått mer begränsad kapacitet. Detta kunde enkelt justeras i Citrix lösning.

Fördjupat samarbete inför framtiden

Med den positiva erfarenhet som CEVT fått från Citrix lösningar planerar man nu att ytterligare fördjupa samarbetet.

– Nästa steg blir att erbjuda VR, virtual reality, över Citrix. Min kollega Mattias Brandt, som är drivande inom VDI hos oss, arbetar med detta tillsammans med vårt VR-team. Detta är verkligen spännande. Vi har många intressanta applikationer som vi vill kunna erbjuda via distansarbete, så att våra medarbetare kan befinna sig där de vill, säger han.

För Patrik Fredlund har också CEVTs erfarenheter från den pågående krisen gett en ny insikt om fördelarna med VDI.

– Den resa under dessa år som vi på CEVT gjort tillsammans med Citrix och Andreas Rosendahl, vår kontaktperson där, visar hur bra den här tekniken är. Den presenterar också Citrix som en fullvärdig plattform som kan ersätta väldigt mycket i det dagliga arbetet, och inte minst låta personalen slippa bära omkring på tunga datorer, säger han.