Citrix speelt sleutelrol in bekroond digitaal examensysteem

Citrix Virtual Apps and Desktops-service staat centraal in nieuwe digitale toetsoplossing van Axians

Het plannen en uitvoeren van digitaal ondersteunde examens vormen tegenwoordig belangrijke en complexe taken in de onderwijssector. Van docenten wordt vaak verwacht dat ze dit op zich nemen, dit naast hun kerntaken. Ze zijn hier doorgaans niet speciaal voor opgeleid en hebben soms weinig affiniteit met ICT. Bovendien moet het proces telkens opnieuw worden ingericht omdat deze taak elk jaar aan iemand anders kan worden gedelegeerd. Axians, dat als IT-integrator is gespecialiseerd in digitale transformaties, was van mening dat hier een beter systeem voor moest komen.

"Het is echt een lastig proces", aldus Stefan Collet, Innovation Manager bij Axians in Nederland. "Scholen moeten veel voorbereidende IT-werkzaamheden uitvoeren, uitzoeken wanneer het examen kan worden afgenomen en bepalen wie verantwoordelijk is voor de planning. En als ook maar één bepaalde functie of tijd wijzigt, kan alles spaak lopen en moeten ze van voren af aan beginnen.

Andere problemen hebben te maken met compliance en beveiliging. Onderwijsinstanties willen de zekerheid hebben dat examens op de juiste wijze worden afgenomen, zonder dat sprake is van fraude of fouten in het proces. Je moet dus aan de regelgeving voldoen en dit aan auditors kunnen bewijzen."

Unieke samenwerking tussen vier partners

Axians maakt deel uit van VINCI Energies, de op een na grootste Franse bedrijfsgroep met 10.000 medewerkers in heel Europa, waarvan 1.400 in Nederland. In samenwerking met onderwijsinstellingen heeft Axians in Nederland eXam Workplace ontwikkeld: een dynamisch en veilig examenplatform voor applicaties waarmee elk examen nauwlettend wordt bewaakt en opgenomen. Het is bedoeld om onderwijsinstellingen te helpen bij het ontwerpen, implementeren en beheren van veilige en betrouwbare examenprocessen en het wordt op basis van software as a service aangeboden met een standaardtarief voor elk examen en een vast maandelijks bedrag.

Het project was het resultaat van een unieke samenwerking met drie grote spelers en leidde ertoe dat Axians werd uitgeroepen tot Digital Workplace Innovator van het jaar bij de Dutch IT-channel Awards. De leerlingen of studenten loggen veilig in en maken hun examen op de Citrix Virtual Apps and Desktops-service. eXam Workplace werkt op een selfserviceportal dat technisch wordt ondersteund door Ivanti Identity Director en de workspace is ingericht op basis van Ivanti Workspace Control. Het hele proces is volledig geautomatiseerd en voor het cloudplatform is gekozen voor Microsoft Azure. De Azure Virtual Desktop-modules van eXam Workplace vormen uitgangspunt voor het ontwerp van de werkstations in Microsoft Azure.

"Een van de belangrijkste redenen voor onze keuze voor Citrix was dat het flexibel genoeg is om het standaardmodel aan onze eisen aan te passen", licht Collet toe. "Ook vanuit technisch oogpunt was dit het geval: we wilden elk examen opnemen, wat Citrix kant-en-klaar kon bieden. We hadden de extra functionaliteit nodig die Citrix bood. Het kan bijvoorbeeld best lastig zijn om de camera op je fysieke machine te integreren met een virtuele desktop, maar met Citrix is dat geen enkel probleem."

Opnames om fraude op te sporen en audits uit te voeren

Docenten creëren via een keuzemenu een toetsomgeving in een selfserviceportal. De toetsen zijn eenvoudig te personaliseren en te verrijken met digitale applicaties. Alle instellingen worden centraal en in profielen opgeslagen, waardoor de onderwijsinstelling automatisch een eigen bibliotheek met toetsomgevingen opbouwt.

Tijdens de toets vinden monitoring, opnames en controles plaats om fraude te voorkomen. Na afloop van de toets worden de opnames van het examen automatisch opgeslagen op een andere, economisch verantwoorde locatie. Zo blijven alle gegevens beschikbaar voor een eventuele klachtenprocedure, audit of analyse van de resultaten.

De opnames zijn niet alleen handig voor gecertificeerde examens, maar ook voor oefenexamens om de leerlingen of studenten voor te bereiden.

Virtuele omgeving ondersteunt meer examens

Collet: "Een van de grootste voordelen van Citrix voor dit project is dat het over een virtuele desktop beschikt. Voorheen was dit onmogelijk, aangezien de meeste examens mediacontent bevatten. "Een fysieke machine voor elk examen zou hoge kosten met zich meebrengen. Bovendien kun je met Citrix Virtual Apps and Desktops meer examens gelijktijdig afnemen dan voorheen mogelijk was."

eXam Workplace wordt momenteel alleen gebruikt op scholen. Dankzij het systeem kon anderhalve meter afstand worden gehouden tijdens de examens, hoewel het project al vóór de coronapandemie van start ging. Axians werkt aan de afronding van de beveiligingsfunctionaliteit en onderzoekt nu hoe het de onderwijssector kan helpen met examens die vanuit huis of een externe locatie kunnen worden afgenomen.

"Klanten hechten veel belang aan de flexibiliteit van het systeem. Door de automatisering van het systeem is het veel gemakkelijker om alles in te richten voor digitale examens. Al onze systemen zijn stabiel. We gebruiken hetzelfde proces telkens opnieuw omdat het geautomatiseerd is. Dit zorgt voor veel structuur, waardoor we ons meer kunnen richten op functionele verbeteringen van het examenproces", besluit Collet.

Een van de belangrijkste redenen voor onze keuze voor Citrix was dat het flexibel genoeg is om het standaardmodel aan onze eisen aan te passen. Ook vanuit technisch oogpunt was dit het geval: we wilden elk examen opnemen, wat Citrix kant-en-klaar kon bieden."
Stefan Collet
Innovation Manager bij
Axians in Nederland

Over Citrix
Citrix (NASDAQ:CTXS) biedt een betere manier van werken met uniforme werkomgevings-, netwerk- en analyseoplossingen die organisaties helpen om innovaties te ontsluiten, klanten te betrekken en de productiviteit te verhogen, zonder in te boeten op beveiliging. Met Citrix krijgen gebruikers een soepele werkervaring en heeft IT een uniform platform om diverse technologieën in complexe cloudomgevingen te beveiligen, te beheren en te controleren. Citrix oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500.

Copyright © 2021 Citrix Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden. Citrix, XenApp en XenDesktop zijn handelsmerken van Citrix Systems, Inc. en/of een of meer van zijn dochterondernemingen. Ze kunnen geregistreerd zijn in de Verenigde Staten en in andere landen. Andere product- en bedrijfsnamen die hierin worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectievelijke bedrijven.

Een fysieke machine voor elk examen zou hoge kosten met zich meebrengen. Bovendien kun je met Citrix Virtual Apps and Desktops meer examens gelijktijdig afnemen dan voorheen mogelijk was.
Stefan Collet
Innovation Manager bij
Axians in Nederland

Industrie

Citrix producten

Belangrijkste voordelen

  • Mogelijkheid om examens op te nemen voor beveiliging en evaluatie
  • Virtuele omgeving maakt het mogelijk om veel meer examens tegelijkertijd af te nemen