Bouwmarkt verbetert performance en beschikbaarheid voor diverse locaties met Citrix SD-WAN

Beschikbaarheid en service hebben prioriteit bij de Wertheimer-groep. De digitale bedrijfsprocessen in de diverse vestigingen van dit bedrijf hadden veel last van langzame WAN-verbindingen. Een software-defined WAN-oplossing van Citrix bood uitkomst. Het WAN van het bedrijf presteert nu beter en betrouwbaarder, en tegelijk hoeft er minder te worden geïnvesteerd in extra MPLS-verbindingen.

De Wertheimer-groep uit Baden is al meer dan zeventig jaar een belangrijke naam als het gaat om bouwmaterialen voor de zakelijke en de particuliere markt. Het bedrijf is regionaal marktleider in bouwmaterialen, hout en tegels. Ze hebben circa 1000 medewerkers en 23 vestigingen.

Het merendeel van de IT-systemen in de verschillende bouwmarkten en gespecialiseerde verkooppunten wordt beheerd en onderhouden door Wertheimer Dienstleistungsgesellschaft mbH, een eigen servicebedrijf van de groep. Via een datacenter in Freiburg zorgt de interne service provider ervoor dat alle belangrijke bedrijfsapplicaties goed terechtkomen bij bijna 700 eindgebruikers. Deze applicaties zijn bijvoorbeeld het voorraadbeheersysteem (Prohibis) en het bijbehorende documentbeheer, maar ook Microsoft Office 365.

“In de afgelopen paar jaar hebben we onze IT-systemen grotendeels gecentraliseerd en gevirtualiseerd met Microsoft Hyper-V”, vertelt Peter Gründler, hoofd IT & Organization van Wertheimer Dienstleistungsgesellschaft. “Voor het centraal aanbieden van onze bedrijfsapplicaties gebruiken we Citrix Virtual Apps and Desktops.” Met de oplossing van Citrix benaderen medewerkers in de verschillende vestigingen hun applicaties en data in het datacenter. Fat clients (pc’s) met lokaal geïnstalleerde software zijn nu nog de uitzondering, de meeste werkplekken hebben een thin client.

Mobiele gebruikers bij Wertheimer hebben nu vanaf elke locatie toegang tot hun complete digitale werkplek, dankzij Citrix. Medewerkers gebruiken deze oplossing ook om planningtools en productdocumentatie te gebruiken wanneer ze onderweg zijn, bijvoorbeeld bij klanten. De volledige webcommunicatie wordt versleuteld en beveiligd door een Citrix Gateway in het datacenter.

De uitdaging: Gebruikers hebben last van overbelaste WAN-verbindingen

Enkele jaren geleden heeft de IT-organisatie van de Wertheimer-groep een MPLS-netwerk aangelegd voor de verbinding met de externe locaties. Maar door het toenemende aantal gebruikers en steeds zwaardere applicaties zou de beschikbare bandbreedte over niet al te lange tijd aan zijn limiet zitten.

“Onze gebruikers werken met zware grafische applicaties en veel multimedia”, vertelt Johannes Keppler, plaatsvervangend hoofd IT & Organization van het serviceonderdeel van Wertheimer. “Ze gebruiken bijvoorbeeld trainingsvideo’s van fabrikanten om klanten uit te leggen hoe bepaalde bouwmaterialen worden toegepast. Dergelijke productdemonstraties zijn een belangrijk onderdeel van het overleg. Haperingen zijn uit den boze.”

Het overbelaste MPLS-netwerk kon de druk niet meer aan. Zo had een datacenter in het Zwarte Woud, met een groot verzorgingsgebied, te maken met zware performanceproblemen. Verschillende factoren lagen aan de basis hiervan. Ten eerste de sterk toegenomen verkoop en het sterk gestegen aantal gebruikers. Ten tweede waren er nieuwe workflows die een explosieve toename van het dataverkeer tot gevolg hadden en verder waren er de vele printopdrachten voor reclame en advertenties die van het centrale systeem naar een lokale drukker werden verzonden. Deze grote grafische bestanden lieten de verbinding dichtslibben, waardoor alle andere applicaties bijna tot stilstand kwamen. Even snel een mailtje versturen was er niet meer bij.

“Onze medewerkers waren niet erg te spreken over deze situatie. We gingen daarom te rade bij onze MPLS-aanbieder om te kijken wat er mogelijk was op het gebied van optimalisatie en uitbreiding”, zegt Peter Gründler. “Deze aanbieder bleek niet erg flexibel. Om onze breedbandcapaciteit uit te breiden zouden we zwaar moeten investeren.”

