Met virtuele desktops voor CAD-applicaties zorgt GRIMME voor een snelle ontwikkeling van innovatieve landbouwmachines

Door zich te specialiseren in technologie voor de teelt en oogst van aardappelen, bieten en groenten is GRIMME, fabrikant van landbouwmachines, uitgegroeid tot de wereldwijde marktleider. Het familiebedrijf uit de Duitse deelstaat Nedersaksen loopt steeds voorop in het ontwikkelen van de allernieuwste machines: GRIMME gebruikt technologie van Citrix om gevirtualiseerde CAD- en PLM-applicaties aan te bieden aan meer dan 150 ontwerpers.

De landbouwmachines van de GRIMME-groep, in kenmerkend rood, zijn terug te vinden op de akkers van China tot India en van Rusland tot de Verenigde Staten. Het bedrijf werd opgericht in 1861. Ondertussen heeft GRIMME klanten in 120 landen, die worden bediend vanuit eigen verkoop- en servicevestigingen in alle belangrijke teeltregio’s. De GRIMME-groep heeft een productaanbod van meer dan 150 verschillende machines, van zelfrijdende aardappelrooiers tot speciale machines voor de oogst van waspeen, uien en kool. GRIMME wordt algemeen beschouwd als dé wereldleider op het gebied van machines voor de aardappelteelt.

De geavanceerde landbouwmachines van de GRIMME-groep leiden tot groei. Vorig jaar nam de jaaromzet met dubbele cijfers toe tot meer dan € 459 miljoen. Het bedrijf telt momenteel circa 2200 werknemers wereldwijd. Bijna 1400 van hen werken op het hoofdkantoor in het Duitse Damme en nabijgelegen Rieste. Ook internationaal wordt flink aan de weg getimmerd. In mei 2018 opende GRIMME een nieuwe productievestiging in Tianjin, waar voornamelijk machines voor de aardappelteelt worden geproduceerd voor de Chinese markt.

De uitdaging: overstap naar een nieuw PLM- en CAD/CAM-platform

GRIMME wil klanten de meest innovatieve en rendabele machines bieden voor hun behoeften. Daarom is GRIMME er altijd vroeg bij om nieuwe innovaties en technologieën te gaan gebruiken. Momenteel ligt de focus op geautomatiseerde voertuigmonitoring, digitale machinebestanden en predictief onderhoud. GRIMME voorziet zijn nieuwe machines bijvoorbeeld van een gps-systeem waarmee klanten data kunnen verzamelen over de prestaties tijdens het gebruik. Deze data kunnen ze vervolgens online analyseren. Ook nieuwe diensten, zoals antidiefstal op basis van geofencing, worden nu mogelijk.

“Wij werken continu aan innovatieve oplossingen waar onze klanten in de praktijk echt iets aan hebben”, zegt Oliver Lücker, Infrastructure IT Coordinator bij GRIMME. “Bij de ontwikkeling van onze machines houden we ook altijd rekening met de praktijkervaring van onze gebruikers en de suggesties die ze aandragen.” Voor de circa 150 ontwerpers van GRIMME, in binnen- en buitenland, betekent dit dat ze goed met de klant moeten samenwerken en tijdens de ontwikkel- en prototypefase regelmatig contact met elkaar hebben. Behalve dat verschillende klanten verschillende behoeften hebben, zijn er voor GRIMME ook verschillende markten met verschillende klimaten om rekening mee te houden.

Om alle ontwerpers optimale ondersteuning te bieden bij hun werk is GRIMME overgestapt op een nieuw softwaresysteem. Het volledige Product Lifecycle Management (PLM) wordt nu verzorgd met Siemens Teamcenter. Als CAD/CAM-systeem wordt Siemens NX gebruikt.

Voordat het nieuwe systeem kon worden uitgerold, moest de IT-afdeling enkele belangrijke uitdagingen zien op te lossen. De bestaande clientinfrastructuur zat aan zijn limiet, aangezien de nieuwe software zwaardere eisen stelde aan de hardware. Bijna 70 endpoint devices voldeden niet aan de minimumeisen. Een ander punt was dat er heel snel een opleidingsomgeving moest worden gecreëerd, met ongeveer 45 werkstations, om de ontwerpers van GRIMME wegwijs te maken in de nieuwe applicaties.

De oplossing: CAD-virtualisatie met Citrix

Om zo snel mogelijk een nieuwe werkomgeving te creëren voor de CAD-ontwerpers, koos de IT-organisatie voor virtuele desktops. Enkele jaren geleden was GRIMME al begonnen met een aantal standaardapplicaties (voor ERP, personeelszaken en logistiek) in een gevirtualiseerde Citrix infrastructuur. De meeste clientapplicaties draaien tegenwoordig in het datacenter van GRIMME. De applicaties worden vanuit dat datacenter via Citrix Virtual Apps aangeboden aan gebruikers op verschillende locaties.

