Prothese-pionier biedt IT zonder beperkingen

Össur, een innovator die ‘life without limitations’ mogelijk maakt, gebruikt Citrix en Microsoft om zijn IT-dienstverlening te vernieuwen en daarbij meer wendbaarheid, security en best-in-class efficiëntie te bereiken.

Össur, door het World Economic Forum (WEF) erkend als technologisch pionier, zet zich in voor een ‘leven zonder beperkingen’. Het bedrijf werd in 1971 opgericht in IJsland door prothesemaker Össur Kristinsson, die zelf een amputatie heeft ondergaan. Tegenwoordig boekt Össur een omzet van meer 600 miljoen dollar en heeft het bedrijf meer dan 100 locaties in 26 landen over de hele wereld. Tientallen klinieken waar patiënten een prothese aangemeten krijgen en oefenen in het gebruik ervan, maken hier deel van uit.

De volledige IT-infrastructuur van Össur wordt beheerd door een centraal team van slechts vijf mensen in IJsland, onder leiding van infrastructuur- en cloudarchitect Einar Dagfinnur Klemensson. Deze kleine afdeling is verantwoordelijk voor de IT-besluitvorming en -implementatie en werkt samen met ondersteunend personeel over de hele wereld.

Ter ondersteuning van de snelgroeiende organisatie koos het Össur-team voor Citrix en Microsoft Azure. Samen met Platinum Plus Citrix Solution Advisor Ultima Business Solutions uit het Verenigd Koninkrijk heeft het team de 4000 medewerkers van het bedrijf een ongeëvenaarde ervaring bezorgd.

“Een van de redenen dat we voor Microsoft Azure hebben gekozen, is omdat Microsoft al heel lang een relatie heeft met Citrix”, zegt Klemensson. “En ons partnership met Ultima is zo sterk omdat we echt op hen vertrouwen. Ze zijn een aanvulling op ons kleine team.”

Eenvoud is alles

Össur heeft de afgelopen jaren veel overnames gedaan, wat tot een complexe IT-omgeving heeft geleid. Het bedrijf wilde die complexiteit wegwerken en zorgen voor één eenvoudige gebruikerservaring.

“Eenvoud is alles”, legt Klemensson uit. “We willen dat onze medewerkers zo makkelijk mogelijk kunnen werken, waar ze ook zijn. Dit betekent dat ze toegang moeten hebben tot de apps en data die ze voor hun werk nodig hebben, met de snelheid en performance die nodig zijn om efficiënt te kunnen werken. Daar helpt Citrix ons mee.”

Bjarni Kaernested, directeur IT Operations, voegt toe: “Bij Össur werken mensen die echt kijken naar de toekomst, wetenschappers en technici, mensen die nieuwe technologie ontwikkelen, nieuwe producten voor onze klanten. Er werken hier veel slimme mensen en dat inspireert. Össur gelooft in leven zonder beperkingen en in IT zonder beperkingen.”

Össur gebruikt Citrix Workspace om medewerkers één login te bieden voor elk device en elke locatie. Zware apps zoals 3D CAD-software krijgen de resources toegewezen om ook op mobiele devices uitstekend te werken. De benodigde performance wordt mede mogelijk gemaakt door Citrix SD-WAN, dat het netwerkverkeer in alle beschikbare kanalen optimaliseert om zo altijd dezelfde hoge performance te garanderen voor de gebruikers.

Omdat Citrix een veilige desktop aanbiedt op elk device, kan het team innoveren als het gaat om de endpoint hardware die ze gebruiken.

“We gebruiken Citrix zoveel mogelijk om de kosten van de apparatuur te verlagen voor onze gebruikers”, zegt Klemensson. “We onderzoeken hoe we mobiele telefoons kunnen gebruiken als primair device, we implementeren Raspberry Pi-devices en we kijken naar Google Grab and Go Chromebooks.”

Citrix vereenvoudigt ook het IT-beheer. Voor het hele bedrijf hoeft het team slechts drie desktop-images te beheren.

