Intelligente digitale workspaces voor belastingadviseurs en advocaten

Hoe kunnen belastingadviseurs, advocaten en auditors optimaal werken in tijden van digitalisering? Met deze vraag houdt IT-dienstverlener Schuster & Walther zich al vele jaren bezig. Hieruit is een Desktop-as-a-Service-aanbod ontstaan, dat wordt gehost vanuit het DATEV-datacenter en grotendeels is gebaseerd op technologie van Citrix. Met de DATEV Desktop krijgen advocatenkantoren op een flexibele, veilige manier toegang tot altijd beschikbare applicaties, en wordt tegelijk de weg vrijgemaakt voor slimme digitale workflows.

Schuster & Walther uit Neurenberg biedt al bijna honderd jaar oplossingen aan die de productiviteit op kantoor verhogen. In 1925 openden de twee oprichters, Hans Schuster en Hans Walther, een zaak voor de distributie van Triumph-typemachines. In de loop der jaren ontwikkelde het bedrijf zich tot een pure IT-dienstverlener. Tegenwoordig is Schuster & Walther een van de belangrijkste IT Solution Partners voor digitale transformatie en helpt het bedrijf klanten met de meest uiteenlopende branchespecifieke diensten.

Ze zijn gespecialiseerd in IT-diensten voor belastingadviseurs, advocaten en auditors. Schuster & Walther was een van de eerste partners die met DATEV eG ging samenwerken. Het bedrijf ontwikkelt cloudproducten sinds 2009, die vanuit het datacenter van DATEV worden aangeboden.

“De mensen die aan DATEV deelnemen, zijn een interessante maar ook heel veeleisende doelgroep voor IT-dienstverleners”, zegt Bernd Dausch, Chief Technical Officer Datacenter van Schuster & Walther. “Veel belastingadviseurs, advocaten en auditors zijn druk bezig met de digitalisering van hun processen en willen de samenwerking met hun cliënten verder automatiseren. Veilige IT en maximale gegevensbescherming zijn cruciaal in deze branche. Wat ook speelt, is dat advocatenkantoren tegenwoordig een nieuwe generatie medewerkers krijgen – ‘digital natives’, mensen die op de werkplek meer flexibiliteit willen. Mobiele toegang tot applicaties en data, vanaf elke locatie, hoort daarbij.”

Citrix technologie als basis voor DATEV Desktop (DaaS)

Schuster & Walther besefte al vroeg dat DaaS (Desktop-as-a-Service) de beste oplossing zou zijn voor de veranderende behoeften van deze klanten. Het doel was om advocatenkantoren een complete desktopomgeving te bieden met daarin alle applicaties die ze nodig hadden, aangeboden ‘as a service’ met een maandelijks te betalen factuur. Zo ontstond het DaaS-product DATEV Desktop.

Klanten kunnen kiezen uit verschillende diensten en daarmee hun eigen digitale workspace samenstellen. Naast DATEV-applicaties en de diverse onderdelen van Office 365 is er ook branchespecifieke software aanwezig en diverse communicatietools voor telefonie en online-samenwerking. Schuster & Walther heeft van begin af aan virtuele desktops en applicaties aangeboden met Citrix Virtual Apps and Desktops. De volledige toegang tot de respectieve klantomgevingen in het DATEV-datacenter wordt beveiligd met Citrix Networking oplossingen. Sinds eind 2018 is de service officieel gecertificeerd als ‘Citrix Ready’ oplossing.

“Het was ons al snel duidelijk dat we voor ons DaaS-aanbod zoveel mogelijk technologie van dezelfde maker wilden”, zegt Dausch. “Met Citrix hebben we daarvoor de juiste partner gevonden. Citrix heeft altijd uitstekend geïntegreerde oplossingen voor het veilig aanbieden van desktops, applicaties en data, en biedt ons bovendien de professionele 24/7 support die we nodig hebben. Wij nemen deel aan het Citrix Service Provider Program, wat betekent dat we flexibele licentieopties hebben, met rechtstreekse contactpersonen en handige tools voor onze sales- en marketingondersteuning.” Het beste verkoopargument is volgens de CTO de geweldige gebruikerservaring van Citrix Workspace: “Gebruikers zijn alleen blij met DaaS als ze snel en makkelijk met hun applicaties uit de voeten kunnen, op elk gewenst moment. En dat is precies wat Citrix ons biedt.”

Content Collaboration voor slimme digitale workflows

Schuster & Walther communiceert continu met klanten over hoe ze de DATEV-desktop gebruiken en ze blijven het aanbod verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld, voor veel gebruikers is het een hele uitdaging om facturen en andere documenten uit te wisselen met cliënten. Gevoelige data moet goed beschermd blijven. Maar digitale gegevens moeten ook altijd snel beschikbaar zijn voor verdere verwerking.

Om dit mogelijk te maken heeft Schuster & Walther de DATEV Desktop uitgebreid met Citrix Content Collaboration, het voor zakelijk gebruik bedoelde Enterprise File Sync & Share platform van Citrix. Hiermee kunnen gebruikers automatisch documenten synchroniseren tussen verschillende devices en dit alles heel eenvoudig en veilig delen met andere gebruikers. Bijvoorbeeld, als een advocaat een groot bestand stuur naar zijn cliënt, converteert de Citrix plug-in voor Outlook deze bijlage automatisch in een Content Collaboration link. De ontvanger kan het document vervolgens volstrekt veilig downloaden uit het Citrix platform. Op deze manier heeft de afzender volledige controle over wie toegang heeft tot het document en hoelang het gedownload mag worden.