Zware grafische applicaties, zoals de CAD-software, werden vroeger bewust buiten deze virtualisatiestrategie gehouden. “Maar de afgelopen paar jaar is er veel veranderd, met name wat betreft Citrix HDX 3D Pro en NVIDIA vGPU-technologie”, vertelt GRIMME IT-architect Jan Hendrik Meier. “Het is nu veel eenvoudiger en goedkoper om zware grafische werkstations te draaien in een virtuele desktop.”

De IT-organisatie van GRIMME heeft voor de implementatie van de CAD-virtualisatie nauw samengewerkt met specialisten van Citrix en NVIDIA, en met solution partner msg services. Het projectteam heeft een krachtige omgeving voor Citrix virtual desktops gecreëerd naast de bestaande Citrix infrastructuur, en verschillende systeemconfiguraties getest. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de servers voor de virtuele desktops te voorzien van een NVIDIA Tesla M60 als krachtige grafische processor. De GRID vGPU-technologie van NVIDIA maakt het mogelijk om de kracht van een fysieke grafische processor te verdelen over meerdere virtuele desktops. GRIMME heeft zijn vGPU-profielen zo geconfigureerd dat 30 ontwerpers tegelijkertijd op één server kunnen werken.

“Met de oplossing van Citrix hebben we de omgeving voor de opleiding van onze CAD-ontwerpers op tijd klaar gekregen”, zegt Martin Leifeld, PLM-teamleider bij GRIMME. “Bij de test kwamen we wel een paar technische uitdagingen tegen, zoals de integratie van 3D-muizen van 3Dconnexion, maar de omgeving werkte meteen stabiel en goed. En zo konden onze ontwerpers toch op tijd hun training volgen voor onze nieuwe CAD- en PLM-software.”

CAD-infrastructuur 40 procent goedkoper

De overstap naar virtuele desktops was ook vanuit kostenperspectief een verstandige zet. Alleen al voor de trainingsomgeving had GRIMME anders bijna 50 zware werkstations moeten kopen. Voor de vervanging van allerlei clienthardware zouden nog meer investeringen nodig zijn. “Op voorhand hebben we de kosten van een traditionele CAD-infrastructuur vergeleken met de kosten van Citrix. Over een periode van vijf jaar verwachten we maar liefst 40 procent te kunnen besparen”, legt Jan Hendrik Meier uit.

Bij de overgang naar het nieuwe CAD- en PLM-systeem heeft GRIMME snel zijn infrastructuur voor virtuele desktops kunnen uitbreiden. 150 ontwerpers in Damme en Rieste gebruiken deze omgeving al. Ook de eerste CAD-gebruikers in China zijn onlangs op deze infrastructuur aangesloten. Ondanks de enorme afstand kunnen ze nu prima aan de slag met de virtuele applicaties die draaien op servers in Duitsland. Extra voordeel voor GRIMME: Bedrijfskritische tekeningen worden niet verzonden via het netwerk maar blijven altijd in het veilige datacenter staan.

Flexibele toegang voor gebruikers

De ontwerpers van GRIMME kunnen aan de slag waar ze maar willen, op kantoor, thuis of op locatie bij de klant. Ze hebben altijd toegang tot hun desktop, ongeacht locatie en device, en vinden daarop altijd de CAD- en PLM-software die ze nodig hebben. “Die flexibele toegangsmogelijkheden waren een belangrijke reden om een nieuwe omgeving te creëren voor onze ontwerpers”, vertelt Jan Hendrik Meier. “Gebruikers zitten niet meer vast aan één specifiek werkstation. Voortaan werken ze gewoon waar ze maar willen.”

De oplossing heeft het voor GRIMME ook eenvoudiger gemaakt om nieuwe gebruikers toe te voegen. Zo hebben nu ook productiemedewerkers tijdens de assemblage toegang tot alle tekeningen. Met de Citrix Workspace app is het zelfs mogelijk om CAD-tekeningen te openen en te bekijken op een mobiel device zoals een tablet. Een krachtige infrastructuur in het back-end is daarvoor niet nodig. Het projectteam heeft voor de productiemedewerkers een aparte virtuele desktop samengesteld die werkt met minder dure GPU’s en een ander vGPU-profiel. Op deze manier kunnen er op één fysieke server 45 gebruikers tegelijk aan de slag.

