Flexibele toegang tot applicaties vanaf elk device, eenvoudige roaming tussen werkplekken en maximale beveiliging voor gevoelige patiëntgegevens: de nieuwe digitale workspace van Spital Uster creëert nieuwe mogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en administratieve medewerkers. Technologie van Citrix, HPE en Imprivata wordt naadloos met elkaar geïntegreerd om de druk op het IT-team van Spital Uster te verlichten.
Spital Uster is een ziekenhuis voor de regio Zürich en de Glatt-vallei in Zwitserland. Het ziekenhuis heeft een goed opgeleid team van artsen, therapeuten en verpleegkundigen en beschikt over een moderne infrastructuur, waarmee zorg wordt verleend aan 172.000 personen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 patiënten behandeld en verzorgd (opname of poliklinisch). Daarnaast worden hier elk jaar 900 baby’s geboren. Met circa 1300 medewerkers is dit ziekenhuis de grootste werkgever in de stad Uster.
Artsen, verpleging en administratie gebruiken diverse IT-applicaties voor hun dagelijkse activiteiten, van centrale ziekenhuissystemen tot gespecialiseerde fysiotherapeutische applicaties. “Digitale technologie helpt ons bij het optimaliseren van onze workflows en verbeteren van de zorgverlening”, zegt Oliver Ernst, hoofd IT van het ziekenhuis. “Als IT-afdeling willen wij elke medewerker zo goed mogelijk ondersteunen zodat iedereen zich maximaal kan focussen op het werk met en voor patiënten.”
Uitdaging: veilige en snelle toegang tot de digitale werkplek
De bestaande IT-omgeving bleek de digitalisering van werkprocessen alleen maar te bemoeilijken. “We hadden een infrastructuur met fat clients. Eigenlijk was alles al verouderd en ongeschikt voor nieuwe behoeften”, legt Martin Hossli, plaatsvervangend IT-manager van Spital Uster uit. Veel pc’s waren niet sterk genoeg voor de nieuwste applicaties. Lang wachten bij het in- en uitloggen maakte het lastig om snel van device te veranderen, en de mogelijkheid om buiten het ziekenhuis toegang te krijgen tot systemen was erg beperkt.
Het ziekenhuis ging op zoek naar een manier om de circa 800 werkplekken te moderniseren. Flexibele toegang voor de gebruikers en minder administratie, dat was het doel. “We dachten eerst aan klassieke VDI en wilden onze gebruikers een gepersonaliseerde virtuele desktop aanbieden via het datacenter”, vertelt Oliver Ernst. “Bij de aanbesteding kwam Bechtle Steffen echter met een concept dat voor onze vereisten beter geschikt bleek.”
De IT-serviceprovider adviseerde Spital Uster om een Hosted Desktop Infrastructure (HDI) uit te rollen op basis van Citrix Virtual Apps and Desktops en HPE Moonshot. Alle componenten voor de centrale implementatie van desktops en applicaties zijn in deze oplossing geïntegreerd als een kant-en-klaar all-in-one systeem. HPE Moonshot biedt ruimte voor 45 hot-pluggable servercartridges met quad-core processor en SSD-flashgeheugen in een compacte 4.3U-behuizing. Deze cartridges delen dezelfde redundante switches, ventilatormodules en chassisvoeding.
Hoge gebruikersdichtheid en weinig administratie
Anders dan bij klassieke VDI draaien de workloads in de Moonshot-architectuur rechtstreeks op bare-metal hardware. Dit heeft veel voordelen als het gaat om gebruikersdichtheid, performance en energiebehoefte. Met Citrix Virtual Apps and Desktops werken momenteel ongeveer twintig gebruikers tegelijk op één servercartridge. Geïntegreerde grafische processors zorgen ervoor dat zware grafische applicaties soepel draaien. Het energieverbruik per werkstation is minimaal: Moonshot is een architectuur die zich kenmerkt door een hoge energie-efficiëntie. Aan clientzijde kunnen klassieke pc’s worden vervangen door betaalbare thin clients.
Omdat het niet meer nodig is om voor de desktops en applicaties een virtualisatielaag of aparte storage te beheren, wordt de hele IT minder complex. Citrix infrastructuurcomponenten zoals provisioningservices en licentieservers worden ook rechtstreeks in de Moonshot-architectuur geïntegreerd.
“Dit concept sprak ons meteen aan”, zegt Martin Hossli. “Voordat we de knoop doorhakten, wilden we echter wat hands-on ervaring opdoen.” Het Zwitserse ziekenhuis migreerde daarom een complete zorgafdeling en gebruikers van andere afdelingen naar de HDI-infrastructuur. Gebruikers konden twee volle maanden met de oplossing werken.
Gebruikers waren dik tevreden met de flexibele toegang
De gezamenlijke oplossing van Citrix en HPE bleek prima te werken tijdens de test. Het grootste voordeel vanuit het standpunt van de gebruikers: hun digitale werkplek is nu echt mobiel en niet meer gebonden aan een specifieke computer. Artsen en verpleegkundigen kunnen nu vanaf een HP Thin Client of ander device inloggen, met Citrix Workspace App, en krijgen meteen toegang tot hun desktop met alle applicaties die ze nodig hebben. Lastige inlogprocedures zijn er niet meer, mede dankzij Imprivata OneSign dat is geïntegreerd en contactloze authenticatie mogelijk maakt. Gebruikers melden zich gewoon aan met hun pasje zonder dat ze steeds hun gebruikersnaam en wachtwoord hoeven in te voeren.