“We hebben geïnvesteerd in Citrix om onze intellectuele eigendom en medische gegevens veilig te stellen.”

De producten van Össur zijn zo geavanceerd dat het bedrijf zelf de machines bouwt om de eigen producten te maken. Klemensson grapt: “Je kunt niet even naar de winkel om een machine te halen die nieuwe knieën maakt.”

Het beschermen van de intellectuele eigendom (IP) van het bedrijf is een belangrijke zorg voor Össur en nog een reden waarom de keuze viel op Citrix.

“Met onze investering in Citrix hadden we de mogelijkheid om onze IP te beveiligen", zegt Klemensson. “In plaats van zware 3D CAD-applicaties te implementeren op werkstations in het veld, brengen we die nu over naar Citrix, zodat onze IP niet buiten de virtuele datacenters komt die wij hebben gebouwd.”

“Zero trust is belangrijk”, gaat hij verder. “We beveiligen het endpoint, we beveiligen de identiteit van de gebruiker en we willen een early adopter zijn van Citrix Secure Internet Access (SIA).”

Citrix securityfuncties zoals sessiewatermerken en preventie van screenshots beschermen alle vertrouwelijke informatie ook tijdens gebruikerssessies.

Össur werkt nauw samen met zorginstellingen over de hele wereld en moet ook allerlei vertrouwelijke patiëntgegevens kunnen beveiligen, nog een reden waarom security prioriteit heeft. Sinds de overstap naar Citrix heeft het team zes verschillende manieren om toegang tot de systemen te krijgen, kunnen stopzetten. Wanneer gegevens nog maar op één veilige manier toegankelijk zijn – zonder dat gegevens worden opgeslagen op endpoints en met versleuteling van alle gegevens in transit – helpt dat om vertrouwelijke informatie te beschermen.

“We willen alle medische gegevens beveiligen die zich in onze klinieken en onze virtuele datacenters bevinden, en Citrix maakt dat mogelijk”, zegt Klemensson. “Of het nu gaat om medische gegevens of IP, met Citrix zijn er geen datalekken.”

Ondersteuning van flexibele overnames en bedrijfscontinuïteit

“We hebben klinieken over de hele wereld en artsen hebben allemaal dezelfde behoeften”, legt Klemensson uit. “Hoe meer je de dingen uniform maakt en stroomlijnt, hoe kosteneffectiever ze worden. Dus als wij Citrix kunnen uitrollen in al onze klinieken, dan hebben we met die ene tool maximale uniformiteit. Als wij dingen hetzelfde kunnen maken voor alle medewerkers, wordt het gemakkelijker voor iedereen.”

“We hebben elk jaar veel fusies en overnames.” voegt Kaernested toe. “Dat Citrix zo schaalbaar is, is dan een belangrijke meerwaarde. Het is gemakkelijk om een nieuwe organisatie toe te voegen. We hebben alles kant-en-klaar bij elkaar voor implementatie.”

“En zo konden we, toen corona uitbrak, heel eenvoudig opschalen omdat we al in de Citrix Cloud zaten”, gaat hij verder. “Er was niet veel meer nodig dan één muisklik om onze hele omgeving vijf keer zo groot te maken, van 250 naar 1800 gebruikers op afstand.”

“We hebben medewerkers over de hele wereld en ze hebben allemaal consistente en veilige toegang tot onze gegevens nodig. We verhogen de mobiliteit van ons personeel, zodat ze elk device overal kunnen gebruiken en op een veilige manier toegang hebben tot onze gegevens,” zegt Kaernested. “We willen alles in de komende zes maanden overzetten naar Azure en Citrix cloudservices. Dan sluiten we het fysieke datacenter en zijn we ‘cloud-only’.”

“De meest efficiënte organisatie die ze ooit hebben gemeten.”

Gebruikerservaring, security en flexibiliteit zijn belangrijk voor Össur, maar de Citrix/Azure infrastructuur is ook nog eens bijzonder kosteneffectief.

