ETZ zet in op loadbalancing voor cruciale apps in de gezondheidszorg

Citrix ADC zorgt voor consistente gebruikerservaring bij versnelde digitale transformatie Nederlands ziekenhuis

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is een topklinisch ziekenhuis en zorgverlener in het zuiden van Nederland, verdeeld over drie locaties. Het ontstond in 2016 nadat bestaande ziekenhuizen in Tilburg en Waalwijk werden samengevoegd.

De fusie zorgde voor een heleboel consolidatiemogelijkheden. De integratie van IT-infrastructuur, van netwerken en opslag tot loadbalancing, leverde kostenbesparingen en een platform voor toekomstige groei op.

Net als andere organisaties in de zorgsector is het ETZ bezig met een digitale transformatie op de lange termijn. Het personeel werkt op afstand en er wordt vaker gebruik gemaakt van mobiliteitsvoorzieningen.

De nadruk ligt dan ook op het veilig delen van gegevens om samenwerken mogelijk te maken. Om deze nieuwe digitale manier van werken te ondersteunen, moet het ETZ zorgen voor een betrouwbare, veilige toegang tot kritische werkplekapplicaties.

"Dit was de perfecte gelegenheid om onze loadbalancing onder de loep te nemen", aldus Ludo Verhamme, hoofd ICT Infrastructure Services bij het ETZ. "Onze bestaande loadbalancing-oplossingen bereikten bijna het einde van hun supportperiode en vanwege de fusie moesten we hier iets mee doen."

Een groot deel van de applicaties van het ETZ is on-premise, maar projectmanager bij het ETZ Dennis Groen zegt dat er rekening moest worden gehouden met een hybride toekomst met nieuwe cloudgebaseerde applicaties: "We wilden flexibel zijn, zowel in het aantal applicaties als in hoe we ze beheren."

Kiezen voor operationele consistentie met ingebouwde flexibiliteit

Het ETZ koos voor Citrix ADC om onmiddellijk te kunnen voorzien in on-premise application delivery voor hun externe medewerkers en om in de toekomst flexibel genoeg te zijn om cloudgebaseerde applicaties te leveren. De oplossing werd geïmplementeerd en geconfigureerd door PQR, een Nederlandse IT-serviceverlener en de eerste Citrix Platinum Plus Partner in de Benelux.

Het hele Citrix ADC-portfolio maakt gebruik van dezelfde codebase. Dit zorgt voor operationele consistentie in zowel on-premise- als public cloud-omgevingen. Nu het ETZ cloudopties onderzoekt voor het implementeren en leveren van applicaties, is het belangrijk om een totaaloverzicht te hebben van hybride cloudimplementaties. De ADC's van het ETZ worden vergezeld van Citrix Application Delivery Management, een centrale plek waar je terecht kunt voor een totaaloverzicht, one-click provisioning en praktische inzichten in multi-cloud omgevingen.

De keuze voor Citrix ADC om medewerkers optimaal gebruik te laten maken van applicaties, is de nieuwste stap in de langdurige samenwerking tussen het ETZ en Citrix. "We gebruikten Citrix al in zowel Tilburg als Waalwijk", aldus Verhamme. "Hier lag de prioriteit bij consolidatie, maar dankzij de multifactorauthenticatie in Citrix ADC zagen we mogelijkheden voor een toekomstige cloudstrategie."

Het ETZ geeft de voorkeur aan langetermijnrelaties met leveranciers, voegt Groen toe, maar dringt wel aan op concurrerende aanbestedingen: "Geen enkele leverancier staat vast. We speuren altijd de markt af naar de nieuwste technologieën, maar hechten ook waarde aan consistentie en continuïteit. We hebben een uitstekende werkrelatie met Citrix en Citrix ADC heeft duidelijk indruk gemaakt, vooral wat betreft het aantal virtuele instances dat we konden draaien. Ook hadden onze adminteams maar weinig training nodig om de nieuwe functies onder de knie te krijgen. Wat betreft tijdsbesparing, virtualisatie en licentiekosten kwam Citrix ADC overtuigend uit te hoek."