Nieuwe strategie verlicht de werkdruk voor de IT-afdeling

“Citrix heeft de migratie naar de nieuwe PLM- en CAD-software veel gemakkelijker gemaakt”, bevestigt Martin Leifeld. “In plaats van te investeren in nieuwe clienthardware konden we gewoon onze bestaande werkstations blijven gebruiken. Later willen we de versleten endpoints grotendeels vervangen door thin clients, met name in de productieomgeving.”

De virtuele desktops bieden de IT-afdeling ook tijdens de verdere gebruiksfase veel voordeel. Ongeveer om de tien weken worden er nieuwe service-updates uitgebracht voor het PLM-systeem. Voor de CAD-software is dit nog vaker. Dankzij de Citrix omgeving hoeft nieuwe software maar één keer te worden geïnstalleerd: op de centrale servers. Zo gebruikt iedereen dezelfde versie, organisatiebreed.

“Zo nodig kunnen we ook heel snel omschakelen tussen verschillende softwareversies”, zegt Martin Leifeld. “Dit is handig bij bijvoorbeeld het testen van nieuwe functionaliteit of de compatibiliteit met andere apps.”

Hoge wendbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid voor de organisatie

Voor GRIMME kwam de nieuwe IT-strategie neer op het verbeteren en versnellen van hun wendbaarheid en ontwikkelprocessen. Als ze nu snel ondersteuning van buitenaf nodig hebben voor een bepaald PLM-project, hoeft de IT-afdeling alleen maar het vereiste aantal virtuele desktops op te starten. De externe consultants hebben op internet dan meteen toegang tot alle relevante apps.

Als het op security aankomt, doet het bedrijf geen enkele toegeving. Citrix Gateway beschermt de toegang op afstand en versleutelt alle communicatie met behulp van interne resources. Op deze manier komen gevoelige productgegevens niet in verkeerde handen terecht.

“Citrix Networking oplossingen zijn belangrijke bouwstenen voor onze digitale werkplekken”, zegt GRIMME IT-architect Tobias Zurstegen. “Naast Citrix Gateway voor veilige toegang gebruiken we ook Citrix Application Delivery Controller en Citrix SD-WAN. Als load balancer staat Citrix ADC in voor de beschikbaarheid onze core services. Citrix SD-WAN zorgt ervoor dat de hoeveelheid dataverkeer tussen onze externe locaties en het datacenter beperkt blijft. Afhankelijk van de app hebben we op deze manier tot 75 procent minder bandbreedte nodig.”

De verwachting: virtualisatie van het grafische gedeelte ook voor gewone desktops

In samenwerking met solution partner msg services denken de IT-managers al na over de verdere ontwikkeling van hun virtuele desktops. “In de toekomst willen we ook andere gebruikers laten profiteren van de ervaring die we ondertussen in de ontwerpomgeving hebben opgedaan”, zegt Oliver Lücker. “Ook Windows-desktops, Office-pakketten en webbrowsers vormen een steeds zwaardere grafische belasting. Daarom overwegen we nu ook GPU acceleration te gebruiken voor onze gewone werkplekken. Op de virtuele desktops verwachten we een betere gebruikerservaring en op onze servers een lagere CPU-belasting.”

Over GRIMME

De GRIMME-groep omvat naast machinefabriek GRIMME in het Duitse Damme en Rieste ook het Noord-Amerikaanse SPUDNIK, dat machines voor de teelt van aardappelen van bieten produceert, en ASA-LIFT, de Deense fabrikant van machines voor de groenteoogst. De GRIMME-groep produceert meer dan 150 verschillende soorten machines voor de teelt van aardappelen, bieten en groenten, en heeft in deze segmenten daarmee veruit het breedste en meest complete productaanbod.
De machines worden in meer dan 120 landen wereldwijd verkocht via gespecialiseerde dealers. In de belangrijke teeltregio’s in Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken, Polen, Ierland, Nederland, Rusland, de VS, China, België, India en Turkije zijn eigen verkoop- en servicedochters opgericht.

www.GRIMME.com

Over msg services

msg services ag is een IT service en consulting partner die krachtige, innovatieve oplossingen ontwikkelt voor en met klanten, die daarmee duurzame waarde kunnen toevoegen aan hun activiteiten. Het bedrijf is onderdeel van de msg group, een van de belangrijkste consultancybedrijven en systeemintegrators in het Duitstalig gebied. msg services is een onafhankelijk bedrijf met brancheoverschrijdende activiteiten, van process consulting en infrastructuur tot operationele dienstverlening en application services.

www.msg-services.de

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op http://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2018 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Op voorhand hebben we de kosten van een traditionele CAD-infrastructuur vergeleken met de kosten van Citrix. Over een periode van vijf jaar verwachten we maar liefst 40 procent te kunnen besparen.
Jan Hendrik Meier
IT-architect
GRIMME Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG