Rohde & Schwarz ondersteunt digitale transformatie met Citrix Networking

Het hightechbedrijf Rohde & Schwarz gebruikt technologie van Citrix om digitale applicaties op een betrouwbare manier aan te bieden aan vestigingen overal ter wereld. Samen met IT-dienstverlener IF-Tech AG heeft de groep uit München een application delivery-infrastructuur op poten gezet voor medewerkers, klanten en partners over de hele wereld.

Rohde & Schwarz is een technologiegroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve communicatie-, informatie- en securitytechnologie voor professionele gebruikers. Het bedrijf is marktleider in alle gebieden waarin ze actief zijn: mobiele radio en HF-meettechnologie, broadcast- en mediatechnologie, luchtverkeersleiding en militaire radiocommunicatie, maar ook cybersecurity en netwerktechnologie.

Rohde & Schwarz heeft wereldwijd ongeveer 12.000 medewerkers in dienst en beschikt over een uitgebreid sales- en servicenetwerk in circa 70 landen, voornamelijk eigen bedrijven. Ongeveer 85 procent van de producten is bestemd voor de export. Het hoofdkantoor staat al sinds de oprichting van het bedrijf (in 1933) in München. Azië en Amerika worden bediend vanuit sterke regionale hubs.

Als echt hightechbedrijf moet Rohde & Schwarz het vooral hebben van innovatie. Om hoge kwaliteitsnormen te handhaven doet de groep nagenoeg alles zelf. Bijna alle producten worden ontwikkeld in Duitsland. Via de Aziatische hub in Singapore worden echter ook producten ontwikkeld en gemaakt die in de rest van de wereld verkocht kunnen worden. Verder zijn er kleinere ontwikkellocaties in de VS, Azië en een aantal Europese landen.

De oplossingen van Rohde & Schwarz hebben tal van toepassingen, van mobiele communicatie en consumentenelektronica tot de auto-industrie. Nieuwe ontwikkelingen zoals de Connected Car of de Smart City zijn ondenkbaar zonder de innovaties uit München. Hardware van Rohde & Schwarz zorgt ervoor dat honderden tv-zenders en verkeersleidingscentra over de hele wereld betrouwbaar kunnen werken. Zelfs Netflix is klant van het bedrijf; streamingdienst Netflix gebruikt het masteringsysteem R&S® CLIPSTER voor zijn producties.

De uitdaging: veilige toegang tot digitale diensten, met hoge beschikbaarheid

Rohde & Schwarz heeft belangrijke technologie voor de digitale, verbonden wereld van vandaag. Digitalisering verandert echter ook het eigen bedrijfsmodel, de interne processen en de samenwerking met klanten. “We breiden ons aanbod continu uit met nieuwe digitale diensten”, zegt Stephan Zimmermann, Security Architect bij Rohde & Schwarz. “Dit betekent echter dat we steeds meer verschillende applicaties moeten aanbieden aan in- en externe gebruikers, natuurlijk zo veilig, betrouwbaar en snel mogelijk.”

GLORIS, onze wereldwijde selfservice-portal, is een centraal platform dat door internationale klanten en partners wordt gebruikt om met Rohde & Schwarz te communiceren. Het platform biedt de meest uiteenlopende informatie en diensten. Klanten kunnen bijvoorbeeld supporttickets openen, software-updates downloaden en handleidingen opvragen. Het platform is de afgelopen jaren sterk gegroeid: momenteel zijn er 4500 bedrijven geregistreerd op GLORIS, en zij hebben toegang tot meer dan 20 verschillende diensten en meer dan 150.000 documenten.

“Een uitdaging vanuit technisch standpunt is dat er achter GLORIS allerlei heterogene systemen schuilgaan”, zegt Zimmermann. “Deze moeten betrouwbaar toegankelijk zijn, maar ook zo goed mogelijk worden afgeschermd van de buitenwereld.” Rohde & Schwarz ging daarom op zoek naar een oplossing om de toegang tot deze interne systemen centraal te kunnen beheren en beveiligen.

Citrix technologie beschermt klantenportal van Rohde & Schwarz.

Netwerk- en securityspecialisten van dienstverlenend bedrijf IF-Tech AG stelden voor dat Rohde & Schwarz een oplossing van Citrix zou implementeren als centraal checkpoint voor de wereldwijde klantenportal: “Tot dan toe werden allerlei verschillende netwerkcomponenten gebruikt voor de afzonderlijke services”, zegt Marco Klose, teamleider Consulting bij IF-Tech AG. “Citrix ADC maakte het mogelijk om alle features te consolideren in één platform en het servicebeheer te centraliseren.”