Ondersteuning van application delivery in een periode van ongekende druk

De implementatie van Citrix ADC was eind 2019 afgerond. In maart 2020 kwam het ziekenhuisnetwerk onder ongekende druk te staan toen de coronacrisis Nederland overspoelde. Het ETZ moest een deel van het ondersteunend personeel elders onderbrengen, delen van de ziekenhuizen in quarantaine plaatsen en veel klinische workflows digitaal beheren.

"Corona heeft de invoering van veel nieuwe applicaties versneld", zegt Verhamme. "Zo hebben we heel snel Microsoft Teams uitgerold om op nieuwe manieren te kunnen samenwerken. Dankzij Citrix ADC kon dit zonder impact op de gebruikerservaring. In een tijd waarin alles snel verandert en medewerkers gestrest waren, was het erg geruststellend dat onze belangrijkste applicaties probleemloos bleven werken."

Om met de uitdagingen van de coronacrisis om te gaan, was een nieuwe aanpak nodig. "We hebben veel meer videoconsulten gehouden", legt Groen uit. "We hebben binnen de organisatie snel nieuwe applicaties geïmplementeerd. Deze projecten zouden niet mogelijk zijn zonder uitstekende loadbalancing."

Ontwikkeling van een strategie voor digitale innovatie

Het aantal gebruikers op het ETZ-netwerk verandert voortdurend en het aantal gebruikssituaties wordt steeds groter: Patiënten gebruiken in het ziekenhuis hun eigen apparaten, personeel dat op afstand werkt is nu gebruikelijk en er zijn in de ziekenhuizen tal van nieuwe sensoren en slimme apparaten in gebruik genomen.

Ondanks het groeiende aantal applicaties en de toename van het gebruikersverkeer, wordt de loadbalancing vlot door slechts twee fulltime admins beheerd. Het gemak van de implementatie heeft een probleemloze consolidatie van application delivery in twee drukke ziekenhuizen mogelijk gemaakt. Dit mag volgens Groen niet worden onderschat: "Niet elk project gaat zo goed. We moeten ons ook op een heleboel andere projecten concentreren. Met de tijd die we met dit project hebben bespaard, kunnen we elders ‘brandjes blussen’."

Het ETZ wil de vestiging in Tilburg uitbreiden. De werkzaamheden hiervoor beginnen in 2022. Er zijn een heleboel nieuwe applicaties in de gezondheidszorg die moeten worden geëvalueerd en de coronacrisis heeft de ziekenhuizen gestimuleerd om nieuwe ideeën uit te proberen. Het ETZ ontwikkelt een innovatiestrategie die richting zal geven aan toekomstige partnerschappen met startups op het gebied van gezondheidstechnologie en die zorginitiatieven in het hele land zal coördineren.

"Onze projectmanagementteams worden ondersteund met suggesties", zegt Groen. "Het is belangrijk dat we een infrastructuur opzetten die ons als bedrijf in staat stelt om snel en eenvoudig nieuwe technologieën te ontdekken. Met Citrix ADC beschikken we over een loadbalancing-infrastructuur waarmee we nog jaren vooruit kunnen."

Het is belangrijk dat we een infrastructuur opzetten die ons als bedrijf in staat stelt om snel en eenvoudig nieuwe technologieën te ontdekken. Met Citrix ADC beschikken we over een loadbalancing-infrastructuur waarmee we nog jaren vooruit kunnen.
Dennis Groen
projectmanager
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)

Industrie

Producten

De oplossing

  • Citrix ADC is een uitgebreide oplossing voor application delivery, inclusief geavanceerde loadbalancing-mogelijkheden, waarmee medewerkers die op afstand werken betrouwbaar en veilig toegang krijgen tot kritische applicaties