Kaupunginhallinto loi joustavan, mobiilin ja turvallisen työskentely-ympäristön XenAppilla.

Lounaisrannikolla sijaitseva 85 000 asukkaan Porin kaupunki on kukoistava kansainvälisen kaupan ja kulttuurin keskus. Kaupungin hallinto toimii "me olemme lähellä ihmisiä " -periaatteella. Ollakseen lähellä asukkaitaan Porin 6 500 työntekijää toimivat 400 erillisessä rakennuksessa, kertoo Porin IT-asiantuntijana toimiva  Jori Pasanen.

Haaste: rakentaa joustava mobiili työskentely-ympäristö kaikille työntekijöille

Porin työntekijät käyttävät paljon aikaa liikkuessaan eri työkohteissa asukkaita tapaamassa. Käyttäjät jotka työnsä puolesta joutuivat liikkumaan, käyttivät kannettavaa tietokonetta, kun taas muut perinteistä pöytäkonetta, joka rajoitti heidän mahdollisuuksiaan tehdä työnsä tehokkaasi ollessaan poissa työpöytänsä äärestä. Liikkuvia työntekijöitä rajoitti myös ikääntynyt VPN ratkaisu, jolla he joutuivat kytkeytymään keskitettyihin tietojärjestelmiin. He pysyivät saaman käyttöönsä vain työssään tarvitsemansa tiedot ja sovellukset joko langattoman verkon, tai kiinteän verkon kautta, tämäkään ei aina ollut mahdollista etäisimmissä kohteissa tai esim. rakennustyömailla.

Pori halusi helpottaa työntekijöidensä arkea riippumatta missä he liikkuivat. Kaupunki halusi myös tarjota kaikille 7 000 työntekijälleen mahdollisuuden työskennellä kotoa käsin. Lisäksi oli tärkeää huolehtia tietoturvasta. Samaan aikaan Jori IT tiimeineen etsi mahdollisuuksia tietohallinnon tehokkuuden parantamiseen ja kustannussäästöihin.

Ratkaisu: tietoturvallinen sovellusten ja datan jakelu paikasta ja laitteesta riippumatta

Jori tiimeineen työskenteli yhdessä Citrix Platinum Solution Advisor -luokitellun Atean (http://www.atea.fi/) kanssa kehittääkseen kaupungin tarpeita vastaavan ratkaisun. "Huomasimme projektin alkuvaiheessa että tarvitsemme kumppanin jolla on laajaa sertifioitua osaamista erilaisista ratkaisuista ja syvää ryhmäkäytäntöjen tuntemusta." -Kertoo Jari.

Porin ja Atean tiimit kehittivät yhdessä Citrixin XenDesktop Enterprise Edition, XenApp, XenMobile MDM Edition ja NetScaler Gateway -tuotteisiin perustuvan ratkaisun. XenAppilla jaellaan jaetut työpöydät käyttäjien laitteisiin. Joissain erikoistapauksissa -kuten esim. graafisissa sovelluksissa kuten AutoCAD, Pori käyttää XenDesktop -tuotetta tarjotakseen täyden VDI -työpöydän osoitetuilla laskentaresursseilla laitteisiin, kuten perinteisiin pöytäkoneisiin tai thin clientteihin.

Toimistoissaan Pori siirtyy vähitellen käyttämään thin clientteja korvaamaan pöytäkoneet sitä mukaa kun niiden vuokrasopimukset päättyvät. Kaupunki vuokraa käyttämänsä laitteet joko kolmeksi (kannettavat laitteet), tai neljäksi (pöytäkoneet) vuodeksi. Jorin mukaan: "thin clienteillä on pidempi elinkaari ja ne tarvitsevat vähemmän ylläpitoa kuin perinteiset pöytäkoneet ja ne kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa."

Mobiilikäyttäjät käyttävät työssään joko kannettavia tietokoneita tai kaupungin omistamia tablettilaitteita. NetScaler Gateway tarjoaa helpon ja turvallisen pääsyn Windows työpöydälle laiteriippumattomasti käyttäen Citrix Receiveriä. XenMobile MDM tuo mukaan tärkeän laitetason tietoturvan, mahdollistaen tietohallinnon valvoa salasanasuojausta ja tietojen salausta kaupungin omistamissa tai käyttäjien omissa laitteissa. XenMobile mahdollistaa tietohallinnon etäpyyhkiä kadonneista tai varastetuista laitteista kaikki data, joten kaupungin arkaluontoinen data on aina suojattu. Valittu ratkaisu mahdollistaa myös Porin sallia henkilökohtaisten laitteiden kuten iPadien tai älypuhelinten käytön työtehtävissä.

Hyödyt

Päähyöty: joustavan etätyöskentelyn mahdollistamien

Porin kaupungin toimipisteet ovat muuntuneet ympäristöiksi jotka mahdollistavat ihmisten itse valita tehokkaamman ja sopivimman paikan työskennellä. Yhteistyö on helpottunut ja ad-hoc tyyppinen projektityöskentely on mahdollista toimistosta riippumatta. Citrixin virtuaalityöpöytäratkaisu mahdollistaa työntekijän kirjautua omaan Windows desktopiin toimiston miltä tahansa pöytäkoneelta tai thin clientilta. Jori: "Citrix ratkaisu tarjoaa käyttäjälle heidän tarvitsemansa sovellukset heidän haluamassaan paikassa. Ihmiset ovat olleet hyvin myönteisiä ja innokkaita omaksumaan ratkaisun käyttöönoton jälkeen."

