Citrix oplossingen voor de digitale medische werkplek

BDH-Klinik heeft een ambitieus doel voor ogen: in twee à drie jaar tijd zoveel mogelijk ‘papierloos’ gaan werken. Citrix technologie moet dit neurologisch centrum daarbij helpen. De digitale workspaces worden stap voor stap uitgerold in samenwerking met IT-partner NetPlans.

BDH-Klinik Elzach is een gerenommeerd medisch centrum voor neurologische aandoeningen en (vroege) intensieve revalidatie. Met 190 bedden is dit medisch centrum de grootste aanbieder van vroege neurorevalidatie in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. BDH-Klinik is al bijna 60 jaar gespecialiseerd in neurorevalidatie bij jongvolwassenen en oudere patiënten.

Strak geïntegreerde teams met specialisten uit verschillende vakgebieden behandelen patiënten met aandoeningen aan het centraal en perifeer zenuwstelsel die klinische revalidatie nodig hebben. Vaak gaat het om de gevolgen van een beroerte of hersenbloeding, ongevallen met hoofdletsel of zuurstoftekort in de hersenen na reanimatie.

BDH-Klinik Elzach is geïntegreerd in een regionale zorgorganisatie waar ook het revalidatienetwerk van het University Medical Center Freiburg deel van uitmaakt. Ze werken nauw samen met nabijgelegen onafhankelijke ziekenhuizen, met geregistreerde artsen en therapeuten en met (poli)klinische zorgverleners.

De uitdaging: Optimale ondersteuning voor workflows in een medische omgeving

De artsen, therapeuten en zorgverleners van BDH-Klinik Elzach gebruiken in toenemende mate digitale technologie bij hun dagelijkse werkzaamheden. De IT-infrastructuur van dit medisch centrum is de afgelopen jaren gestaag uitgebreid. In twee datacenters met aparte brandcompartimenten draaien nu meer dan 90 virtuele servers, die de klok rond beschikbaar moeten zijn. De netwerk- en opslagsystemen zijn gericht op hoge beschikbaarheid en zijn grotendeels gevirtualiseerd.

BDH-Klinik heeft een beroep gedaan op technologie van Citrix om centrale toegang tot applicaties mogelijk te maken, via het datacenter, voor 600 gebruikers. Het patiëntenbeheersysteem (CGM REHA), de documentatiesoftware (ASPI MCDMS) en 70 verschillende applicaties worden aangeboden met behulp van Citrix Virtual Apps. Het beheer van de applicaties is hierdoor sterk vereenvoudigd. Nieuwe applicaties en updates hoeven maar één keer te worden geïnstalleerd en zijn daarna voor alle gebruikers beschikbaar.

“De afgelopen paar jaar hebben we een belangrijke basis gelegd voor de digitalisering van onze workflows”, zegt Pascal Schwer, IT-beheerder van BDH-Klinik Elzach. “In de toekomst wordt de inzet van digitale technologie voor de verdere optimalisatie van onze werkprocessen nog belangrijker. Onze koepelorganisatie – het BDH Bundesverband Rehabilitation – wil in de komende twee à drie jaar een ‘papierloos medisch centrum’ worden. Daarom ligt de focus van onze IT-strategie nu op de digitale workspace.”

De oplossing: Citrix technologie maakt de digitale medische workspace werkelijkheid

In nauw overleg met NetPlans zijn plannen opgesteld om de werkplekken van dit medisch centrum voor te bereiden op de toekomst. NetPlans stelde voor om in eerste instantie de Citrix omgeving in het datacenter te updaten. BDH-Klinik maakt nu gebruik van (onder meer) Citrix technologie zoals provisioning services en app layering, wat het applicatiebeheer verder vereenvoudigt. Gebruikers kunnen nu nagenoeg ongestoord doorwerken wanneer een software-update wordt uitgerold. Voor de IT-organisatie zelf zit het voordeel in het feit dat ze nu veel minder tijd kwijt zijn aan allerlei handmatig beheer.

Citrix Workspace Environment Management is een goede tool hiervoor. Voor de systeembeheerders is het een handige oplossing voor het beheer van profielen en groepen gebruikers. Het grote voordeel voor de gebruikers is dat ze veel sneller kunnen inloggen op hun virtuele desktop.

