Naadloze ervaring voor medewerkers en cliënten

Vooraanstaande Griekse bank gebruikt Citrix oplossing voor unified communications tijdens COVID-19

Enorme IT-uitdagingen

Tijdens de coronacrisis kwamen organisaties voor enorme IT-uitdagingen te staan. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moesten de meeste medewerkers van huis uit werken. Onmiddellijke toegang tot kritische apps, desktops en data én efficiënte communicatie met collega’s en cliënten waren van de ene op de andere dag een absolute basisvereiste. In de nieuwe thuiswerkomgeving moest alles op alles worden gezet om de veiligheid hoog te houden. Banken mogen het vertrouwen van hun cliënten immers niet schenden en hebben bovendien te maken met strenge regelgeving.

Eén instelling die met een duidelijk voordeel begon was Eurobank, een van de vier systeembanken van Griekenland. In het kader van bredere digitale transformatie werkte Eurobank al enige tijd met Citrix Virtual Apps and Desktops en daarmee was de basis voor op afstand werkende medewerkers al gelegd.

Naast een hoofdkantoor in Griekenland heeft Eurobank kantoren in Cyprus, Luxemburg, Servië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk. De bank telt 652 klantenservicekantoren en bijna 12.300 medewerkers. Met bijna 9000 desktops had de bank nog niet eerder gekeken naar een breed beschikbaar systeem voor remote access. Het bestaande systeem was acht jaar oud en diende voornamelijk voor IT-administratie.

“Onze oude infrastructuur en manier om verbinding te maken met de bank was aan een upgrade toe. We wilden een moderne oplossing waarmee we ook andere zaken goed en veilig konden aanbieden, zoals Office 365 en onze mobility, en waarmee we verschillende besturingssystemen konden ondersteunen”, aldus Apostolos Mavrogonatos, hoofd van de IT Services Operation Division van Eurobank.

Veilige active/active omgeving

De bank wilde een omgeving die gebruiksvriendelijker was en die meer securityfuncties kon bieden, zoals tweevoudige authenticatie. Er werden twee oplossingen op de testbank gelegd. Eén daarvan was Citrix Virtual Apps and Desktops, voorgesteld door een consortium van Citrix en Accenture.

“Citrix voldeed aan al onze directe vereisten en we zagen veel potentieel voor de verdere ontwikkeling van de oplossing”, legt Kostas Zafiris, Assistant General Manager, Group IT Operations & Infrastructure Head van Eurobank, uit.

Over de samenwerking met technologiepartner Accenture zegt Zafiris: “Werken met Accenture heeft ons geholpen om het gat te dichten. Zij zijn echte specialisten als het gaat om de oplossing van Citrix en de Microsoft-producten die worden gebruikt om de apparatuur van de gebruikers te beveiligen. Dankzij Accenture beschikken wij over het beste van beide omgevingen.”

Citrix Virtual Apps and Desktops biedt virtualisatieoplossingen waarmee IT-afdelingen hun virtuele machines, applicaties en security kunnen beheren en toegankelijk kunnen maken op elk device en elke locatie. De applicaties en desktops die medewerkers gebruiken, staan volledig los van het besturingssysteem en de interface van het device dat ze gebruiken. Het resultaat is een flexibele, veilige en snel reagerende omgeving en die het mogelijk maakt om te werken vanuit elke public cloud of on-premise of hybride omgeving. Nieuwe apps en desktops kunnen razendsnel worden toegevoegd en er is ingebouwde security aanwezig, op maat van individuele toegangsbehoeften.

Eurobank heeft een active/active omgeving met twee Citrix gateways, één in de productieomgeving in Athene en één op een locatie voor disaster recovery. Beide gateways hebben genoeg capaciteit om de volledige workload aan te kunnen. Bij een storing kan alles naadloos worden verschoven zonder merkbare onderbreking voor gebruikers op afstand, zo hebben tests aangetoond. Achter de gateways staan circa veertig servers die diverse taken uitvoeren. Citrix is geïnstalleerd in een Double-Hop DMZ-scenario (demilitarized zone) om een extra beschermingslaag te hebben voor interne netwerken..

Naadloze, probleemloze set-up

De eerste set-up betrof 600 pc-gebruikers (Windows) met 150 VDI’s in de productie- en disaster recovery-omgeving. Vóór corona waren er tussen de 100 en 150 gelijktijdige gebruikerssessies per dag. Toen de coronacrisis uitbrak, kwam een 40 man sterk Eurobank-team in actie om thuiswerken mogelijk te maken. Nu zijn er meer dan 5100 gebruikers met het systeem verbonden.

