MCL migreert applicatielevering voor veilige toegang op afstand en flexibiliteit

Citrix ADC verzekert de beschikbaarheid van kritieke applicaties terwijl het ziekenhuis het hoofd biedt aan de uitdagingen van de pandemie

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden en Harlingen voor acute, zeer complexe en basale zorg in Friesland. Het ziekenhuis is gericht op onderzoek, onderwijs en innovatie en biedt uitzonderlijke zorg voor elke individuele patiënt. MCL steunt ook de IT van Noorderbreedte, die in Friesland vooral zorg biedt aan ouderen voor korte respijtperiodes, continue zorg en in sommige gevallen op lange termijn. Noorderbreedte biedt ook dagactiviteiten en dagbehandelingen aan. Het heeft 15 locaties en een revalidatiecentrum.

Net als andere instellingen in de zorgsector ondergaat het MCL momenteel een digitale transformatie. Het streeft ernaar dat medische teams op afstand, thuis of vanaf andere klinische locaties kunnen werken. Daarnaast is volledige mobiliteit op de sites nodig, waarbij gebruikers vanaf elk apparaat kunnen werken. Hierbij is het evident dat medische teams gemakkelijk toegang moeten hebben tot de nieuwste elektronische patiëntendossiers.

“De afgelopen anderhalf jaar heeft het werken op afstand een vogelvlucht genomen”, aldus Roelof Mulder, projectleider MIT bij het MCL. “Overleg met patiënten vindt steeds meer online plaats en er wordt vaker op afstand een diagnose gesteld. We verwachten dan ook dat zorg op afstand onderdeel wordt van de toekomstige zorgverlening.”

De toenemende toegang op afstand creëert nieuwe uitdagingen

Dit legt grote druk op de beheerscapaciteit van de applicatielevering bij het MCL. De medische, management- en administratieteams moeten tijdig, efficiënt en zonder onderbrekingen toegang kunnen hebben tot hun meest kritieke applicaties.

Mulder: “Er was al jaren behoefte aan toegang op afstand, maar door corona is alles in een stroomversnelling gekomen. Epic, de Microsoft-werkplektools en vele andere gespecialiseerde medische applicaties moesten op afstand toegankelijk worden.”

Het MCL heeft een jarenlange relatie met Citrix. “Epic in combinatie met Citrix is altijd cruciaal geweest”, licht Mulder toe. “In feite was Citrix er al eerder voor ons dan Epic.”

MCL gebruikt sinds 2016 Citrix ADC MPX-appliances om de load balancing en de externe toegang te beheren. De meeste applicaties zijn toegankelijk via thin clients op Citrix. Gezien de leeftijd van de Citrix ADC MPX-appliances was het voor Mulder een logisch moment om migratie en de eisen voor de toekomst in overweging te nemen.

“We zagen het belang in van deze migratie en hebben veel tijd besteed aan de details van de offerteaanvraag”, legt Mulder uit. “We wilden tijdens de implementatiefase niet voor technische of kostengerelateerde verrassingen komen te staan.”

Vereenvoudiging van het migratieproces in een tumultueuze tijd

De Citrix ADC SDX-applicance die in de plaats van de MPX komt, is een multitenant-platform waarop meerdere virtuele Citrix ADC-instances kunnen worden ingericht en beheerd. De migratie werd aangestuurd door PQR, een partner van Citrix, en een andere vaste IT-leverancier van het MCL. Mulder geeft toe dat er naar oplossingen van andere leveranciers is gekeken, maar dat Citrix bovenaan op het lijstje stond.

“Onze technici zijn tevreden. Het systeem is eenvoudig te configureren en te onderhouden. Als je bij dezelfde oplossing blijft, is de migratie veel makkelijker beheersbaar”, aldus Mulder. “Het is duidelijk dat het Citrix ADC-systeem veel beter aansluit op onze Citrix-backend. De integratie verliep optimaal.”

Met alle onrust vanwege de coronapandemie en de extra druk op het IT-team bood de samenwerking met een ervaren Citrix-partner volgens Mulder echt meerwaarde: “De expertise van PQR stelde ons in staat om het nieuwe platform snel eigen te maken en inzicht te verkrijgen in de volledige functionaliteit ervan. Die kennis kwam ons zeer goed van pas.”

Toekomstbestendige applicatielevering

Het resultaat is een veiligere en efficiëntere omgeving voor de levering van applicaties. Dankzij een gecentraliseerd platform en de inzichtelijke activiteiten van de applicaties kost het beheer minder tijd en kunnen Mulder en zijn team zich richten op het optimaliseren van de gebruikerservaring.

Mulder: “Negentig procent van onze gebruikers weet niet wat zich onder de motorkap afspeelt. Ze hoeven ook niets te weten over Citrix ADC. Het gaat er immers alleen om dat de applicaties die ze nodig hebben werken. Ze zien een portal waar ze alles vinden wat ze nodig hebben.”

Een doeltreffende toegang tot applicaties leidt tot effectievere procedures. Zorgorganisaties zijn terughoudend om ver in de toekomst te kijken, maar Mulder erkent dat flexibiliteit cruciaal is. Het beleid van MCL is erop gericht om thuiswerk te stimuleren als de werkzaamheden dit toelaten. Vanwege de pandemie moesten bovendien bepaalde delen van het gebouw in quarantaine worden geplaatst, met beperkte toegang voor de teams en de hardware. Deze aanpak zal waarschijnlijk worden voortgezet.

Het beleid van MCL tijdens de COVID-pandemie is 'als je vanuit huis kunt werken, werk dan vanuit huis'. Ook het gedeeltelijk thuiswerken na de pandemie zal waarschijnlijk doorgaan.

De overstap van MPX naar SDX creëert meer mogelijkheden voor virtualisatie. Hierdoor worden meerdere instances in afzonderlijke netwerken met een gescheiden workload mogelijk, waardoor het MCL het dataverkeer kan scheiden. Dit helpt het MCL bij het opstellen van een duidelijk beleid voor de hoofdlocatie en de 15 verpleeg- en verzorgingshuizen en maakt het mogelijk om verschillende apparaten te migreren zonder dat dit gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering in bredere zin. Ook kan het MCL zijn productieomgeving zo scheiden van zijn testomgeving.

De migratie maakt de applicatielevering van het MCL toekomstbestendig voor de middellange termijn. Mulder onderzoekt momenteel de applicatie-firewall en de invloed hiervan op de gebruikerservaring en beveiliging: “Een krachtiger apparaat biedt ons meer functionaliteit, met name wat betreft de applicatiebeveiliging voor externe gebruikers.”

Het is duidelijk dat het Citrix ADC-systeem veel beter aansluit op onze Citrix-backend. De integratie was optimaal en onze technici zijn tevreden. Het systeem is eenvoudig te configureren en te onderhouden.
Roelof Mulder
projectleider MIT
Medisch Centrum Leeuwarden

Industry

Key Benefits

  • Citrix ADC stroomlijnt de levering van applicaties in elk netwerk en elke cloud en ondersteunt een consistente applicatiebeveiliging.