Vil teknologi gjøre medarbeiderne overflødige, eller vil teknologien gjøre oss i stand til å gjøre en bedre jobb? Eller kanskje vi alle i fremtiden vil være frilansere?

Citrix har i samarbeid med noen av verdens fremste eksperter på fremtidens arbeidsliv utarbeidet rapporten Work 2035, der vi forsøker å finne svar på hvordan fremtidens arbeidsliv kan se ut. I forbindelse med rapporten gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant 1000 ansatte og 500 ledere i europeiske og amerikanske bedrifter.

Svarene overrasker — ikke minst fordi det er et stort gap mellom hvordan ledere og ansatte tror fremtidens arbeidsplasser kommer til å se ut. Generelt er ansatte mer pessimistiske enn ledere, og redd for at teknologi kommer til å gjøre jobbene deres overflødige.

I Work 2035-rapporten har vi identifisert fire mulige scenarioer for fremtidens arbeidsliv. Dette for at du bedre skal kunne legge opp en strategi som både arbeidsgiver og ansatte kan enes om, og som lar teknologien jobbe for oss mennesker — ikke imot oss.

Her er en kort oppsummering av de fire scenarioene:

Freelance Frontiers

  • Ansatte hjulpet av teknologi
  • Distribuerte virksomheter

I dette scenarioet har virksomheter få faste medarbeidere, men benytter seg i stedet av en stor pool med ansatte som er hjulpet av teknologi. Det arbeidet som skaper mest verdi vil i stadig større grad utføres av en rekke spesialister.

Avanserte teknologiske verktøy gjør det mulig med god og effektiv fjernjobbing, og ansatte i ulike deler av verden kan samarbeide ved hjelp av virtuell virkelighet (VR).

Noen nøkkeldata fra undersøkelsen:

  • 66 % av ansatte og 54 % av ledere tror at i 2035 vil mennesker med chip-implantat i kroppen ha en urettferdig fordel i arbeidsmarkedet
  • 60 % av ansatte forventer at myndigheter vil ønske en strengere regulering av arbeidsmarkedet på grunn av at færre blir fast ansatt, og økt bruk av «on-demand» arbeidskraft.

Platform Plugins

  • Ansatte blir erstattet av teknologi
  • Distribuerte virksomheter

Teknologi gjør at små virksomheter har mulighet til å konkurrere med mye større selskaper. Kunstig intelligens, maskinlæring og verktøy for datafangst og -analyse har blitt så kraftige og pålitelige at virksomheter drastisk har kunnet redusere antallet fast ansatte medarbeidere.

De menneskene som fortsatt trengs, er spesialister som kan hjelpe til med å bygge, finjustere, kontrollere og administrere teknologien. Disse jobber vanligvis som frilansere.

Noen nøkkeldata fra undersøkelsen:

  • 60 % av ansatte tror at fast ansatte vil være en sjeldenhet innen 2035.
  • 67 % av alle spurte tror at innen 2035, vil selskapene med størst vekst være de som er basert på en plattform-modell.
  • 63 % av alle spurte tror at teknologi vil gi en fordel til små virksomheter, som betyr at hver sektor vil fragmenteres på tvers av mange nisje-/spesialistvirksomheter.

Powered Productives

  • Ansatte hjulpet av teknologi
  • Sentraliserte virksomheter

I dette scenarioet opplever virksomheter økt produktivitet ved at mennesker og teknologi utfyller hverandre. Takket være god tilgang på data har forretningsledere et godt bilde av både egen arbeidsplass og medarbeiderne. Virksomheter med den mest sofistikerte integrasjonen mellom mennesker og teknologi og de mest tilpasningsdyktige medarbeiderne, vil være de som også leverer de beste resultatene. Dette kan skape monopoler i enkelte sektorer.

Ansatte føler at jobben er mer meningsfylt, og teknologi som er integrert på en logisk måte gjør dem i stand til å yte bedre. Man må imidlertid være oppmerksom på hvordan ansatte opplever at data om dem overvåkes og kontrolleres av arbeidsgiveren.

Noen nøkkeldata fra undersøkelsen:

  • 77 % av alle spurte tror at innen 2035 vil kunstig intelligens gjøre dem i stand til å ta beslutninger vesentlig raskere enn i dag — og det vil gjøre dem mer produktive.
  • 83 % av alle spurte tror at innen 2035 vil teknologi automatisere repetitive oppgaver av liten verdi, og dermed frigjøre tid som kan brukes til mer meningsfylt arbeid.

Automation Corporations

  • Ansatte blir erstattet av teknologi
  • Sentraliserte virksomheter

De største selskapene vil være de som har størst mulighet til å effektivisere og ta i bruk ny teknologi raskere, noe som vil gi dem et konkurransefortrinn.

Fast ansatte er fortsatt hovedregelen. Menneskelig talent har blitt viktigere, selv om menneskelig arbeidskraft i større grad enn før er mulig å erstatte. Men etter hvert som stadig flere roller blir automatisert, endrer rollene seg raskt, og medarbeiderne må kontinuerlig fylle på med ny kunnskap for å fortsette å være relevante.

Noen nøkkeldata fra undersøkelsen:

  • 72 % av alle spurte tror at teknologi og kunstig intelligens innen 2030 vil stå for en større del av omsetningen enn menneskelige arbeidere, men at teknologi også vil utgjøre mer av virksomhetens årlige driftskostnader.
  • 75 % av alle spurte tror at investeringer i kunstig intelligens vil være den største vekstdriveren i virksomheten i 2035.
  • 57 % av alle spurte tror at kunstig intelligens har potensiale til å ta de fleste forretnings-beslutninger innen 2035, noe som vil fjerne behovet for en tradisjonell ledergruppe.

Denne illustrasjonen viser gapet mellom hvilke av de fire scenarioene ledere og ansatte tror er mest sannsynlige.


Last ned vårt whitepaper: Slik skaper du fremtidens arbeidsplass – i dag.

Last ned hele rapporten her: https://www.citrix.com/content/dam/citrix/en_us/documents/analyst-report/work-2035.pdf

Les også: Mennesker og teknologi baner vei for nye måter å jobbe på