“We hebben hard gewerkt om de hele bank te digitaliseren en de hele omgeving geschikt te maken voor thuiswerken. Maar dit is precies waar we het grote voordeel van de Citrix infrastructuur zien”, zegt Zafiris. “Elke gebruiker op afstand heeft nu verbinding. Mede met behulp van de ‘unified communications’-oplossing hebben we alle desktops en telefoons thuis zonder enig probleem aan de slag gekregen.”

Mavrogonatos voegt toe: “Met Citrix Virtual Apps and Desktops werken alle gebruikers alsof ze op kantoor zitten. Ze hebben dezelfde toegang tot applicaties, precies hetzelfde als op de desktops die ze al jaren gebruikten.”

Publieke acceptatie

Eurobank heeft veel lof gekregen voor haar efficiënte aanpak van COVID-19. Kort na de eerste lockdown was de bank een van de eerste bedrijven van Griekenland met zo’n hoog percentage thuiswerkers onder het personeel, in een veilige omgeving. Opvallend is dat Eurobank door het bekende Amerikaanse magazine Global Finance is uitgeroepen tot ‘Distinguished Crisis Leader for 2020’, vanwege de maatregelen die de bank heeft genomen om haar medewerkers te beschermen en cliënten en de bredere maatschappij te ondersteunen tijdens de pandemie.

Volgens Eurobank-partner Accenture: “Eurobank heeft een enorm sterke visie op het digitale tijdperk. Ze kennen de tools die ze hebben en weten hoe ze de mogelijkheden van deze tools kunnen uitbreiden en gebruiken”, zegt Charis Motsios, Accenture Cloud Transformation and Migration Manager. “Het Citrix platform heeft Eurobank geholpen om dingen beter aan te pakken en om medewerkers betere functionaliteit te bieden. Ze kijken er nu al naar uit om de mogelijkheden in de toekomst uit te breiden en te verbeteren.”

Zo zijn er plannen om 550 medewerkers over te brengen naar een nieuw gebouw in Athene en om samen met Accenture een moderne werkplek te creëren door middel van VDI en virtuele applicaties.

Met Citrix Virtual Apps and Desktops werken alle gebruikers alsof ze op kantoor zitten. Ze hebben dezelfde toegang tot applicaties, precies hetzelfde als op de desktops die ze al jaren gebruikten.
Kostas Zafiris
Assistant General Manager, Group IT Operations & Infrastructure Head
Eurobank

###

Over Accenture
Accenture is wereldwijd een toonaangevende dienstverlener met diensten en oplossingen op het gebied van digitalisering, cloudtechnologie en security. Accenture combineert ongekende ervaring en gespecialiseerde vaardigheden in meer dan veertig marktsectoren en biedt daarmee tal van strategische, adviserende, interactieve, technologische en operationele diensten aan vanuit ’s werelds grootste netwerk van ‘Advanced Technology and Intelligent Operations centers’. Met meer dan 506.000 medewerkers die klanten in ruim 120 landen ondersteunen is Accenture aanjager van innovaties op het snijvlak van technologie en menselijk vernuft. Het bedrijf gebruikt de kracht van verandering om waarde te creëren en succes mogelijk te maken voor klanten, mensen, aandeelhouders, partners en gemeenschappen. www.accenture.com.

About Citrix
Citrix (NASDAQ:CTXS) aims to power a world where people, organizations and things are securely connected and accessible to make the extraordinary possible. Its technology makes the world's apps and data secure and easy to access, empowering people to work anywhere and at any time. Citrix provides a complete and integrated portfolio of Workspace-as-a-Service, application delivery, virtualization, mobility, network delivery and file sharing solutions that enables IT to ensure critical systems are securely available to users via the cloud or on premise and across any device or platform. With annual revenue in 2016 of $3.42 billion, Citrix solutions are in use by more than 400,000 organizations and over 100 million users globally. Learn more at www.citrix.com/nl-nl/.

Copyright © 2020 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Met Citrix Virtual Apps and Desktops werken alle gebruikers alsof ze op kantoor zitten. Ze hebben dezelfde toegang tot applicaties, precies hetzelfde als op de desktops die ze al jaren gebruikten.
Apostolos Mavrogonatos
Hoofd IT Services Operation Division
Eurobank

Branche

Oplossing + Voordelen

  • Citrix Virtual Apps and Desktops heeft de bedrijfscontinuïteit van Eurobank versterkt tijdens COVID-19
  • Thuiswerkers en cliënten kunnen rekenen op een naadloze ervaring
  • Tweevoudige authenticatie houdt interne systemen veilig