Met de nieuwe Citrix infrastructuur heeft BDH-Klinik ook het aantal volledig gevirtualiseerde desktops kunnen verhogen. Gebruikers die een desktop nodig hebben met speciale software of die een extra krachtig systeem nodig hebben, krijgen hun virtuele desktop aangeboden vanuit het datacenter. De meeste klassieke pc’s zijn vervangen door een IGEL Thin Client of ze zijn omgevormd tot een thin client met de Universal Desktop Converter van IGEL. Momenteel staat de implementatie van mobiele thin clients op de planning. In een later stadium zullen deze mobiel worden gemaakt voor gebruik over de hele afdeling, zodat het papierloze werken ook mogelijk is aan het bed van de patiënt.

De digitale werkomgeving van BDH-Klinik omvat nu ook smartphones en tablets. Om het beheer van die devices zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken, heeft NetPlans gekozen voor implementatie van Citrix Endpoint Management als ‘enterprise mobility solution’. Hiermee zorgt de IT-afdeling ervoor dat privégegevens op het mobiele device niet in contact kunnen komen met professionele content. “Professionele e-mails bijvoorbeeld kunnen alleen worden geopend met de geïntegreerde Secure Mail app van Citrix”, legt Pascal Schwer uit. “Deze draait in een beveiligde container en communiceert met het datacenter via een versleutelde verbinding. Raakt het device kwijt, dan kunnen we alle lokaal opgeslagen data op afstand verwijderen.”

Een andere belangrijke bouwsteen voor de moderne digitale workspaces van dit medisch centrum is Citrix Content Collaboration, de oplossing van Citrix voor het delen van bestanden. De IT-afdeling wilde de gebruikers een veilig alternatief bieden voor cloudopslag die eigenlijk voor consumenten bedoeld is. De gebruikers kunnen nu grotere bestanden of e-mailbijlagen delen met zowel in- als externe contacten. “Dat kan gaan van bouwtekeningen tot digitale documenten van sollicitanten”, zegt Pascal Schwer. “Met Citrix Content Collaboration houden we zelf de volledige controle over waar deze data wordt opgeslagen, wie er toegang toe heeft, hoelang en via welk kanaal.”

Meer comfort voor gebruikers

De gebruikers kunnen inloggen met elk device dat ze maar willen. Ze hebben altijd toegang tot hun persoonlijke werkomgeving, met daarin alle applicaties en informatie die ze nodig hebben. Willen ze even een ander device gebruiken, bijvoorbeeld wanneer ze de afdeling verlaten en naar een spreekkamer gaan, dan kunnen ze de bestaande sessie op dat volgende device gewoon voortzetten. Ook de dichtstbijzijnde beschikbare printer wordt automatisch geselecteerd, oftewel ‘follow me’ printen.

In de toekomst zullen gebruikers op hun virtuele desktop kunnen inloggen met de chipkaarttechnologie die nu ook al wordt gebruikt voor toegang en tijdregistratie. “Het is ons doel om Single Sign-On te realiseren voor elk aspect van de workspace van de gebruiker”, zegt Pascal Schwer.

Citrix Networking oplossingen staan garant voor een hoge mate van security en beschikbaarheid.

De digitalisering zet door. Daarmee neemt het belang van centrale IT-services toe. NetPlans kwam met het advies om de Citrix omgeving uit te breiden met een Citrix ADC. Deze Application Delivery Controller neemt de load balancing op zich voor alle belangrijke componenten van de Citrix infrastructuur, maar ook voor andere services zoals Microsoft Exchange. Valt een server uit, dan worden de gebruikers automatisch doorgestuurd naar andere beschikbare servers in de buurt. Op deze manier kunnen de gebruikers gewoon doorwerken.

Een netwerkoplossing van Citrix is nu ook in gebruik voor toegang op afstand. Met Citrix Gateway krijgen gebruikers buiten de kliniek – thuiswerkend administratief personeel bijvoorbeeld – een veilige verbinding naar het interne netwerk. Via internet wordt versleutelde toegang tot hun digitale workspace binnen de Citrix omgeving mogelijk gemaakt, waarbij ervoor wordt gezorgd dat gevoelige data nooit buiten het beveiligde datacenter komt.

