n11.com kan tweemaal zoveel verkeer aan met Citrix

n11 is een webshop die in 2012 werd opgericht en sindsdien enorm is gegroeid. In 2016 telde n11.com 250.000 gebruikers, nu zijn dat er al 13 miljoen.

De druk op de schouders van het IT-team is groot. De performance van de site, de application delivery en de hele IT-efficiëntie zijn zaken die perfect in orde moeten zijn om het maximale te kunnen halen uit de leiderspositie van n11.com. Er is concurrentie van gewone winkels en van andere webshops, en internationale concurrenten liggen op de loer. Elke dip in de performance kan grote gevolgen hebben voor de reputatie en financiële resultaten.

“We hebben technische problemen met onze Web Application Firewall van F5”, zegt Esat Yaşar Çağlayan, IT Network & Security Manager van n11.com. “De security was niet wat het moest zijn en de load balancing was verre van efficiënt. Bovendien waren er vragen over de kosten van ondersteuning en verlenging. We moesten upgraden en we wilden kijken of er geen alternatieven beschikbaar waren.”

Dit ‘kijken’ hebben we gedaan met een strakke deadline. n11 houdt elk jaar een soort eigen Black Friday, maar dan op 11 november. Dit event is altijd zo’n succes dat de site gemiddeld viermaal zoveel bezoekers trekt.

“We moesten elke oplossing ruim op voorhand kunnen testen, implementeren en operationeel zien te krijgen”, zegt Çağlayan. “11 november is gewoon te belangrijk voor ons. Er mag absoluut niets verkeerd gaan.”

Load balancing met ongeëvenaarde security

n11 heeft een proof of concept op poten gezet met Citrix ADC (het vroegere NetScaler ADC) en daarbij goed gekeken naar de load balancing. Citrix ADC vereenvoudigt het beheer voor het IT-team van n11. Firmware kan gemakkelijk worden bijgewerkt, ongebruikte policy’s kunnen snel worden teruggevonden en verwijderd, en de troubleshooting en configuratie kunnen centraal worden geregeld.

“Citrix ADC bleek de perfecte oplossing voor een bedrijf zoals wij”, zegt Çağlayan. “We krijgen steeds meer verkeer en applicaties worden steeds complexer. Citrix ADC biedt performance en schaalbaarheid.”

Performance voor snelle groei

We hebben de Citrix oplossing volledig getest en ruim vóór 11 november operationeel gekregen. De dag zelf hebben we alle vroegere records gebroken. We hadden op een gegeven moment 140.000 gebruikers tegelijk op de site. In 2017 waren dat er gemiddeld 30.000.

De performance van de site bleef goed. “In de e-commerce zijn laadtijden van maximaal twee seconden acceptabel. Hoe sneller een pagina laadt, hoe hoger de conversie”, zegt Çağlayan. “En dit is perfect verlopen. Citrix ADC heeft onze vroegere technische problemen uitstekend opgelost.”

Hij verwacht dat de groei doorzet: “Voor dit jaar gaan we uit van 15 tot 20 procent groei. De oplossing van Citrix groeit gewoon met ons mee. Als we moeten uitbreiden, is het heel simpel om de firmware een upgrade te geven. En het modulaire aspect van Citrix ADC maakt het gemakkelijk om nieuwe features toe te voegen wanneer we die nodig hebben.”

Maximale IT-efficiëntie

Gebruiksvriendelijkheid is een terugkerend thema. De snelle groei dwingt n11 tot maximale benutting van alle middelen. Vereenvoudiging van het IT-werk heeft prioriteit.

“In dit opzicht biedt Citrix een aantal belangrijke voordelen”, zegt Çağlayan. “We kunnen problemen heel simpel zelf oplossen via de Citrix command line. Bovendien zit Citrix Application Delivery Management (het vroegere Citrix Management and Analytics System) heel duidelijk in elkaar. Het is nu heel simpel om onze eigen handtekeningen te maken of om bestaande handtekeningen te bewerken en om ongebruikte policy’s terug te vinden en daardoor de configuratie eenvoudiger te maken. Ook de ingebouwde analyserapporten zijn heel goed bruikbaar.”

Al deze zaken werken tijdbesparend en zorgen ervoor dat Çağlayan zijn team kan inzetten op projecten die echt iets toevoegen.

De keuze voor Citrix ADC past ook in een bredere strategie voor de hele IT-organisatie van n11: de overstap naar een meer ‘agile’, DevOps-georiënteerde aanpak. Voortaan is innovatie een van de jaarlijkse performance targets van de IT-afdeling van n11. Alle medewerkers hebben in hun functieomschrijving staan dat ze met ideeën moeten komen die compleet nieuw zijn in de e-commerce.

“We hebben het gevoel dat Citrix ons waardeert als klant”, zegt Çağlayan. “Citrix en de lokale distributeur hebben dit project echt in handen genomen.”

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op http://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2018 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Citrix ADC bleek de perfecte oplossing voor een bedrijf zoals wij. Wij krijgen steeds meer verkeer en applicaties worden steeds complexer. Citrix ADC biedt performance en schaalbaarheid.
- Esat Yaşar Çağlayan

IT Network & Security Manager

n11.com

Branche

De oplossing