Stara saavutti huomattavat energiasäästöt työasemavirtualisoinnilla

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara uudisti tietojärjestelmänsä energiaa ja kustannuksia säästävällä Citrix XenDesktop -työasemavirtualisointiratkaisulla. Virtualisoinnin ansiosta Stara saavuttaa harvinaisen suuret säästöt energiankulutuksessa. Lisäksi IT-henkilöstön työmäärä kevenee huomattavasti tukitehtävien vähennyttyä tuntuvasti.

Stara on Helsingin kaupungin omistama palveluntuottaja, joka rakentaa ja hoitaa katuja ja puistoja, korjaa rakennuksia, hoitaa luonnonmukaisia alueita sekä tuottaa logistiikan ja teknisen alan palveluja. Noin 1600 henkilöä työllistävällä Staralla on parikymmentä kiinteää toimipistettä sekä lukuisia tietoliikenneyhteyksiä käyttäviä työmaita eri puolilla kaupunkia.

Stara valitsi Citrix XenDesktop -työasemavirtualisointiratkaisun, koska se tuo lukuisia mahdollisuuksia kustannus- ja energiasäästöihin.

”Käytössämme oli aiemmin perinteinen työasemaympäristö, joka osoittautui haastavaksi ylläpitää. Huoltohenkilökunta joutui juoksemaan ympäri kaupunkia etsiessään ja korjatessaan yksittäisiä vikoja. Halusimme päästä eroon paikallisista asennustöistä ja saada aikaan energiasäästöjä”, kertoo Staran tietohallintopäällikkö Jari Kähkölä.

Citrix XenDesktopin ansiosta huoltotoimenpiteet on nyt helppo hoitaa keskitetysti. Virtuaaliympäristössä jokaisessa laitteessa on täysin identtinen työpöytä, ja missä tahansa laitteessa ilmenevät ongelmat ovat ratkaistavissa keskitetysti. Huoltohenkilökunnan matkustamisen minimointi tuo mukanaan energiasäästöjä ja tekee vihreitä arvoja arvostavasta Starasta entistä ympäristöystävällisemmän toimijan.

Paikallisten ongelmien poistuessa IT-henkilöstön työmäärä pienenee huomattavasti ja resursseja saadaan muuhun käyttöön. Uusi järjestelmä osaa myös korjata itsensä. Jos käyttäjän järjestelmässä ilmenee häiriötilanne, hänen tarvitsee vain kirjautua ulos, ja järjestelmä korjautuu automaattisesti.

Työpöydän virtualisointi helpottaa työskentelyä

Stara on virtualisoinut koko työpöydän sovelluksineen.  Päätelaitteiden työpöydät on eroteltu sovelluksista, jotta mahdolliset häiriöt saadaan helposti paikannettua. Jos yksittäisessä sovelluksessa ilmenee toimintahäiriö, se ei vaikuta käyttöjärjestelmän toimintaan, sillä sovellukset on eristetty työpöydän rajapinnasta Citrixin streaming-teknologialla.

Virtualisoitu työpöytä kulkee kätevästi käyttäjän mukana. Jos työntekijä esimerkiksi valmistelee PowerPoint-esitystä omalla työpisteellään ja tallentaa esityksen työpöydälle, voi hän siirtyä neuvotteluhuoneeseen ja avata esityksen neuvotteluhuoneen päätelaitteella parissa sekunnissa. Omaan Windows-työpöytään pääsee tarvittaessa käsiksi myös mobiililaitteella.

Edulliset hankinnat yhdenmukaistavat laitekannan

Citrix XenDesktopin käyttöönoton myötä Stara on säästänyt laitehankintojen kustannuksissa. Aiemmin Staran laitteisto on ollut hyvin kirjavaa ja koneet ovat olleet eri-ikäisiä. Aina uusia sovelluksia hankittaessa tai käyttöjärjestelmäversiota vaihdettaessa on täytynyt hankkia useita uusia työasemia.

”Meidän piti päättää, ostammeko satoja työasemia lisää vai otammeko käyttöömme virtualisointiratkaisun, eikä päätös ollut kovin vaikea. Valitsimme Citrix XenDesktopin sen monipuolisuuden ja joustavuuden takia”, Kähkölä selventää.

