Het nieuwe werken wordt realiteit bij IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel is ontstaan uit de fusie van het Rotterdamse Bergwegziekenhuis en het Eudokia Ziekenhuis. Het middelgrote ziekenhuis voor Capelle, Krimpen, Rotterdam en omstreken heeft net geen 400 bedden en er werken ruim 100 medisch specialisten, 1.500 medewerkers en 220 vrijwilligers. Het IJsselland Ziekenhuis biedt een breed pakket aan zorg. Naast deze algemene zorg voor jong en oud uit de Rotterdamse regio heeft het IJsselland als speerpunt maag-, darm- en leverzorg (MDL). Daarnaast kent het IJsselland Ziekenhuis vier specifieke aandachtsgebieden namelijk de geriatrie, vrouw & kind, de spoedeisende hulp en het algemeen klinisch laboratorium.

De uitdaging: de desktop laten meereizen met de artsen

Het IJsselland Ziekenhuis ging op zoek naar een oplossing om een volledig transparante werkomgeving op te zetten. In deze werkomgeving moesten alle zorgapplicaties draaien, inclusief grafische applicaties om bijvoorbeeld röntgenfoto’s te beoordelen. “Artsen zijn soms op drie plekken tegelijkertijd ingelogd – onder drie accounts – om te lange inlogtijden te voorkomen en directe toegang te hebben tot een breed scala aan zorgapplicaties. Dit is verre van flexibel en artsen vragen daarom ook om een meer flexibele toegang tot al deze applicaties,” zegt Menno van den Heuvel, Systeembeheerder bij de afdeling Informatiezaken van het IJselland Ziekenhuis. “Voor onze nieuwe omgeving willen we ‘het nieuwe werken’ realiseren voor alle poliklinieken en artsen. De uniforme desktop moet op kantoor, in spreekkamers, aan het bed bij de patiënt, in de operatiekamer en thuis te bedienen zijn. Omdat er vanaf thuis steeds meer gewerkt wordt met Apple computers - vooral door artsen - is het bovendien belangrijk dat Apple Mac’s en iPad’s goed worden ondersteund door de oplossing.”

Implementeren van desktopvirtualisatie voor poliklinieken en artsen

Het IJselland Ziekenhuis werkt al meer dan 15 jaar naar tevredenheid met Citrix applicatie- en desktopdelivery-oplossingen, voornamelijk om thuiswerken te faciliteren. Met de stap naar Windows 7 op de desktop en de migratie naar het 64-bit Windows-platform was het dan ook geen discussie dat de bewezen technologie van Citrix deel moest blijven uitmaken van de flexibele werkplekinfrastructuur. Samen met INISI bv, een Gold Citrix© Solution Advisor, migreerde het ziekenhuis naar de laatste versie van Citrix XenApp – een component van XenDesktop – draaiend op moderne HP servers voorzien van Windows Server 2008 R2. De hele omgeving is gevirtualiseerd op Citrix XenServer. Een Access Gateway, Enterprise Edition draaiend op een Citrix NetScaler VPX, Standard Edition zorgt voor toegang tot de omgeving vanaf thuis. SMS-authenticatie verbetert de security nog eens extra voor thuiswerken. Voor het beheer van de gebruikersomgeving op de servers en desktops wordt Scense User Workspace Management ingezet.

Grafische topsnelheid en werkplekonafhankelijk

Dankzij de laatste versie van de Citrix software werd het mogelijk een ware virtuele desktop-omgeving te creëren waarop snel ingelogd kan worden en die uitstekende performance biedt voor grafische applicaties. “We bieden met de Citrix-oplossing een kioskfunctie aan: op elke apparaat is een volledige desktop te gebruiken, van Windows PC en Mac tot iPad op het netwerk en thuis. De artsen zien zo overal en altijd een identieke werkomgeving. Omdat ze maar één keer hoeven in te loggen, functioneert het omschakelen van sessies van het ene naar het andere apparaat razendsnel,” vervolgt van den Heuvel. “De grafische ondersteuning met goede prestaties door de HDX-technologie van Citrix heeft ons over de streep getrokken om het nieuwe werken daadwerkelijk te introduceren. Een arts kan bijvoorbeeld probleemloos röntgenfoto’s van patiënten bekijken op de iPad: met HDX ervaren ze werkelijk een briljant beeld. We kunnen stellen dat door de virtuele desktop de algehele user experience verbetert. Artsen en zorgpersoneel op poli’s kunnen snel inloggen, met goede performance werken met alle applicaties op elk gewenste apparaat en locatieonafhankelijk. De resultaten van dit nieuwe werken zijn tevreden gebruikers, een soepeler zorgproces en verbeterde kwaliteit van de zorg voor de cliënten.”