Kyky työskennellä tehokkaasti kotoa käsin mahdollistaa kaupungin toimia vaikka huonojen sääolosuhteiden aikana, samalla kun se vähentää työmatkojen päivittäisiä ympäristövaikutuksia. Jorin mukaan etätyömahdollisuuden myötä ihmiset käyttävät nyt työskentelyyn ylimääräistä aikaa joka muuten olisi käytetty työmatkaan.

Porin henkilökunta on nyt tuottavampi riippumatta sijainnistaan. Kaupungin rakennustarkastajilla on pian käytössään välitön ja turvallinen pääsy suunnittelusovelluksiin ja tietoihin ilman langatonta verkkoa, sillä älypuhelimen tai tabletin 3G tai 4G yhteys riittää kaupungin järjestelmiin pääsemiseksi. Se mahdollistaa välittömän pääsyn tietoihin ja tarvittavien lupien käsittely on nopeampaa ja tehokkaampaa.

Päähyöty: tietohallinnon tehokkuuden kasvu ja kulusäästöt

Ratkaisu on auttanut vähentämään IT kustannuksia koska thin client päätteet ovat halvempia, käyttävät vähemmän energiaa ja niiden elinkaari on pidempi. Jorin mukaan: "tulemme säästämään 100 000 € vuosittain käyttämällä näitä päätteitä." Citrix teknologia mahdollistaa tietohallinnon olla entistä tehokkaampi. Kun tiedot ja sovellukset sijaitsevat keskitetyillä palvelimilla työpöytien hallinta ja varmistamien voidaan hoitaa keskitetysti. Myös sovellusten asentaminen, ylläpito ja päivittäminen onnistuu ilman käyntiä kaikissa 400 toimipaikassa ja data on aina keskitetysti varmistettu.

Helpomman työpöydänhallinnan ansiosta Jorin tiimillä on nyt enemmän aikaa kaupungin strategisille tietohallintotarpeille. Samalla työ on muuttunut "Koska voimme nyt käyttää enemmän aikaa innovointiin on se tehnyt työstämme mielenkiintoisempaa ja haastavampaa."

Tästä eteenpäin

Jori kollegoineen jatkaa pöytäkoneiden korvaamista thin clienteilla ja vanha VPN ratkaisun tilalle tulee pian Citrix Receiver. Käyttäjien työpöydät päivitetään Windows 10 versioon. Helppo projekti nyt, koska työpöydät sijaitsevat keskitetyllä palvelimella.

Lähitulevaisuudessa Porin 2 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista (jotka käyttävät Porin ja Etelä-Suomen alueen terveydenhuollon asiakkaiden palveluun erikoistuneen Medbitin tarjoamia sovelluksia) voivat myös hyödyntää Citrix ratkaisua käsitelleessään arkaluontaisia tietoja terveysasemilla ja asiakaskäynneillään. Informaatio ja infrastruktuuri on turvallisesti jaettavissa Porin ja Medbitin välillä Citrix Receiverin taatessa turvalliset yhteydet kaupungin omien ja Medbitin hallitsemien laitteiden välillä.

 

Citrix ratkaisu tarjoaa käyttäjälle heidän tarvitsemansa sovellukset heidän haluamassaan paikassa. Ihmiset ovat olleet hyvin myönteisiä ja innokkaita omaksumaan ratkaisun käyttöönoton jälkeen."
- Jori Pasanen

IT Systems Specialist

About Citrix Citrix

(NASDAQ:CTXS) is leading the transition to software-defining the workplace, uniting virtualization, mobility management, networking and SaaS solutions to enable new ways for businesses and people to work better. Citrix solutions power business mobility through secure, mobile workspaces that provide people with instant access to apps, desktops, data and communications on any device, over any network and cloud. With annual revenue in 2015 of $3.28 billion, Citrix solutions are in use at more than 400,000 organizations and by over 100 million users globally. Learn more at www.citrix.fi.

©2016 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenDesktop, XenApp, XenMobile, NetScaler Gateway and Citrix Receiver are trademarks or registered trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one or more of its subsidiaries, and may be registered in the United States Patent and Trademark Office and in other countries. All other trademarks and registered trademarks are property of their respective owners.

Koska voimme nyt käyttää enemmän aikaa innovointiin on se tehnyt työstämme mielenkiintoisempaa ja haastavampaa。
- Jori Pasanen

IT Systems Specialist

Industry:

Citrix tuotteet

Päähyödyt:

  • Mahdollistaa joustavan työskentelyn joka luo uusia mahdollisuuksia mobiiliteettiin ja etätyöskentelyyn
  • Kustannussäästöt tietohallinnon kasvanut tehokkuus