ÅF introduceert belangrijke technische innovaties, van stoom- tot cloudtijdperk

Samenwerking en wendbaarheid zijn belangrijk voor elk bedrijf. Maar voor adviesbureaus zijn ze een absolute vereiste.

ÅF werd in 1895 opgericht als de ‘Zuid-Zweedse Stoomgeneratorvereniging’ en is sindsdien een belangrijke naam op het gebied van techniek, energie en industriële vormgeving. Het bedrijf heeft onlangs laten zien hoe het een gaming engine en virtual reality software gebruikt om bouw- en infrastructuurprojecten in 3D zichtbaar te maken voor klanten.

De technici van ÅF gebruiken veel zware applicaties, zoals CAD-software. Maar hun succes heeft met meer te maken dan alleen computers. Ook de intellectuele capaciteiten van de 9000 medewerkers zijn belangrijk. Voor hun projecten trekken ze experts van over de hele wereld aan.

Voor grotere projecten werkt ÅF met onderaannemers. Door diverse overnames groeit het bedrijf sterk.

Deze veeleisende omgeving met snelle veranderingen waren voor ÅF aanleiding om op zoek te gaan naar een oplossing die de samenwerking kon verbeteren en die het mogelijk maakte om snel nieuwe onderaannemers en overgenomen onderdelen toe te voegen.

“Data waren een probleem voor ons, met onze traditionele infrastructuur met één server per site”, legt Mattias Jadesköld, leider van het innovatieteam, uit. “Mensen werken tegenwoordig op verschillende locaties. Waar data opgeslagen zijn, maakt niemand iets uit. Zolang ze er maar bij kunnen.”

Vanwege de veelzijdigheid koos Jadesköld voor Citrix Cloud en Microsoft Azure.

Dynamische IT-omgeving

De combinatie van Citrix Cloud en Microsoft Azure bezorgt ÅF de wendbaarheid om snel te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, van een groot project waarvoor servers en internationale medewerkers nodig zijn, tot de overname van een ander gespecialiseerd adviesbureau.

De XenApp en XenDesktop Service van Citrix Cloud biedt de medewerkers van ÅF alle gevirtualiseerde desktops en applicaties die ze nodig hebben, ongeacht locatie. XenApp zorgt ervoor dat zware CAD-applicaties snel en soepel worden aangeboden. In plaats van het device van de gebruiker is het de cloud die de vereiste rekenkracht biedt. De meeste kantoren hebben ook een gedeelde desktop die wordt aangeboden door XenApp. Het Deense onderdeel van ÅF geeft voor zijn tweehonderd medewerkers echter de voorkeur aan XenDesktop. Met Citrix Cloud blijft het voor lokale afdelingen perfect mogelijk om de specifieke tools te kiezen die zij nodig hebben, terwijl Jadesköld de centrale controle behoudt.

“Citrix Cloud is heel eenvoudig te gebruiken”, legt Jadesköld uit. “Ik hoef maar op een catalogus te klikken om nieuwe systemen toe te voegen, en alles wordt meteen klaargezet in Azure. Daar kan ik echt kippenvel van krijgen. Zo cool is dat! Vergelijk dat met het toevoegen van tien fysieke servers.”

ÅF kan de kosten verlagen door resources die niet meer nodig zijn, uit te schakelen. “Servers voor grafische taken zijn erg duur om 24/7 te laten draaien. Met het energiebeheer van Citrix schakelen wij die systemen gewoon uit op momenten dat ze niet nodig zijn”, zegt Jadesköld.

Nieuwe medewerkers toevoegen, gaat snel en simpel. “We hebben geen twee dagen meer nodig om een nieuwe pc te configureren. Tegenwoordig geef ik een nieuwe medewerker meteen toegang tot een nieuw systeem”, zegt hij.

Ook de integratie na een overname verloopt op deze manier veel sneller. “Vroeger waren we bij een overname veel tijd kwijt aan het inventariseren van oude computers en kijken wat voor hardware ze hadden”, zegt Jadesköld. “Het kon maanden duren voordat we alles aan elkaar hadden geknoopt. Tegenwoordig bied ik toegang aan vanaf de allereerste dag, dankzij Citrix.”

‘Connecting with great ideas’

ÅF bewaart nu al zijn data samen in de cloud, in plaats van voor elk kantoor apart. De gegevens van het bedrijf zijn nu veiliger en het is veel eenvoudiger geworden om samen te werken.

“Ik leg de rechten vast in Citrix en zij krijgen toegang tot alles wat ze nodig hebben”, zegt Jadesköld. ‘Connecting with great ideas’ is ons motto. En ik maak dat nu perfect mogelijk.”

Vrijheid zonder toegevingen

“Als wij een bedrijf overnemen dat Apple Macs gebruikt, hoeven we niet te zeggen dat ze maar pc’s moeten kopen. Mensen maken gewoon verbinding via Citrix op het device dat ze willen”, legt Jadesköld uit.

Citrix Cloud maakt het voor ÅF mogelijk om een centraal desktopplatform te hebben en andere bedrijfsonderdelen (in andere landen of met specifieke behoeften) hun eigen unieke data en desktopimages te laten gebruiken in om het even welke cloudomgeving – in dit geval Azure.

“Als iemand aan een project wordt toegevoegd, moeten er voor die persoon bepaalde applicaties worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Dat kost veel tijd. Met Citrix zijn we nu in staat om desktopimages te maken voor verschillende afdelingen. Zo hebben we bijvoorbeeld een machine die ‘Infrastructure CAD’ heet voor engineers die aan een infrastructuurproject werken. De persoon die verantwoordelijk is voor het CAD-gebeuren moet dat image dan up-to-date houden. Op deze manier kunnen we binnen een uur of zo aan een project beginnen.”

Citrix Cloud biedt ÅF alle flexibiliteit voor verder succes. Jadesköld zegt: “Ik wil dingen faciliteren met technologie. Met de Citrix omgeving lukt dat perfect.”

Citrix Cloud is zo makkelijk! Ik heb geen achtergrond als Citrix Administrator, maar de cloudportal is heel duidelijk. Je hoeft geen Citrix servers te installeren, je focust meteen op wat belangrijk is voor de eindgebruiker: de virtuele desktop.
Mattias Jadesköld
Innovation Team Leader
ÅF

About Citrix
Citrix (NASDAQ:CTXS) is leading the transition to software-defining the workplace, uniting virtualization, mobility management, networking and SaaS solutions to enable new ways for businesses and people to work better. Citrix solutions power business mobility through secure, mobile workspaces that provide people with instant access to apps, desktops, data and communications on any device, over any network and cloud. With annual revenue in 2014 of $3.14 billion, Citrix solutions are in use at more than 330,000 organizations and by over 100 million users globally. Learn more at www.citrix.nl.

Copyright © 2017 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Onze CIO wilde een IT- omgeving waar de eindgebruiker trots op kan zijn. Met het Citrix platform kan dat.
Mattias Jadesköld
Innovation Team Leader
ÅF

Branche

  • Oplossingen voor de technische sector en consultants

Belangrijke voordelen

  • Dynamische IT-omgeving
  • ‘Connecting with great ideas’
  • Vrijheid zonder toegevingen

Citrix producten