Een stabiele omgeving met hoge beschikbaarheid en minder kans op fouten

De combinatie van oplossingen zorgt voor een betrouwbare IT-infrastructuur met een hoge beschikbaarheid. “Wat werkelijk fenomenaal werkt is provisioning services, een component van zowel XenServer als XenDesktop. De servers werken hierdoor met één identiek image alleen voorzien van XenApp, dat elke keer bij het starten van de server vanaf scratch wordt geladen en dus altijd actueel is. De variabelen in de omgeving wordt elke keer dynamisch geladen met software van Scense. Scense zorgt ervoor dat de met App-V gevirtualiseerde eindgebruikerapplicaties en ander applicaties, profielinformatie, configuratie-instellingen en dergelijke aan het image wordt toegevoegd, telkens weer,” aldus van den Heuvel.

Nieuwe servers toevoegen in de productieomgeving of even snel een testomgeving inrichten met alles erop en eraan is een kwestie van minuten. Dit bespaart veel tijd en zorgt voor erg stabiele virtuele werkplekken. En omdat de desktops gevirtualiseerd in het datacenter draaien, is het veel veiliger en is IJselland Ziekenhuis in staat bijna 100% beschikbaarheid van zorgapplicaties te realiseren. Dit komt weer direct te goede aan de zorg voor de patiënten. “We zijn echt niet elke dag met Citrix bezig, de oplossingen doen het gewoon en doen het goed zonder er elke dag aan te moeten sleutelen. Dat kan ook niet, want met 230 servers, 1.500 werkplekken op drie locaties, ruim 300 applicaties en slechts vier systeembeheerders moet je de zaken goed op orde hebben. De gebruikers met Citrix-werkplekken hebben bovendien de minste klachten terwijl we pc-werkplekken met regelmaat moeten bezoeken voor storingen of onderhoud. We besteden de meeste tijd aan de traditionele werkstations.”

Een sterk duo: de Citrix Receiver en de Apple iPad

De iPad blijkt een steeds belangrijker hulpmiddel voor het ziekenhuis te worden. Het ziekenhuis heeft zelfs een apart draadloos netwerk aangelegd op de 5GHz-band om de extra draadloze toepassingen te ondersteunen omdat de standaard band al vol begon te raken door draadloos gebruik van smartphones en laptops. Behalve dat artsen iPad’s met de Citrix Receiver gebruiken voor toegang tot onder meer het ZIS in het datacenter, is er een pilot gestart met iPad’s voor de Technische Dienst. “De TD gebruikt de iPad en de Citrix Receiver om in het gebouwbeheerssysteem dat wordt aangeboden op de virtuele Citrix desktop, bijvoorbeeld de stroomvoorziening of de ventilatie te controleren,” besluit van den Heuvel. “Waar men voorheen escalatiemeldingen via piepers kreeg en dan op een pc moest gaan kijken, gebeurt dit nu volledig mobiel. Elk aspect van het ziekenhuisgebouw kan op efficiënte wijze live in de gaten worden gehouden.”

Toekomstplannen

Op dit moment zijn 450 van de in totaal 1.500 werkplekken bij poliklinieken en de artsen gevirtualiseerd. Het ziekenhuis heeft plannen ook de overige afdelingen en de drie buitenlocatie te voorzien van flexibele werkplekken zodat ook hier het nieuwe werken ingevoerd kan worden. Ook is het de bedoeling pc’s deels te vervangen door thin clients om het beheer nog meer te vereenvoudigen. Er zijn plannen de gebruikerservaring nogmaals te verhogen, als de arts met zijn pasje in slechts een paar seconden de sessie van de ene naar de andere werkplek kan meenemen.

About Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) is the company transforming how people, businesses and IT work and collaborate in the cloud era. With market-leading cloud, collaboration, networking and virtualization technologies, Citrix powers mobile workstyles and cloud services, making complex enterprise IT simpler and more accessible for 260,000 enterprises. Citrix touches 75 percent of Internet users each day and partners with more than 10,000 companies in 100 countries. Annual revenue in 2011 was $2.21 billion. Learn more at www.citrix.com.

©2012 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix® and Citrix NetScaler Access Gateway™, XenApp®, XenDesktop®, XenServer®  are trademarks of Citrix Systems, Inc., or a subsidiary thereof, and are or may be registered in the U.S. Patent and Trademark Office and other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

De grafische ondersteuning met goede prestaties door de HDX-technologie van Citrix heeft ons over de streep getrokken om het nieuwe werken daadwerkelijk te introduceren.
- Menno van den Heuvel

Systeembeheerder

IJsselland Ziekenhuis

Voornaamste voordelen

  • Verhoogt de user experience op werkplekken
  • Maakt snelle grafische applicaties op alle devices mogelijk
  • Zorgt voor bijna 100% beschikbaarheid en flexibiliteit
  • Verhoogt efficiëntie en kwaliteit voor beheer en maakt tijd vrij voor projectmatig werk

Netwerkomgeving         

Gebruikte applicaties

  • SAP - Ziekenhuis Informatie Systeem
  • Zamicom/Klinicom van Hi-Systems (pharmapartners) - Ziekenhuis Medicatie Systeem
  • Priva Topcontrol – Gebouw beheersysteem
  • Siemens Syngo Imaging – PACS systeem
  • Siemens Soarian Health Archive – Digitale dossiers
  • Chipsoft EZIS – OK en & CSA informatie systeem