LeasePlan bespaart fors op de kosten van MPLS, dankzij Citrix

LeasePlan, een grote naam op het gebied van fleetmanagement en mobiliteit, beheert meer dan 1,7 miljoen voertuigen. Het bedrijf heeft 110 vestigingen in 32 landen.

LeasePlan gebruikt Citrix Virtual Apps en Desktops om virtuele desktops en honderden applicaties aan te bieden aan alle verschillende kantoren. Het netwerk dat tussen de kantoren ligt, gebruikt ook Citrix technologie.

Ronan Murray is Global IT Operations Manager van LeasePlan. Hij zegt: “Citrix ADC is een soort Zwitsers zakmes voor ons datacenter. Wij gebruiken de meeste mogelijkheden, van WAF en SSL Caching tot load balancing.”

Alles wordt beheerd vanuit de datacenters van LeasePlan in Ierland. Speciale MPLS-lijnen (MultiProtocol Label Switching) zorgen voor de verbinding naar de kantoren.

“MPLS is intussen een relatief oude technologie, maar wel volgroeid en veilig”, legt Murray uit. “MPLS is echter ook duur. We hebben fail-over absoluut nodig, maar we gebruiken die reservelijnen alleen wanneer de primaire verbinding uitvalt. We geven jaarlijks miljoenen euro uit aan ons wereldwijde netwerk. Ook wendbaarheid was een probleem. Het kan maanden duren om nieuwe verbindingen in gebruik te nemen. Maar wij willen nieuwe locaties kunnen toevoegen in dagen of hooguit weken. De snelheid van onze hele bedrijfsvoering moet omhoog.”

De internetverbinding voor de kantoren liep via de MPLS-lijnen naar het datacenter van LeasePlan in Dublin. Maar, zoals Murray zegt, “nu steeds vaker de cloud wordt gebruikt, is het niet meer nodig dat al het verkeer via Dublin gaat. Om de gebruikerservaring te verbeteren moet de afstand tussen de gebruikers en hun SaaS-applicaties worden beperkt. Als internetverkeer per se door onze datacenters moet lopen, dan is dat geen voordeel voor de gebruikers.”

Voor video, Skype en andere media was de bandbreedte vaak de beperkende factor. Beschikbaarheid, betrouwbaarheid en latentie waren ook een probleem. LeasePlan deed een beroep op Platinum Citrix Solution Advisor en Citrix Service Provider Zinopy om Citrix SD-WAN uit te rollen in het hele wereldwijde netwerk van de organisatie. “Overal waar we MPLS vervangen, hebben we een significante kostenbesparing.”

“We hebben gekozen voor Citrix SD-WAN vanwege onze positieve ervaringen met een proof of concept”, zegt Murray. “Het product van Citrix is gewoon heel goed. Citrix SD-WAN gaat heel slim om met het routeren van verkeer en het monitoren van netwerkproblemen, en is in staat om verkeer een andere verbinding te laten volgen als die beter blijkt te zijn.”

De meeste kantoren gebruiken nu een internetverbinding van een lokale internetprovider. SD-WAN stuurt het verkeer via internet (breedband, ADSL, maar ook 4G) en in sommige gevallen via een beperktere MPLS-verbinding. Nu het verkeer wordt geoptimaliseerd met SD-WAN, hebben de kantoren snellere en betrouwbaardere verbindingen en zijn de WAN-kosten van LeasePlan drastisch verlaagd.

Van datacenter naar cloud

“We willen de overstap maken naar workspaces in de cloud. In plaats van naar het datacenter willen we onze kantoren rechtstreeks naar de cloud laten gaan. Maar daar moeten we wel de juiste infrastructuur voor hebben”, zegt Murray.

“Veel CIO’s willen de cloud centraal stellen, maar ze denken niet na over de infrastructuur die ze daarvoor nodig hebben. Ze denken ‘onze internetlijnen hebben genoeg capaciteit, dat komt wel goed’. Maar zo simpel is het niet, zeker in een kantooromgeving. LeasePlan is in dit opzicht sterk op de toekomst gericht en SD-WAN is een geweldige oplossing voor een organisatie zoals wij.”

Met SD-WAN krijgen de kantoren van LeasePlan via een lokale internetverbinding toegang tot hun cloudapplicaties. Voor hun gehoste applicaties maken ze rechtstreeks verbinding met het datacenter.

“Het grootste voordeel van SD-WAN voor LeasePlan is echter niet de besparing, de extra bandbreedte en de overige features, maar vooral de mogelijkheid om heel simpel de cloud te gaan gebruiken”, zegt Murray.

“Hebben we data uit het datacenter nodig, dan gaan we naar het datacenter. Hebben we data uit de cloud nodig, dan gaan we rechtstreeks naar de cloud. De verbinding hoeft niet meer per se via het datacenter te lopen en dat zorgt voor een enorme verbetering van de gebruikerservaring. Dit model werkt veel efficiënter voor de IT-afdeling en voor de eindgebruikers.”

Beschikbaarheid en security

Met SD-WAN kan de IT-afdeling het verkeer heel fijnmazig beheren en bepalen welke applicaties voorrang moeten krijgen met betrekking tot de beschikbare verbindingen. Deze aanpak zorgt voor een hoge beschikbaarheid en lage latentie voor de gebruikers. Murray geeft een voorbeeld:

“Toen we live gingen met SD-WAN in Noorwegen, was de internetverbinding niet klaar voor gebruik. In plaats daarvan hebben we gewoon een 4G-simkaart gebruikt in het device. Het resultaat was 50 Mbit down en 10 Mbit up. De gebruikers vonden het geweldig. Met een simpele simkaart hebben ze nu meer bandbreedte, snelheid en beschikbaarheid dan ooit! Fantastisch toch?”

Veilige communicatie.

“Voor elk circuit en elke wachtrij voor MPLS wordt een veilige tunnel gecreëerd”, zegt Murray. “Dat is veiliger dan alleen MPLS.”

Met Citrix SD-WAN heeft Murray de performance voor de medewerkers in de kantoren van LeasePlan verbeterd, de kosten fors verlaagd en de overgang naar de cloud veel eenvoudiger gemaakt.

“De cloud wordt steeds belangrijker. Met Citrix SD-WAN is onze IT-infrastructuur alvast helemaal klaar voor onze strategie”, vertelt Murray.

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op http://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2018 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

De cloud wordt steeds belangrijker. Met Citrix SD-WAN is onze IT-infrastructuur alvast helemaal klaar voor onze strategie.
- Ronan Murray

Global IT Operations Manager

LeasePlan

Branche

  • Auto-industrie

Belangrijke voordelen

  • Citrix SD-WAN maakt betrouwbare, consistente, low-latency en low-cost performance mogelijk voor desktops in meer dan 110 kantoren over de hele wereld.

Citrix producten