ISTAT treft voorbereidingen voor de workspace van de toekomst

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Italië zet met Citrix grote stappen vooruit om werken op afstand mogelijk te maken voor meer dan 2000 medewerkers en verbetert de efficiëntie van al zijn onderzoeksactiviteiten..

Het Italiaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (ISTAT) werd opgericht in 1926 en is een onafhankelijk openbaar onderzoeksorgaan dat als doel heeft het ontwikkelen en publiceren van statistisch onderzoek ter ondersteuning van de politieke besluitvorming.

De afgelopen jaren heeft ISTAT hard gewerkt aan zijn digitale transformatie, met behulp van technologie om de overgang te maken van een tienjaarlijkse volkstelling naar continue analyse van alle aspecten van de Italiaanse samenleving; een belangrijke vooruitgang, mogelijk gemaakt door nieuwe IT-infrastructuur.

Meer dan 2000 directe medewerkers en nog eens 14.000 medewerkers verspreid over het hele land verzamelen op een innovatieve manier de meest uiteenlopende gegevens en gebruiken analyseplatforms om meer inzicht te krijgen in maatschappelijke en economische ontwikkelingen. De Citrix Workspace oplossing is zo veilig en doeltreffend dat onderzoekers nu heel gemakkelijk vanaf elke locatie interviews kunnen houden via een tablet.

Toen de lockdown van kracht werd vanwege de coronacrisis, beschikte ISTAT al over werkplekken op afstand voor circa 500 gebruikers, op basis van Citrix technologie. Corona dwong ISTAT echter tot opschalen. Om de continuïteit niet in gevaar te brengen, moesten ook de overige medewerkers van flexibele tools worden voorzien.

“We kwamen Citrix voor het eerst tegen in 2003”, vertelt Mario Magarò, hoofd Middleware Management van ISTAT, “en in de loop der jaren hebben we steeds samengewerkt om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, eerst telewerk, daarna virtuele desktops. Toen de pandemie uitbrak, was op afstand gaan werken met Citrix dan ook een volstrekt logische stap voor ons.”

Een solide Citrix basis voor snelle crisisrespons

Toen de Italiaanse regering in maart 2020 aankondigde in lockdown te gaan, moesten alle organisaties snel reageren om de gezondheid van hun medewerkers te beschermen en de continuïteit te waarborgen. ISTAT had al ervaring met telewerken en besloot om dit proces te versnellen.

“We waren al voorbereid op flexibel werken”, legt Magarò uit, “alleen waren we nu gedwongen om een project van twee jaar rond te krijgen in een paar dagen! Wij hebben ervoor gezorgd dat alle 2100 medewerkers thuis konden werken. Dankzij Citrix hebben we binnen een paar uur 1600 licenties kunnen activeren om iedereen toegang te bieden tot hun virtuele desktop.”

Centraal beheer en secure remote access

“Naast flexibiliteit en security hebben we nu ook de mogelijkheid om allerlei belangrijke gegevens en statistieken van ons land te blijven aanbieden in moeilijke omstandigheden zoals deze pandemie”, legt Magarò uit. “Ook wat beheer betreft zagen we de voordelen van Citrix: we hebben maar twee terminals nodig om al onze heterogene functies te beheren, centraal. Met een andere architectuur zou ons dat niet gelukt zijn, met ons beperkte IT-personeel.”

Een toekomst in de cloud met Citrix Workspace

De coronacrisis heeft de uitrol van werken op afstand versneld, maar meer dan dat: IT heeft nu een nieuwe strategische rol, IT als factor die mensen en kennis bij elkaar brengt.

“Onze volgende stap wordt de private cloud en Citrix Workspace”, legt Massimo Fedeli, CIO van ISTAT, uit. “Dit wordt een stap die we zeker niet mogen onderschatten, maar we zijn er alvast zeker van dat Citrix ons zal helpen met de gebruikelijke expertise.”

Onze volgende stap wordt de private cloud en Citrix Workspace. Dit wordt een stap die we zeker niet mogen onderschatten, maar we zijn er alvast zeker van dat Citrix ons zal helpen met de gebruikelijke expertise.
Massimo Fedeli
CIO
ISTAT

Branche

Belangrijkste voordelen

  • On-premise CVAD biedt ISTAT de flexibiliteit om binnen enkele dagen maatregelen te treffen voor de lockdown, met telewerkvoorzieningen voor alle 2100 medewerkers
  • Citrix Workspace in de cloud is de toekomst: een veilige, betrouwbare omgeving die ervoor zorgt dat dit bureau voor de statistiek informatie kan blijven vergaren voor de Italiaanse politieke besluitvorming

Citrix producten