De oplossing: WAN-virtualisatie met Citrix SD-WAN

Netwerkspecialisten van IT-partner Makro Factory kwamen met het voorstel om een software-defined WAN te overwegen. Daarmee konden verschillende soorten verbindingen, zoals MPLS, DSL en LTE, worden samengevoegd tot één logisch WAN. Dit betekende dat de verbindingscapaciteit voor externe locaties heel eenvoudig en flexibel kon worden geregeld en dat tegelijk de efficiëntie en betrouwbaarheid omhoog zouden gaan.

De specialisten van Makro Factory hebben Citrix SD-WAN appliances eerst geïnstalleerd voor een test in het datacenter van Wertheimer in Freiburg, maar ook in de vestiging in het Zwarte Woud. “Naast de MPLS-verbinding waren er twee DSL-verbindingen als back-up. Met Citrix SD-WAN hebben we deze paden als nieuwe, actieve bandbreedte aan ons virtuele WAN toegevoegd”, zegt Johannes Keppler.

De testresultaten konden de IT-beslissers meteen overtuigen. Volgens de gebruikers in de desbetreffende vestiging is de applicatieperformance significant verbeterd. Zo gaat het printen van reclame en advertenties nu veel sneller en is de reactiesnelheid van andere applicaties sterk verbeterd.

“Citrix SD-WAN biedt interessant inzicht in het dataverkeer”, vertelt Johannes Keppler. “Met de geïntegreerde monitoringfuncties kunnen we de verbindingscapaciteit analyseren op het niveau van de afzonderlijke services. We zagen dat er breedband werd gereserveerd voor services die nooit werden gebruikt. Met deze informatie konden we aan de slag om dingen te verbeteren en om de gereserveerde MPLS-capaciteit bijna helemaal vrij te maken.”

Tijdens het configureren van de oplossing en het evalueren van de monitoring kreeg de IT-afdeling ondersteuning van Makro Factory en productspecialisten van Citrix. “We zijn heel tevreden met de resultaten en de samenwerking tijdens de test”, vat Peter Gründler samen. “Daarom hebben we relatief snel besloten om de SD-WAN oplossing van Citrix geleidelijk uit te rollen naar alle locaties van de Wertheimer-groep.”

Meer snelheid voor digitale bedrijfsprocessen

Met Citrix SD-WAN krijgen alle vestigingen van de Wertheimer-groep de WAN-performance die nodig is voor de nieuwste applicaties. Van geavanceerde planningsoftware tot IP-gebaseerde telefonie en communicatie: De aanbieder van bouwmaterialen is nu significant beter voorbereid op digitale innovatie op de werkplek.

Op alle locaties die al werken met SD-WAN is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. Geen lang bufferen van video’s meer, niet meer wachten tijdens het gebruik van gevirtualiseerde applicaties. Citrix SD-WAN optimaliseert het dataverkeer en wijst automatisch de bandbreedte toe die nodig is om applicaties optimaal te laten werken.

Medewerkers van de Wertheimer-groep profiteren van de oplossing, maar ook klanten. “Met Citrix SD-WAN hebben wij de mogelijkheid om de vestigingen rechtstreeks naar internet te laten gaan. In de toekomst kunnen we klanten in onze winkels een complete wifi-hotspot aanbieden. Het internetverkeer van de guest access points legt geen beslag meer op ons dure en beperkte MPLS-netwerk”, zegt Johannes Keppler.

Bundelen van diverse verbindingen verhoogt de betrouwbaarheid

De SD-WAN oplossing zorgt er verder voor dat de gebruiker aan het werk kan blijven op het moment dat een netwerkverbinding wegvalt. Vroeger waren de winkels gedwongen om, bij uitval van de verbinding naar het datacenter, hun werkroosters en boekhouding verder op papier bij te houden. Klanten werden nog wel geholpen, maar het handmatig noteren van bestellingen en opstellen van pakbonnen kostte de medewerkers veel tijd en moeite.

Met Citrix SD-WAN blijft het systeem probleemloos in de lucht, ook bij problemen in het netwerk. De oplossing waakt continu over de beschikbaarheid en performance van de afzonderlijke paden. Valt een van de fysieke verbindingen uit, dan stuurt Citrix SD-WAN het dataverkeer direct naar de andere paden. De gebruiker merkt daar niets van.

“We hebben tijdens de trial veel failure tests gehouden”, zegt Johannes Keppler. “We konden elke kabel lostrekken die we maar wilden, de verbinding viel nooit weg.” Om op alle locaties maximale betrouwbaarheid te bereiken, wil de IT-organisatie DSL-verbindingen van verschillende providers met elkaar combineren en daar in een later stadium LTE-verbindingen aan toevoegen.