De klanten van Schuster & Walther kunnen nog een stapje verder gaan met de scannerbox, ook gebaseerd op Citrix Content Collaboration. Deze oplossing is ontwikkeld door een partner, page one GmbH, een ander bedrijf op de Schuster & Walther Campus in Neurenberg. Accountants kunnen hun cliënten hiermee een slimme scanner aanbieden voor het digitaliseren van bonnetjes, facturen en andere documenten. De gescande documenten worden automatisch opgeslagen in het systeem van de boekhouder en kunnen bovendien rechtstreeks worden overgebracht naar diverse DATEV-applicaties. “Met deze scannerbox zijn onze klanten stukken sneller klaar”, zegt Dausch. “Gebruikers zien de opgeslagen documenten van hun cliënten meteen in de juiste applicatie en krijgen vervolgens suggesties voor de verdere verwerking ervan.”

Maximale security voor gevoelige data van cliënten

Citrix technologie helpt Schuster & Walther ook om gegevens van klanten veilig te stellen en te beschermen. “De flexibele opslagmogelijkheden zijn een groot voordeel van Citrix Content Collaboration”, legt Bernd Dausch uit. “We kunnen ervoor kiezen om data alleen in het DATEV-datacenter op te slaan.”

Klanten met DATEV Desktop kunnen hun digitale workspace veilig benaderen vanaf elke locatie. De volledige communicatie tussen terminals en servers wordt versleuteld door redundante Citrix gateways in het DATEV-datacenter. Daarnaast wordt tweevoudige authenticatie toegepast om de toegang te beveiligen. Schuster & Walther gebruikt Citrix ADC als centrale SAML-identityprovider en authenticeert gebruikers bijvoorbeeld ook met Office 365. “Dit bespaart ons de configuratie van Azure AD Connect en maakt het gemakkelijker voor gebruikers om toegang te krijgen tot hun digitale workspace. Daarom willen wij zoveel mogelijk services integreren en Single Sign-On mogelijk maken voor alle applicaties die een gebruiker heeft”, aldus de Chief Technical Officer.

Citrix SD-WAN voor ononderbroken toegang

Alleen het compleet wegvallen van de internetverbinding kan de DATEV Desktop-gebruiker nog tegenhouden. En ook hiervoor heeft Schuster & Walther een oplossing. Citrix SD-WAN maakt het namelijk mogelijk om de verschillende internetverbindingen van een advocatenkantoor – DSL, kabel en 4G bijvoorbeeld – te bundelen tot een virtuele verbinding. Valt de ene lijn weg, dan wordt het dataverkeer onmiddellijk omgeleid naar een route die nog wel werkt. En zo werkt de gebruiker ongestoord door.

De eerste klanten die deze oplossing al gebruiken, zijn erg enthousiast over de nieuwe mogelijkheden: “De conversie naar SD-WAN was een zegen. Sindsdien hebben we geen enkele onderbreking meer gehad in onze werkplekken”, vertelt Martin Fürsattel, managing partner van accountantskantoor Fürsattel & Collegen. “We hebben vier verschillende lijnen samengevoegd tot één verbinding en zijn daardoor altijd goed beschermd tegen storingen. Bovendien werken sommige applicaties nu veel sneller dan vroeger.” Schuster & Walther monitort de performance en beschikbaarheid van hun WAN-verbindingen met SD-WAN Orchestrator. Binnenkort moet het voor klanten ook mogelijk zijn om rapporten over de netwerkperformance op te vragen.

Bernd Dausch ziet voor zijn bedrijf een mooie toekomst als DaaS-aanbieder. “Met Citrix hebben we een partner aan onze zijde die een oplossing kan aandragen voor alle grote problemen rond het aanbieden van applicaties, desktops en data. Tegelijk sluit de strategie van het bedrijf perfect aan op de behoeften van onze klanten. De komende jaren zal de vraag naar geautomatiseerde workflows en intelligente tools voor advocatenkantoren blijven groeien. Met Citrix Intelligent Workspace spelen we hierop in.”

Bernd Dausch, Chief Technical Officer Datacenter, Schuster & Walther IT-Kanzlei GmbH

###

Schuster & Walther IT-Kanzlei GmbH
Schwabacher Str. 3
90439 Nürnberg
Duitsland

Telefoon: | +49 (0)911 9264-792
E-mail | info@schuwa.de
www.schuwa.de

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op https://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2019 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Met Citrix hebben we een partner aan onze zijde die een oplossing kan aandragen voor alle grote problemen rond het aanbieden van applicaties, desktops en data. Tegelijk sluit de strategie van het bedrijf perfect aan op de behoeften van onze klanten. De komende jaren zal de vraag naar geautomatiseerde workflows en intelligente tools voor advocatenkantoren blijven groeien. Met Citrix Intelligent Workspace spelen we hierop in.
Bernd Dausch
Chief Technical Officer Datacenter
Schuster & Walther IT-Kanzlei GmbH

Branche

  • Technology Solutions and Consultants

Citrix Products