Neste op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld

Duurzaamheid staat centraal bij alles wat Neste doet. Citrix Cloud Services en het Google Cloud Platform zorgen er nu voor dat de medewerkers van dit bedrijf doeltreffender kunnen werken, waar ze ook zijn.

Neste is veel meer dan een gewone olieraffinaderij. Het is de grootste producent van hernieuwbare diesel, met 5400 medewerkers, vier raffinaderijen en kantoren in zestien landen over de hele wereld. Neste wordt ‘gedreven door een sterke wil om een gezondere planeet voor onze kinderen te creëren’. Neste wil alle bedrijven uitdagen door steeds schonere producten aan te bieden op basis van hernieuwbare grondstoffen. Verder wil het bedrijf dat zijn activiteiten een zo klein mogelijke negatieve impact hebben op het milieu en de maatschappij.

“De Citrix infrastructuur van Neste was ‘end of life’. De performance liet te wensen over, tot op het onbruikbare af. Vrijwel al het verkeer liep via een serverpark in Finland. De servercapaciteit was groot genoeg, maar niet geoptimaliseerd. Dit gebrek aan optimalisatie was goed te merken aan de trage applicaties en diverse latency-gebonden problemen.” Mari Wasström, IT Solutions Service Management Lead van Neste, geeft uitleg. Door de matige performance moest vaak lang worden gewacht voordat applicaties opgestart waren en alle processen konden draaien. Mensen kozen er daarom maar voor om zelf een applicatie te installeren, lokaal op de eigen computer. Dit leidde dan weer tot extra kosten voor implementaties en updates.

Om de bestaande situatie te evalueren en na te gaan hoe de performance en duurzaamheid konden worden verbeterd, gaf Neste opdracht aan Citrix Consulting Services. Op basis van de informatie die dit opleverde, koos Neste voor een Citrix Cloud First strategie. Neste heeft vervolgens in nauw overleg met Gold Citrix Solution Advisor Cloud2 een nieuwe architectuur ontworpen en geïmplementeerd volgens een hybride model, bestaande uit Citrix Cloud Services, het Google Cloud Platform en on-premise resources, om hoge beschikbaarheid en disaster recovery mogelijk te maken. De nieuwe architectuur biedt bedrijfskritische applicaties aan met behulp van Citrix Cloud Services. Voor de productiviteitstools werd gekozen voor Google G Suite.

Innovatieve IT ter ondersteuning van duurzaamheidsdoelen

Met de overstap naar het schaalbare Google Cloud Platform en Citrix Cloud Services heeft Neste nu veel minder servers nodig. De gebruikers kunnen kiezen uit diverse zakelijke devices, van een Google Chromebox of Chromebook tot een Apple iPad of MacBook. Met de HTML5-versie van Citrix Receiver kunnen applicaties worden gebruikt door medewerkers zonder Receiver te installeren op alle devices. Gebruikers kunnen inloggen bij Citrix services overal ter wereld, veilig en gemakkelijk, met behulp van Google-authenticatie (via hun G Suite-account).

Via de virtuele applicaties hebben medewerkers veilige toegang – vanaf elk device en elke locatie – tot de informatie en data die ze nodig hebben. Mensen kunnen efficiënt aan de slag waar ze ook zijn en hoeven daardoor minder te reizen.

De nieuwe Citrix infrastructuur zorgt ervoor dat Neste sneller en gedurfder kan toewerken naar zijn strategische doelen. Neste is als derde geplaatst op de Corporate Knights Global 100 list van de duurzaamste bedrijven ter wereld. Dit is de tweede keer dat Neste in de top 3 staat en daarmee is Neste het hoogst geplaatste energiebedrijf. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat 51 procent van zijn bedrijfswinst (ter grootte van 1,1 miljard euro) nu afkomstig is uit hernieuwbare producten.

Neste is wereldwijd actief. Citrix Cloud Services en het Google Cloud Platform maken het mogelijk om efficiënt te werken, overal ter wereld.

“Citrix Cloud en de diverse tools van Google zijn de juiste oplossing om het verdere succes van Neste als wereldleider op het gebied van hernieuwbare energieproducten te ondersteunen”, zegt Wasström.

