Met iedere nieuwe technologie die op de markt komt wordt het moeilijker voldoende getalenteerde mensen te vinden om de IT-sector te ondersteunen. De innovatiesnelheid ligt zo hoog dat opleidingen het niet meer kunnen bijbenen. In een samenleving waarin de jongste generatie zijn eigen ouders moet uitleggen hoe IT werkt, is het aan IT-bedrijven zoals Citrix om kinderen te enthousiasmeren voor een baan in de IT.

In Nederland is Citrix daarom sinds kort trotse sponsor van JINC, een vereniging van scholen en bedrijven zonder winstoogmerk. JINC werd begin deze eeuw opgericht in Amsterdam Nieuw-West om kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt te helpen. Inmiddels is JINC actief in acht regio’s, waar zo’n 47.000 kinderen per jaar bliksemstages en coachingsprogramma’s krijgen aangeboden.

Citrix Nederland sponsort JINC niet alleen met een financiële bijdrage van € 10.000, maar heeft ook verschillende medewerkers bereid gevonden een dag tijd te besteden aan de begeleiding van deze kinderen. Evelien ter Hoeven, Eddy van Lent, Geert Jan Poelmann en ik zelf hebben in tweetallen een groep kinderen onder onze hoede gekregen die een dag mogen meelopen bij Citrix in Amsterdam om een idee te krijgen van werken in de IT.

Meer dan programmeren

Het zijn vooral jongens, en het eerste wat ze zeggen is: “ik dacht dat we met computers gingen werken?” JINC vindt het juist belangrijk om deze kinderen, buiten de kennis die ze hun opleidingen kunnen opdoen, sterker worden in bijvoorbeeld plannen, sociale vaardigheden en solliciteren. Ik sluit me daar volledig bij aan. IT is méér dan alleen code kloppen. In de opleidingen worden de softere skills vaak vergeten, terwijl je juist daarmee veel verschil kunt maken.

In deze markt kun je ook zonder een papiertje heel ver komen, als je jezelf maar weet te presenteren en ondernemend durft te zijn. Een van de opdrachten die we de kinderen bijvoorbeeld hebben gegeven, was heel simpel: “Verkoop mij dit potlood.” De bedoeling is de kinderen te laten voelen hoe belangrijk het is dat je in staat bent een verhaal te vertellen.

Aanvankelijk reageerden de kinderen verbaasd, maar na wat uitleg en coaching gingen ze los. Leuk om te zien hoe de ene groep zich echt richt op de kwaliteiten van zo’n potlood, en daarmee op Product Management, terwijl anderen juist veel meer een Marketing insteek kiezen. Uiteindelijk hoop ik vooral dat we kunnen overbrengen dat IT meer is dan techniek. Juist een zakelijke houding en kennis van hoe organisaties werken zijn van onschatbare waarde.

Diploma’s < Passie + Doorzettingsvermogen

Als je een goede baan zoekt in de IT, zijn passie en doorzettingsvermogen misschien wel belangrijker dan een mooi diploma. En werkervaring natuurlijk, maar om die te krijgen moeten jongeren eerst leren zichzelf goed te presenteren. Dat is echt iets waar in Nederland veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Zelfs als kinderen spreekbeurten moeten doen, krijgen ze meer punten voor veel informatie op hun slides, dan voor een goed verhaal en een aansprekende presentatie.

Als we willen dat meer jongeren kiezen voor IT, doen we er goed aan niet alleen te laten zien hoe geweldig technologie is, maar vooral ook dat de juiste vaardigheden voor een baan in de IT echt niet afhankelijk zijn van een diploma. In de IT is plaats voor iedereen met een kritische blik, een scherpe geest, inzet en een gezonde dosis lef. Waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, heeft daar maar heel weinig mee te maken.

IT is de motor achter de grootste maatschappelijke veranderingen van dit moment en de maatschappij heeft moeite de snelheid van die veranderingen bij te benen. Het is aan ons om die handschoen op te pakken. Citrix heeft een Global Day of Impact die medewerkers mogen besteden voor dit soort doelen en ik ben blij dat wij JINC financieel steunen vanuit als Citrix Nederland. Maar ik ben vooral ook trots dat wij met ons team zo’n positieve bijdrage kunnen leveren.