Het team heeft onlangs Kostner (Kostner.com) ingeschakeld, een IT-adviesbureau dat gespecialiseerd is in het meten van IT-dienstverlening. Kostner heeft de afgelopen jaren veel grote organisaties in Noord-Europa gemeten, waarbij ze nagaan hoeveel het kost om 1 GB VRAM (de standaardmaatstaf van het auditbureau) aan te bieden. Klemensson zegt: “Ze stelden vast dat Össur de efficiëntste organisatie is die ze ooit hebben gemeten!”

Volgens Kostner bedragen de gemiddelde maandelijkse kosten van het aanbieden van 1 GB VRAM per machine 4,60 euro. Bij Össur is dit slechts 2,00 euro, 57% minder dan gemiddeld.

“Je moet zo wendbaar mogelijk zijn”, zegt Klemensson, “en in dat opzicht is Citrix onmisbaar.”

Langdurige samenwerking met Citrix en Microsoft

Össur blijft zijn IT-diensten innoveren.

“We hebben bewezen een waardevolle partner te zijn en niet zozeer een kostenpost”, zegt Klemensson. “We willen dingen doen die waarde genereren.”

“Ons momentumbehoud zorgt ervoor dat we altijd voorop lopen. We hebben een steeds veranderende gebruikerservaring die draait rond Citrix innovatie. Onze volgende stappen, zoals het implementeren van Grab and Go-devices en uitrollen van de intelligente workspace, worden ondersteund door Citrix als onze technologiepartner. We kunnen dit niet zonder Citrix”, vervolgt hij. “Wat technologie betreft, zijn we altijd al een early adopter geweest – met SD-WAN, hyperconvergentie, de cloud – en we geloven dat we als early adopter beter kunnen concurreren”, besluit Kaernested. “Met Citrix hebben we dat schaalbare, betrouwbare en veilige platform dat we nodig hebben om ons te blijven ontwikkelen.”

“We bevinden ons op het raakvlak van de medische sector en de maakindustrie. We werken met patiëntgegevens en medische apparatuur, dus we moeten voldoen aan alle relevante regelgeving voor gegevensbeveiliging”, voegt Kaernested toe.

Ultima is blij samen met Citrix een oplossing te kunnen bieden die het motto ‘Life Without Limitations’ ondersteunt en die het voor Össur mogelijk maakt om baanbrekende innovaties en kritische ondersteuning te bieden aan klanten. De wereldwijd erkende en prestigieuze Citrix Innovation Award kijkt niet alleen naar het technologisch aspect, maar ook hoe technologie wordt gebruikt om echte waarde te creëren voor klanten. De award bevestigt dat goede samenwerking tussen de klant, de solution advisor en aanbieders van technologie essentieel is om een bedrijfsstrategie zonder beperkingen op te bouwen en om continu te blijven innoveren.
Gareth Meyer
Ultima Commercial & Operations Director

About Citrix
Citrix (NASDAQ:CTXS) is powering a better way to work with unified workspace, networking, and analytics solutions that help organizations unlock innovation, engage customers, and boost productivity, without sacrificing security. With Citrix, users get a seamless work experience and IT has a unified platform to secure, manage, and monitor diverse technologies in complex cloud environments. Citrix solutions are in use by more than 400,000 organizations including 99 percent of the Fortune 100 and 98 percent of the Fortune 500.

Copyright © 2021 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

We geloven dat we als early adopter beter kunnen concurreren. Met Citrix hebben we dat schaalbare, betrouwbare en veilige platform dat we nodig hebben om ons te blijven ontwikkelen.
Bjarni Orn Kaernested
Directeur IT Operations
Össur

Omzet meer dan

$ 600 miljoen
meer dan
100 locaties
in 26 landen over de hele wereld

4000
medewerkers

 

Branche

Belangrijkste voordelen

  • Citrix Workspace biedt 4000 medewerkers over de hele wereld een vertrouwde desktop en veilige toegang tot de apps en informatie die ze nodig hebben.
  • Citrix SD-WAN staat garant voor stabiele netwerkperformance voor klinieken, productievestigingen en kantoren wereldwijd.