De oplossing van Citrix dient als reverse-proxy voor het klantenportal en stuurt alle client requests door naar de desbetreffende webserver en achterliggende systemen. Het IP-adres van de interne systemen blijft verborgen voor de buitenwereld en is dus niet zichtbaar voor mogelijke aanvallers. Citrix ADC zorgt er tegelijk voor dat het aantal serververbindingen beperkt blijft, waardoor het back-end minder belast wordt. Intelligente load balancing zorgt ervoor dat gebruikers altijd naar de minst drukke server worden gerouteerd.

“Een andere centrale component voor ons is de geïntegreerde Web App Firewall van Citrix”, zegt Stephan Zimmermann. “Deze beschermt de webapplicaties op onze klantenportal tegen aanvallen op applicatieniveau, zoals DDoS-aanvallen, cross-site scripting en SQL-injection.” Een combinatie van white- en blacklisting biedt bescherming tegen bekende aanvalspatronen en nieuwe zero-day exploits. “De Web App Firewall leert automatisch bij en weet snel welk applicatiegedrag goed of fout is”, legt Marco Klose uit. De oplossing analyseert al het bidirectioneel dataverkeer en identificeert mogelijk verdachte activiteiten. De securityinstellingen van de Web App Firewall kunnen op basis daarvan worden aangepast. Aanvallen worden betrouwbaar tegengehouden en gebruikers worden niet gestoord door ‘false positives’ tijdens het werk.

Global Server Load Balancing verhoogt de beschikbaarheid en performance

Rohde & Schwarz is er met Citrix ADC in geslaagd de werking van de portal sterk te vereenvoudigen en allerlei bestaande netwerkproducten te vervangen. De IT-specialisten van het bedrijf waren meteen zeer te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Het duurde dan ook niet lang voordat werd besloten om meer in- en externe diensten te gaan aanbieden via de oplossing van Citrix. De wereldwijde uitrol van de application delivery-infrastructuur gebeurde ook onder het toeziend oog van IF-Tech AG.

In het datacenter in München en in de regionale hubs in Azië en de Verenigde Staten zijn momenteel twaalf Citrix ADC appliances uit de serie SDX 11000 en SDX 8000 in gebruik. Deze staan in voor de load balancing van kritische bedrijfsapplicaties en zorgen ervoor dat de 12.000 medewerkers van Rohde & Schwarz altijd kunnen communiceren via bijvoorbeeld Exchange en Skype for Business. Anderzijds zorgen de Application Delivery Controllers ervoor dat alle klantenapplicaties en websites van de groep altijd maximaal beschikbaar zijn.

“Om maximale beschikbaarheid en performance mogelijk te maken, gebruiken we Citrix Global Server Load Balancing”, zegt Zimmermann. “Gebruikers worden altijd naar de dichtstbijzijnde systemen gestuurd. Alleen bij een storing neemt een datacenter uit een andere regio over.”

De oplossing van Citrix waakt continu over de beschikbaarheid en performance van alle resources en stuurt de verzoeken van gebruikers zo nodig automatisch naar een andere bestemming. Rohde & Schwarz zorgt ervoor dat mensen die de website in Azië bezoeken, content van de Aziatische hub te zien krijgen. Dit verbetert de responstijden aanzienlijk. “In onze belangrijkste markten worden onze websites onvoorwaardelijk ongecachet geladen in maximaal drie seconden. Naast Global Server Load Balancing heeft Citrix ADC weboptimalisatiefuncties zoals compressie en SSL-offloading om dit mogelijk te maken”, zegt Zimmermann.

Single Sign-On voor alle digitale locaties van de groep

Rohde & Schwarz gebruikt de Citrix ADC infrastructuur voor nog een andere taak. Vandaag fungeert de oplossing ook als centrale identityprovider voor aanmelding bij de verschillende webservices. Hierbij wordt met Single Sign-On gewerkt. Medewerkers en klanten hoeven zich maar één keer aan te melden met hun gebruikersgegevens en kunnen vervolgens alle services gebruiken die Rohde & Schwarz langs die weg aanbiedt.