Lagere werklast voor de IT-organisatie

“Vanuit IT-perspectief biedt de nieuwe infrastructuur enorm veel voordelen”, besluit Pascal Schwer. “Vandaag kunnen we sneller dan ooit nieuwe applicaties en diensten aanbieden in onze digitale workspace. Tegelijk gaat er voor ons veel minder werk zitten in de ondersteuning van onze 250 werkstations. We besparen hier veel tijd mee, tijd die we beter kunnen gebruiken voor digitaliseringsprojecten van meer strategische aard.”

Volgens deze IT-beheerder is zijn kliniek nu goed voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. “Bij Citrix vinden we onder één dak alle bouwstenen voor onze digitale workspace. NetPlans helpt ons bij de technische implementatie. Dit alles helpt ons goed vooruit op weg naar ons doel, een papierloos medisch centrum.”

###

De organisatie.

BDH-Klinik is in bijna 60 jaar tijd uitgegroeid tot een van de beste medische centra van Duitsland voor neurorevalidatie. De kliniek heeft een revalidatieprogramma voor neurologische aandoeningen bij jongvolwassenen en oudere patiënten, en werkt daarbij samen met onder meer het University Medical Center Freiburg. Ervaren artsen en gekwalificeerde therapeuten en zorgverleners zorgen voor een behandeling op maat met de meest geavanceerde ‘evidence-based’ revalidatiegeneeskunde.

BDH-Klinik Elzach gGmbH
Am Tannwald 1–3
D-79215 Elzach
Telefoon: +49 (0) 76 82 / 8 01 - 0
Email: info@bdh-klinik-elzach.de
www.bdh-klinik-elzach.de

De partners

NetPlans Systemhausgruppe is een vooraanstaand aanbieder van planning, implementatie en ondersteuning van IT-infrastructuren, managed services en cloudoplossingen. Sinds zijn ontstaan in 1998 is NetPlans van klassiek IT-bedrijf uitgegroeid tot een cloudprovider met een compleet aanbod producten en diensten. NetPlans heeft vestigingen in Karlsruhe, Simmern, Neckarsulm, Freiburg, Balingen, Frankfurt, Nuremberg, Mannheim, Zürich en Basel, en telt circa 160 medewerkers.

NetPlans GmbH
Eisenstockstr. 12
D-76275 Ettlingen
Telefoon: +49 (0) 7243-3734-0
Email: info@netplans.de
www.netplans.de

 

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op http://www.citrix.nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2018 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Bij Citrix vinden we onder één dak alle bouwstenen voor onze digitale workspace. NetPlans helpt ons bij de technische implementatie. Dit alles helpt ons goed vooruit op weg naar ons doel, een papierloos medisch centrum.
- Pascal Schwer

IT-beheerder

BDH-Klinik Elzach gGmbH

Branche

Belangrijke voordelen

  • Met Citrix Virtual Apps and Desktops maakt BDH-Klinik centrale toegang mogelijk tot 70 gespecialiseerde applicaties en volledig gevirtualiseerde desktops. Citrix technologie zoals app layering, provisioning services en workspace environment management houden het beheer eenvoudig en zorgen ervoor dat de digitale workspaces altijd up-to-date blijven.
  • Om alle mobiele devices van de gebruikers veilig te kunnen beheren, werd gekozen voor Citrix Endpoint Management. De oplossing beschermt gevoelige apps door middel van containerisation en versleutelde verbindingen naar het datacenter. BDH gebruikt Citrix Content Collaboration als tool voor het veilig delen van bestanden.
  • De volledige toegang op afstand tot interne resources wordt beveiligd met Citrix Gateway. BDH-Klinik kan medewerkers nu veilig laten werken op afstand zonder dat vertrouwelijke patiëntgegevens het beveiligde datacenter verlaten. Citrix ADC verzorgt de load balancing voor de infrastructuur en zorgt ervoor dat kritische services de klok rond beschikbaar blijven.

Citrix producten