Bijsturing van het geaccepteerde werkplekconcept

DICTU en Citrix bouwen flexibele, persoonlijke en productieve omgevingen.

Van oude naar nieuwe manieren van denken

Overheidsdiensten houden graag vast aan traditionele processen en praktijken, maar in Nederland stellen ze de geaccepteerde concepten van het verlenen van ICT-diensten ter discussie. Citrix is de katalysator voor deze verandering.

De nieuwe manier om dingen te doen steunt op een ‘anyplace, anytime, anywhere’-concept en wordt gepromoot door de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. De nieuwe aanpak wordt voornamelijk gebruikt binnen de ICT-afdeling van het ministerie van Economische Zaken, met 14.000 medewerkers. DICTU werkt ook voor het ministerie van Landbouw en organisaties zoals de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en het Agentschap Telecom.

Koen van Maaren is domeinarchitect van DICTU. Hij legt uit: “We zijn te sterk gericht op werkplek en device, en dat moeten we veranderen. We moeten het gaan bekijken vanuit data- en workloadperspectief, niet vanuit het klassieke standpunt van het computerbesturingssysteem. We willen de applicaties ontkoppelen van het besturingssysteem (OS) en dat OS ontkoppelen van het device, zodat alles op zichzelf staat en flexibel is. We willen het aanbieden er meer laten uitzien zoals een webapplicatie, dus dat je alleen maar een device en een browser nodig hebt om een applicatie veilig te gebruiken.”

Hechte integratie met Microsoft

DICTU werkte al tien jaar samen met Citrix toen twee jaar geleden het verandertraject werd gestart, na het aflopen van het outsourcingcontract van de oude werkplekoplossing. Hiervoor in de plaats moest een nieuwe oplossing komen die een einde zou maken aan de traditionele perceptie dat een werkplek gelijkstaat aan de fysieke locatie waar werk wordt verricht. Er moest een ‘cloudwerkplek’ komen. Citrix had de tools om dit alles te creëren en transparant te maken zodat aan de desbetreffende wet- en regelgeving kon worden voldaan.

De nieuwe omgeving van DICTU is gebouwd op het Citrix Workspace platform dat Citrix Virtual Apps and Desktops en beheer van mobiele devices omvat en wordt aangeboden vanuit de Cloud Workspace. De overstap naar de cloud wordt gezien als een belangrijke onderscheidende factor, aangezien veel grote leveranciers steeds vaker ‘cloud-only’ proposities neerzetten.

De implementatie heeft acht maanden geduurd en is stapsgewijs uitgevoerd. Elk weekend werden maximaal 1500 gebruikers gemigreerd, tot het huidige aantal van 14.000 gebruikers. Citrix hielp daarbij, net als Microsoft, dat het Azure-beheersysteem en Microsoft Office 365 heeft geleverd samen met backoffice-services zoals Microsoft Exchange en SharePoint. Plannen om Microsoft Teams te integreren zijn er ook. Om de acceptatie bij de gebruikers te verbeteren werden cursussen en workshops gehouden.

“We wilden dat mensen thuis konden werken, in de trein, overal, met op al die platforms dezelfde gebruikersinterface en gebruikerservaring. Met Citrix kunnen wij voor een gebruikerservaring zorgen die min of meer overal hetzelfde is”, legt Van Maaren uit. “Voor een project van deze omvang is het belangrijk dat je werkt met een partner die kan aanbieden wat je nu nodig hebt en in de toekomst nog nodig zult hebben. Citrix is zo’n soort partner voor DICTU, omdat onze proposities bij elkaar passen. We zagen Citrix Workspace enorm zitten vanwege het concept van gehoste apps en het feit dat wij onze gebruikers daarmee een werkomgeving in een browser konden bieden, zonder dat we per se een complete werkplek met besturingssysteem moesten neerzetten.”

Bij dit project draaide alles om flexibiliteit. Er moest een werkomgeving komen voor de behoeften van de meest uiteenlopende gebruikers, soorten werkzaamheden en performance-eisen. Veel verschillende medewerkers dus, met veel verschillende eisen en wensen.

Sneller beheer, snellere onboarding

“Wat beheer betreft kunnen we nu veel sneller werken. Het proces om een applicatie te publiceren en te distribueren naar onze gebruikers is veel eenvoudiger. Ook de uitrol van nieuwe werkplekken naar nieuwe gebruikers is veel sneller en gemakkelijker, omdat we veel verschillende templates en standaardinstellingen hebben die we kunnen gebruiken.”

In het kader van security maakt Citrix het voor het ministerie mogelijk om alle data binnen de muren van het datacenter te houden, aangezien de data ‘server-based’ is. Ook heeft de organisatie plannen om een securitypakket te implementeren ter verdere bescherming van alle data. Ze overwegen Azure Information Protection.

Hoewel dit destijds niet te voorzien was, heeft de Citrix implementatie het ministerie goed geholpen tijdens de coronacrisis, legt Van Maaren uit: “Ik denk dat de Cloud Workspace precies op tijd kwam, want we hebben alle gebruikers van het ministerie thuis kunnen laten werken, zonder echte problemen.”

Meer dan 90% van de medewerkers werkt momenteel thuis. Op kantoor staan er nog steeds meer dan 6000 thin clients, maar Van Maaren denkt dat het ministerie thuiswerken ook na corona zal blijven ondersteunen en niet zomaar zal terugkeren naar overwegend werken op kantoor.

In de toekomst stapt DICTU van een workspace die is geoptimaliseerd voor medewerkers over op een workspace die zichzelf optimaliseert op basis van wie de medewerker is, wat hij of zij doet en waar hij of zij zich bevindt. Dit maakt het werk van DICTU een stuk aangenamer en zal de productiviteit van deze dienst op een nog hoger niveau brengen.

“De afgelopen paar jaar is de Citrix propositie breder geworden dan alleen applicatie- en desktopvirtualisatie. Met applicaties zoals Citrix ADC (het vroegere NetScaler) is de manier om met Citrix applicaties aan te bieden aan gebruikers en klanten, veel flexibeler en makkelijker aanpasbaar geworden”, besluit Van Maaren.

We wilden dat mensen thuis konden werken, in de trein, overal, met één gebruikersinterface. Met Citrix kunnen wij voor een gebruikerservaring zorgen die min of meer overal hetzelfde is.
Koen Van Maaren
Domeinarchitect
DICTU

Branche

Belangrijkste voordelen

  • DICTU is afgestapt van het geaccepteerde werkplekconcept ten gunste van een flexibelere werkomgeving
  • Beheer is eenvoudiger en operationele zaken, zoals het lanceren van nieuwe apps en toevoegen van nieuwe gebruikers, verlopen veel sneller
  • De oplossingen van Citrix hebben het mogelijk gemaakt dat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat zich snel kon aanpassen na de uitbraak van het coronavirus

Citrix producten