“Wij laten de klant altijd hetzelfde gezicht zien, dat is het principe achter onze digitalisering”, benadrukt Stephan Zimmermann. “De centrale authenticatieservice is hiervoor onmisbaar. Bijna alle cloudservices – van Microsoft Azure tot SAP in de cloud – zijn nu gekoppeld aan de Citrix oplossing.”

Als een van deze services aan de gebruiker vraagt om zich te authenticeren, dan gaat die gebruiker automatisch naar de inlogpagina van Citrix Gateway. Daar voert de gebruiker zijn of haar inloggegevens in. Afhankelijk van de context kan ook meervoudige authenticatie nodig zijn. Citrix valideert de informatie en logt de gebruiker op de achtergrond, via SAML, in bij de desbetreffende service.

“Citrix ADC is nu onze centrale identityprovider”, zegt de Security Architect. “Nieuwe digitale services en cloudservices worden alleen geïntegreerd als ze ook SAML-authenticatie ondersteunen.”

Automatisering en analyse met Citrix ADM

Dankzij een toenemend aantal use cases is de Citrix Networking infrastructuur de afgelopen jaren blijven groeien. Op de ADC appliances in de wereldwijde datacenters draaien nu bijna 50 virtuele instances voor de verschillende toepassingsgebieden. Kort geleden hebben Rohde & Schwarz en IF-Tech daarom ook Citrix Application Delivery Management (ADM) uitgerold als automatiserings- en analyseplatform. “Hiermee is er nu veel minder handwerk nodig om de infrastructuur te beheren”, meldt Zimmermann. “De circa 700 certificaten die wij gebruiken, worden nu automatisch beheerd. Dit zal ons in de toekomst nog veel tijd besparen.”

Citrix ADM wordt ook gebruikt om patches sneller uit te rollen en om rolgebaseerde toegang tot applicaties mogelijk te maken. Zo kunnen ze volledig zelfstandig onderhoud uitvoeren en gegevens opvragen over het gebruik en de beschikbaarheid van applicaties. Security Insight, een functie van ADM, biedt informatie over de security van de applicaties en stuurt verdachte activiteiten automatisch door naar het Security Operation Center van Rohde & Schwarz.

“Voor de verdere uitbreiding van onze digitale diensten is het belangrijk dat we de automatiseringsgraad verder verhogen”, vat Zimmermann samen. “We denken erover om de Web App Firewall ook te gaan gebruiken als cloudservice voor de beveiliging van onze klantapplicaties. Hiervoor moeten we de oplossing dynamisch en volledig geautomatiseerd kunnen aanbieden.”

Het bedrijf

Rohde & Schwarz is een technologiegroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve communicatie-, informatie- en securitytechnologie voor professionele gebruikers. Rohde & Schwarz is actief in de segmenten meettechniek, broadcast- en mediatechniek, aerospace/defensie/security maar ook netwerken en cybersecurity. Hiermee dekt het bedrijf diverse marktsegmenten af in zowel de private sector als de overheidssector. Het onafhankelijke concern boekte in boekjaar 2017/2018 een omzet van circa twee miljard euro en telt 12.000 medewerkers wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in München. Internationaal is het bedrijf via dochterondernemingen actief in meer dan 70 landen. Azië en Amerika worden bediend via regionale hubs.

www.rohde-schwarz.com

Partner

Het in München gevestigde IF-Tech AG werd in februari 2010 opgericht door Stefan Mooser en Martin Holzner. Binnen de InterFace Group is het bedrijf gespecialiseerd in adviesdiensten voor IT-infrastructuur rond de thema’s Arbeiten 4.0, virtualisatie en de cloud.

IF-Tech AG heeft een team van ervaren consultants en IT-experts die elkaar vanuit hun eigen expertise perfect aanvullen. Zo kan het bedrijf klanten helpen van het eerste strategisch overleg tot en met de implementatie en verdere operationele ondersteuning – in heel Duitsland en in alle sectoren.

www.if-tech.de

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op https://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2019 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Citrix Networking oplossingen maken de weg vrij voor onze digitale transformatie. We zijn nu in staat om onze klanten, partners en medewerkers over de hele wereld innovatieve diensten aan te bieden, op een snelle, veilige en betrouwbare manier. IF-Tech AG heeft ons bij de planning van de infrastructuur uitstekend geholpen en biedt nu operationele ondersteuning, in nauwe samenwerking met onze interne specialisten.
Stephan Zimmermann
Security Architect
Rohde & Schwarz GmbH & Co.KG