De gehoste KPN Werkplek: met XenDesktop, XenMobile en NetScaler onder de motorkap

KPN is een toonaangevende leverancier van ICT-diensten. Met een breed scala aan producten en   diensten worden middels verschillende merken een groot aantal klantgroepen in binnen- en buitenland bediend. Sinds 2012 is de ‘KPN Werkplek’ ondergebracht bij dochteronderneming ApplicationNet B.V. De ‘KPN Werkplek’ is een complete cloud-oplossing om altijd, overal en met elk device toegang te hebben tot een volledige werkomgeving.  Bij KPN’s ApplicationNet in Groningen werken 65 mensen.

De Uitdaging: Load Balancing van hosted Microsoft Exchange

KPN biedt al sinds 2002 online werkplekken, destijds via server-based computing en het toenmalige Citrix-product omdat hiermee de meeste devices en besturingssystemen ondersteund werden. In 2012 ontstond de noodzaak om de beschikbaarheid te verbeteren van een andere service, de gehoste Microsoft Exchange-omgeving, door het toevoegen van een Load Balancing-oplossing. “Wij kiezen bij voorkeur producten en oplossingen van grote spelers zoals marktleiders HP, Microsoft en Citrix. We kwamen al snel bij Citrix NetScaler omdat dit een hoogwaardig product is met uitstekende specificaties en referenties,” zegt Chris van Meer, technisch specialist bij KPN. “Bovendien is KPN zelf Citrix System Integrator en hebben we al lang en veel ervaring met andere producten van Citrix. Maar de belangrijkste reden was misschien wel dat we plannen hadden andere diensten - waaronder onze KPN Werkplek - aan te bieden via de NetScaler, om ook van die diensten de security, performance en schaalbaarheid te kunnen garanderen."

De Oplossing: Shared services via de Citrix NetScaler SDX

KPN is begonnen met twee MPX 8200 appliances, één in het datacenter in Aalsmeer en één in het datacenter in Haarlem. De implementatie hiervan ging soepel en al snel werden er andere diensten aan toegevoegd. “Na een tijd zijn we over gestapt naar twee zwaardere NetScaler SDX 11515-systemen, waarop we meerdere virtuele NetScaler appliances draaien in HA mode,” vervolgt van Meer. ”Door deze virtuele NetScalers zijn we in staat een schaalbaar service center te handhaven, met toch gescheiden klantomgevingen. Inmiddels load balancen we onze core services als Microsoft Exchange en Microsoft Lync. Tevens is de NetScaler de veilige toegangspoort voor ons mobile device management met Citrix XenMobile.  Bovendien zijn we gestart met het aanbieden van Load Balancing as a Service (LBaaS) met behulp van Citrix NetScaler.”

Essentiële hoge beschikbaarheid

High availability is voor KPN van uiterst belang. Met de NetScaler-oplossing is deze hoge beschikbaarheid gegarandeerd. Eén appliance is actief en de andere neemt het bij problemen automatisch over. Dit is mogelijk omdat ook de data wordt gerepliceerd tussen de twee datacenters. “Hoge beschikbaarheid is essentieel voor shared services, want een uitval zou op dit moment al meer dan 36.000 gebruikers treffen en het aantal klanten wordt alleen maar meer,” vervolgt van Meer. “We testen de high availability ook periodiek en ook in de praktijk heeft de NetScaler als eens zijn werk gedaan toen we een uitval hadden van één van de backend servers. De gebruikers hebben hier niets van gemerkt.“

Virtuele werkplekken gecombineerd met mobility

De virtuele desktop van KPN Werkplek wordt aangeboden aan een brede klantenkring van organisaties vanaf 150 medewerkers, van zorg en industrie tot media. Citrix XenDesktop is ingezet om deze KPN Werkplek te implementeren. De NetScaler zorgt voor veilige, redundante en geoptimaliseerde toegang tot de KPN Werkplek. De KPN Werkplek kan optioneel worden uitgebreid met Citrix XenMobile voor mobile device management. “We merken dat diverse typen klanten hier erg blij mee zijn. Zo kan bijvoorbeeld een zorgaanbieder op de kantoren met een XenDesktop account werken en aan het bed bij patiënten met een tablet. De tablet wordt beheerd met XenMobile. Maar ook klanten die tevens een bel-abonnement hebben, waarderen de centrale beheerde MDM-oplossing om de mobiele apparaten te managen en bijvoorbeeld een selective wipe uit te voeren van alleen de bedrijfsgegevens of om de self-service functie te gebruiken,“ aldus van Meer. “Wij ontsluiten MDM naar de devices van klanten via NetScaler. Eigenlijk zijn de medewerkers van onze klanten de echte klanten, en die merken niet eens dat er Citrix gebruikt wordt.“

Inzicht in dataverkeer

De NetScaler App Firewall leert vanzelf de karakteristieken van elke service en blokkeert vervolgens ongewenst verkeer zoals SQL-injections. Uit de rapportages die gegenereerd worden, is te zien dat NetScaler ook daadwerkelijk aanvallen heeft ontdekt en geblokkeerd. “NetScaler helpt ons als service provider een veel beter inzicht te verkrijgen in het dataverkeer van onze diensten en om het verkeer te optimaliseren en beveiligen,” besluit van Meer. “De NetScaler devices zijn op dit moment heel standaard ingericht, en zelfs zonder optimalisatie en uitgebreide configuratie is de belasting van alle diensten en enkele tienduizenden gebruikers samen maar een paar procent. Als je er eenmaal goed in thuis bent, heeft de NetScaler ontelbare mogelijkheden. De enige beperkende factor is je eigen creativiteit, alles is mogelijk.”

Vooruit Kijkend

KPN ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. De algemene trend is dat mobiel en cloud steeds populairder worden en ook samen komen: de achterzijde is de cloud en aan de voorkant wordt alles steeds mobieler, van mensen tot devices. De datacenters en de Citrix-oplossingen zijn nu al klaar voor schaalvergroting en om meer klanten te bedienen met virtuele desktop accounts, mobiele accounts en fysieke accounts voor laptops met een juiste mix tussen security enerzijds en vrijheid anderzijds.

NetScaler helpt ons als shared service provider een veel beter inzicht te verkrijgen in al het dataverkeer van onze diensten en om het verkeer te optimaliseren en beveiligen.
- Chris van Meer

Technisch specialist

KPN

Industrie

  • Professionele dienstverlening

Voornaamste Voordelen

  • Volledig schaalbare hosted services
  • Maximale flexibiliteit
  • Zeer hoge beschikbaarheid
  • Uitstekende performance die nog veel groeimogelijkhe-den biedt

Citrix Producten