SD-WAN verlicht IT-organisatie en budget

De nieuwe oplossing biedt de Wertheimer-groep allerlei mogelijkheden om de WAN-performance af te stemmen op de specifieke behoeften van de afzonderlijke locaties en gebruikers. IT-beheerders zijn momenteel druk bezig met de QoS-functies van Citrix SD-WAN en werken aan een classificatie van de beschikbare applicaties en services. Ze worden daarbij geholpen door de netwerkspecialisten van Makro Factory. Het is de bedoeling om applicaties nauwkeuriger te prioriteren en de belangrijkste services altijd de best mogelijke performance te bieden.

Updates in de SD-WAN configuratie worden automatisch doorgestuurd naar alle appliances. De beheerders krijgen op voorhand een systeembericht dat aangeeft of de update gepaard gaat met een onderbreking. “In de regel verlopen aanpassingen ‘zero-touch‘ en ‘on the fly’, zodat de gebruikers er niets van merken”, zegt Johannes Keppler.

Vanuit economisch perspectief bekeken kan het gebruik van SD-WAN heel snel worden terugverdiend door de Wertheimer-groep. De IT-organisatie is nu aan het testen of bij de verbinding naar nieuwe locaties MPLS volledig kan worden weggelaten. De personen die daar verantwoordelijk voor zijn, denken dat een vertienvoudiging van de performance mogelijk moet zijn, met dezelfde WAN-kosten als nu.

“Met Citrix SD-WAN kunnen we de toenemende behoeften van onze externe locaties beter aan”, vat Johannes Keppler samen. “We kunnen heel flexibel extra bandbreedte toevoegen en zijn daardoor niet meer uitsluitend afhankelijk van een relatief duur MPLS-netwerk.”

De oplossing

Met Citrix Virtual Apps and Desktops stelt de Wertheimer-groep alle belangrijke bedrijfsapplicaties ter beschikking van circa 700 IT-gebruikers op 23 verschillende locaties. Het gaat hier onder meer om een systeem voor voorraadbeheer, een systeem voor documentbeheer en Office 365.

Met Citrix kunnen de medewerkers hun digitale werkplek ook gebruiken wanneer ze niet op kantoor zijn of thuis aan de slag willen. Citrix Gateway zorgt voor consistente versleuteling en complete bescherming van de communicatie.

Citrix SD-WAN heeft het bedrijf geholpen om de applicatieperformance te verbeteren voor de externe locaties – zonder dure investeringen in meer MPLS-bandbreedte. Met de oplossing van Citrix kan de verbindingscapaciteit op een eenvoudige en kosteneffectieve manier worden uitgebreid met extra DSL-verbindingen. Verder heeft de Wertheimer-groep nu het voordeel van hogere beschikbaarheid. Valt een WAN-verbinding weg, dan wordt het verkeer meteen omgeleid zodat iedereen ongestoord verder kan werken.

Het bedrijf

De Wertheimer-groep uit Baden is al meer dan zeventig jaar een belangrijke naam als het gaat om bouwmaterialen voor de zakelijke en de particuliere markt. Het bedrijf is regionaal marktleider in bouwmaterialen, hout en tegels. Ze hebben circa 1000 medewerkers en 23 vestigingen.

www.wertheimer.de

De partner

Makro Factory is in Duitsland een bekend IT-adviesbureau dat beproefde recepten voor succes kan aandragen en alle expertise in huis heeft voor de implementatie van nagenoeg elk IT-project. De specialisten van Makro Factory bespreken de projecten met de klant en staan in voor de verdere planning, uitvoering en sturing ervan. Beslissingen worden pas genomen na grondige analyse en overweging van alle strategische en compliance-gerelateerde aspecten. Makro Factory is beschikbaar voor cloud-, ondersteunings- en onderhoudsdiensten maar ook voor de aansturing van complete IT-omgevingen. De slogan ‘strategies for a virtual world‘ van Makro Factory geeft het al aan: Makro Factory helpt bij de implementatie van de digitale transformatie en fungeert daarbij als betrouwbare partner.

www.makrofactory.com

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op https://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2019 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Met Citrix SD-WAN kunnen we de toenemende behoeften van onze externe locaties beter aan. We kunnen heel flexibel extra bandbreedte toevoegen en zijn daardoor niet meer uitsluitend afhankelijk van een relatief duur MPLS-netwerk.
- Johannes Keppler

plaatsvervangend hoofd IT & Organization, Wertheimer

Wertheimer Dienstleistungsgesellschaft mbH