Hogere productiviteit met één identiteit, één adres, één ervaring

De nieuwe oplossing van Neste biedt iedereen, van eigen medewerkers tot externe krachten en mensen in andere vestigingen, een uniforme, veilige en krachtige workspace.

“Elke medewerker heeft dezelfde snelle en moderne gebruikerservaring, van ons senior management tot mensen in de raffinaderij of vrachtwagenchauffeurs die onze nieuwe Citrix Cloud oplossing gebruiken”, zegt Wasström.

“Met Citrix en Google Cloud bieden wij iedereen een uniforme werkervaring”, gaat ze verder. “Dat heeft een enorm effect op de efficiëntie en tevredenheid van onze medewerkers. In plaats van systemen in Finland hebben we nu een concept dat we kunnen uitrollen naar al onze locaties over de hele wereld. Gebruikers kunnen nu snel en veilig aan de slag met applicaties in de cloud.”

“Om de toegang tot bedrijfskritische applicaties en zakelijke tools te beveiligen, kunnen we ook Google-verificatie in twee stappen toepassen. Zo hebben we ons systeem voor vrachtwagenchauffeurs vernieuwd en snelle, gemakkelijke toegang mogelijk gemaakt tot hun Citrix desktop via een Google Chromebox. Dit systeem staat 24 uur per dag, 7 dagen per week ter beschikking en bevat alleen de applicaties die de chauffeurs nodig hebben. In een paar minuten plannen ze hun vracht en daarna kunnen ze meteen op weg naar klanten in Finland en de Baltische staten.”

De oplossing maakt de hele organisatie wendbaarder.

“Met Citrix zijn zowel in- als externe nieuwe medewerkers binnen een paar minuten aan het werk, inclusief mobiele toegang.”

Omdat data wordt benaderd via virtuele apps en niet wordt opgeslagen op het device van de gebruiker, weet Neste zeker dat alle gegevens veilig zijn en dat (privacy)wetgeving wordt nageleefd.

Een efficiëntere IT-afdeling

Met Citrix Cloud Services wordt ook het IT-beheer eenvoudiger voor Neste. Google Chrome is een besturingssysteem dat automatisch wordt bijgewerkt en met Citrix ADC kan het team van Wasström ervoor zorgen dat de applicaties van het bedrijf updates krijgen en goed worden beheerd, centraal. Medewerkers beschikken op deze manier over een systeem dat altijd veilig en up-to-date is.

Om het Citrix systeem van Neste up-to-date te houden, worden Wasström en haar team ondersteund door Citrix Customer Success Services.

“We hebben een uitstekende relatie met Citrix Finland”, zegt ze. “De samenwerking met Citrix loopt door. We krijgen workshops op maat, ze organiseren sessies om informatie uit te wisselen, consultancy, noem maar op. We zijn heel tevreden met de klantgerichte opstelling van Citrix en alle hulp die we krijgen via de Citrix Customer Success Services.”

Resources zijn eenvoudig schaalbaar (in twee richtingen) afhankelijk van de behoeften. Autoscaling en lokale verbindingen zorgen ervoor dat medewerkers kunnen rekenen op een altijd krachtige gebruikerservaring.

Het project samenvattend zegt Cloud2 CEO Henri Grönlund: “Neste is pionier in een sector die vaak als conservatief wordt beschouwd. De innovatieve benadering van IT-infrastructuur – de combinatie van Citrix Cloud Services en het Google Cloud Platform – heeft geholpen bij het verlagen van de ecologische voetafdruk en verbeteren van de applicatie-ervaring voor medewerkers over de hele wereld. Medewerkers hebben nu een geweldige gebruikerservaring, met een betere beveiliging en met alle flexibiliteit om te kunnen werken op elke locatie.”

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op https://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2019 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Citrix Cloud en de diverse tools van Google zijn de juiste oplossing om het verdere succes van Neste als wereldleider op het gebied van hernieuwbare energieproducten te ondersteunen.
Mari Wasström
IT Solutions Service Management Lead
Neste Oyj

Branche

Citrix producten