Hierdoor zijn snelle gebruikerswissels mogelijk op gedeelde computers. Met deze oplossing is het ook niet meer nodig om applicaties steeds te sluiten en opnieuw te openen. De sessie van de gebruiker blijft altijd geopend op de Citrix servers en volgt de gebruiker naar elke locatie. “Deze vorm van ‘follow me’ werd heel goed ontvangen door onze gebruikers en je wint er veel tijd mee”, zegt Oliver Ernst. “Ook printers die vlakbij staan, worden automatisch opnieuw aan de gebruiker toegewezen als hij of zij van werkplek verandert.”
De testgebruikers waren ook heel tevreden met de performance van de centraal aangeboden applicaties. Zelfs afbeeldingen en video’s in hoge resolutie konden prima worden weergegeven, op elk werkstation, dankzij het krachtige Citrix HDX protocol en de geïntegreerde grafische processors van de Moonshot-oplossing.
Snelle application delivery voor alle werkstations
Het zevenkoppige IT-team van het ziekenhuis kreeg tijdens de testperiode een goed idee van de eenvoudige administratie van de oplossing. “We hebben maar één vDisk in het datacenter en daarin staan de applicaties van al onze gebruikers. Deze applicaties bieden we aan via Citrix Provisioning Services. Op deze manier hoeven we software-updates maar één keer te installeren en daarna rollen we ze met één druk op de knop uit naar alle werkstations”, aldus Martin Hossli.
De toegang tot de applicaties wordt geregeld met AppLocker en Microsoft Groepsbeleid. Met Microsoft App-V worden de applicatiepakketten vervolgens toegewezen aan de respectieve gebruikerssessies. De IT-afdeling bepaalt welke applicaties en welke versies worden gebruikt op welk werkstation. Via Citrix Director hebben de IT-medewerkers ook compleet zicht op de status van de infrastructuur, wat het gemakkelijker maakt om problemen in gebruikerssessies te zien en op te lossen.
Ook het beheer van de Moonshot-hardware in het datacenter is heel eenvoudig. Servercartridges en andere componenten kunnen gemakkelijk worden verwisseld – in een operationeel systeem. Wanneer de oplossing aan de maximale capaciteit zit, is altijd uitbreiding mogelijk. Het ziekenhuis heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra servercartridges te installeren om gebruikers met specifieke behoeften een desktop op maat te bieden.
Gefaseerde uitrol
Na de positieve ervaringen van de testfase besloot Spital Uster om de nieuwe workspaces organisatiebreed uit te rollen. Samen met partner Bechtle Steffen werden in de twee serverruimtes twee Moonshot-systemen geïnstalleerd om de hoogst mogelijke beschikbaarheid te hebben. Stap voor stap zijn de verschillende afdelingen de nieuwe infrastructuur gaan gebruiken, eerst de zorgunits die het meeste voordeel hadden bij flexibele werkplekken.
“Van begin af aan hebben we geprobeerd om de gebruikers mee te nemen in deze transformatiefase, bijvoorbeeld door ‘walk-in events’ te houden”, vertelt Oliver Ernst. “De medewerkers konden de nieuwe workspace zelf proberen en we hebben bijvoorbeeld ook laten zien hoe ze gemakkelijk met hun pasje van het ene naar het andere werkstation konden gaan.”
Mobiel werken - met behoud van security
Tijdens het project kon de IT-afdeling op veel steun van het management rekenen. Vanuit de hogere echelons was er veel waardering voor de flexibele toegangsmogelijkheden en uniforme normen voor beveiliging en gegevensbescherming. Zo zijn er nu geen ‘collectieve accounts’ meer op de werkstations. Elke dag logt elke afzonderlijke gebruiker met zijn of haar pasje in op zijn of haar werkplek. Verlaat de gebruiker de werkplek, dan wordt die specifieke sessie na een paar minuten automatisch vergrendeld.
De toegang op afstand tot interne systemen is nu ook uitgebreid beveiligd. Met Citrix Gateway kunnen artsen die stand-by staan, thuis toegang krijgen tot hun workspace. Citrix versleutelt de volledige communicatie en voorkomt dat patiëntgegevens worden geprint of lokaal opgeslagen (thuis bij die arts).
Ook bij gebruik van mobiele devices is er geen enkel compromis in termen van datasecurity. Medewerkers mogen gerust een iPad of iPhone gebruiken voor e-mail, afspraken en applicaties. De IT-afdeling waakt over deze devices met Citrix Endpoint Management en zorgt er zo voor dat gebruikers alleen gedeelde apps kunnen installeren. Applicaties zoals Citrix Secure Mail, de e-mailclient, draaien in afgeschermde containers op het mobiele device, strikt gescheiden van de apps die de gebruiker privé gebruikt.
De IT-afdeling is nu perfect voorbereid op toekomstige uitdagingen: “Ook in ons ziekenhuis zet de digitalisering door en in de toekomst zullen we vooral nog veel mobieler gaan werken”, verklaart Martin Hossli. “Met Citrix en HPE Moonshot kunnen we al onze gebruikers een flexibel, locatieonafhankelijk werkstation bieden en deze werkstations heel efficiënt beheren met ons kleine IT-team.”
“Tot dusver zijn we bijzonder tevreden met de resultaten”, voegt Oliver Ernst toe. “Onze partner Bechtle Steffen heeft met zijn knowhow en expertise een cruciale rol gespeeld bij de planning en implementatie.”