Staran työasemavirtualisointiratkaisuun kuuluvat Wysen kevytpäätteet, jotka ovat yhteydessä Windows-virtuaalityöpöytään. Niissä on Helsingin kaupungin tarpeisiin sovitettu levykuva, jonka avulla kaikkien päätteiden ohjelmistot tai käyttöjärjestelmän voi päivittää nopeasti ja vaivattomasti. Järjestelmän alustana on Staran oma pilvipalvelu.

Sähkönkulutukseen huima pudotus

Stara on saavuttanut XenDesktop-ratkaisulla huomattavat säästöt sähkönkulutuksessa. Wysen päätelaitteet vievät LED-näytön kanssa sähköä vain 20 wattia, kun tavallinen pöytäkone kuluttaa näyttöineen noin 150 wattia. Lisäksi päätelaitteen ostohinta on noin puolet pöytäkoneen hinnasta.

Nykyiset päätelaitteet käynnistyvät kahdessa sekunnissa, ja laitteen voi sulkea kokonaan yhdellä napin painalluksella. Laite ei siis jää valmiustilaan, eikä näin ollen kuluta ollenkaan sähköä, kun sitä ei käytetä. Nopealla käynnistämisellä ja täydellisellä sammuttamisella energiatehokkuus on viety huippuunsa.

Osaava kumppani helpottaa käyttöönottoa

Staran kumppanina toteutuksessa on toiminut Access Solutions, jonka kanssa yhteistyö on ollut joustavaa ja sujuvaa. Access Solutions on päätynyt käyttämään toteutuksissaan Citrixin tuotteita todettuaan, etteivät kilpailijat tarjoa yhtä laajamittaista sovellusvalikoimaa tai yhtä aktiivista tuotekehitystä. Access Solutionsin osaavien asiantuntijoiden avulla Stara pääsi nopeasti nauttimaan Citrixin tehokkaasta virtuaalijärjestelmästä.

”Meillä on yhteensä noin 700 työasemaa, joista puolet on tarkoitus virtualisoida vuoden 2012 loppuun mennessä. Työntekijöiltä tulleen palautteen mukaan uusi ratkaisu on huomattavasti vanhaa nopeampi”, Kähkölä toteaa tyytyväisenä.

About the Citrix solution

Citrix XenApp™ is the standard for delivering Windows-based applications with the best performance, security and cost savings. Citrix Password Manager™ is an Enterprise Single-sign on solution that improves end-user productivity and strengthens IT security. Users authenticate once with their primary network credentials and Password Manager automatically logs the users into password-protected Windows®, Web and host-based applications. Citrix EdgeSight™ provides performance monitoring and load testing solution for Citrix application delivery infrastructures and provides continuous performance visibility. Citrix Access Gateway™ is a secure application access solution that provides administrators granular application-level control while empowering users with remote access from anywhere. It gives IT administrators a single point to manage access control.

©2012 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix®, Citrix Delivery Center™, XenDesktop™, Citrix XenApp™, XenServer™, Citrix Provisioning Server™ and Citrix Access Gateway™ are trademarks or registered trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one or more of its subsidiaries, and may be registered in the United States Patent and Trademark Of fice and in other countries. Microsoft®, Windows® and Windows Server® are registered trademarks of Microsoft Corporation in the U.S. and/or other countries. All other trademarks and registered trademarks are property of their respective owners.

Halusimme toimia suunnannäyttäjänä kaikille Helsingin kaupungin yksiköille ottamalla käyttöön tehokkaan, helppokäyttöisen ja ympäristöystävällisen virtualisointiratkaisun. Meillä on suuri määrä toimipisteitä ympäri Helsinkiä, ja nyt niissä sijaitsevia kevytpäätteitä voi Citrix XenDesktop -ratkaisun ansiosta kaikkia huoltaa ja päivittää keskitetysti, mikä vapauttaa suuren määrän IT-resursseja muuhun käyttöön.
- Jari Kähkölä

Tietohallintapäällikkö

STARA

Keskeiset Edut

  • Sähkönkulutus pieneni ennätysmäisesti
  • Huoltotoimenpiteet helpottuivat huomattavasti ja IT-henkilöstön työtaakka keveni
  • Virtualisointiratkaisu osoittautui erittäin kustannustehokkaaksi suurelle organisaatiolle
  • Laitteisto yhdenmukaistui ja hankinnoissa säästettiin
  • Virtualisoitu työpöytä kulkee kätevästi työntekijän mukana laitteesta toiseen

Toimitetut Sovellukse

  • Windows 7 -käyttöjärjestelmä
  • Staran sovellusympäristö

Verkkoympäristö