Asamer Baustoffe werkt tijdens de coronacrisis normaal door, dankzij Citrix

  

Asamer Baustoffe AG (ABAG) heeft in 48 uur tijd thuiswerkplekken gecreëerd voor circa 250 medewerkers. Zo werkt deze fabrikant van bouwmaterialen ongestoord door tijdens de coronacrisis. Met Citrix technologie hebben thuiswerkende medewerkers toegang tot al hun applicaties en data en zijn ze altijd bereikbaar voor klanten.

De ABAG-groep (Asamer Baustoffe AG Gruppe) is gespecialiseerd in hoogwaardige grondstoffen en producten voor de bouw. Beton en cement zijn de belangrijkste daarvan. De groep bestaat nu uit elf bedrijven met in totaal 450 medewerkers in Oostenrijk, Slowakije, Bosnië-Herzegovina en buurlanden.

De belangrijkste bedrijven zijn Transportbeton Gesellschaft m.b.H. & Co. Komm. Ges. in Wenen, cementproducent CEMMAC a.s. in Slowakije en cement- en betonproducent Fabrika cementa Lukavac d.d. in Bosnië-Herzegovina. Asamer Baustoffe AG (ABAG), dat zelf is gevestigd in Ohlsdorf in de deelstaat Opper-Oostenrijk, staat in voor het operationeel management en verleent diensten aan alle dochterondernemingen.

De ABAG-groep heeft tientallen jaren ervaring met de winning van grondstoffen en de productie van belangrijke bouwmaterialen. Tunnels, gebouwen, civieltechnische projecten, wegenbouw... het bedrijf levert de juiste soort beton of cement voor elk project.

De uitdaging: bedrijfscontinuïteit mogelijk maken

In maart 2020 werden in Oostenrijk strenge maatregelen getroffen naar aanleiding van de corona-uitbraak. Ook de ABAG-groep werd hierdoor getroffen. Zolang afstand kon worden gehouden en voldoende hygiënemaatregelen werden getroffen, konden veel bouwplaatsen openblijven. Wel was het verplicht om het kantoorpersoneel zoveel mogelijk thuis te laten werken.

“We hebben de gezondheid van onze collega’s en klanten meteen serieus genomen”, zegt Christian Katterl, Technical IT Team Leader van ABAG. “We zijn meteen begonnen aan de implementatie van een werkbare thuiswerkoplossing. We wilden alle collega’s zo veilig en productief mogelijk laten werken.”

De oplossing: ABAG gebruikt Citrix Workspace om digitale werkstations aan te bieden

Vanuit technisch oogpunt was de nieuwe situatie voor de IT-afdeling niet zo’n probleem. ABAG werkte al enkele jaren met een Citrix infrastructuur voor de virtualisatie van desktops en applicaties in het datacenter. De meeste kantoormedewerkers waren van een pc overgestapt op een thin client. Bedrijfssoftware zoals het office-pakket en ERP-systeem waren centraal toegankelijk voor de gebruikers door middel van Citrix Virtual Apps and Desktops.

“We hadden al een aantal gebruikers dat Citrix gebruikte om thuis of onderweg toegang te krijgen tot hun workspace”, legt Christian Katterl uit. “Wat nieuw was voor ons, wat dat nu praktisch iedereen thuis moest kunnen werken, en sommige personen vanaf eigen privédevices.”

Met Citrix technologie kon razendsnel aan de nieuwe vereisten worden voldaan. Medewerkers met een eigen pc of laptop thuis hoefden daarop alleen maar de Citrix Workspace app te installeren. Na eenmalige registratie hadden ze meteen toegang tot hun digitale workspace. Alle andere medewerkers hebben van de IT-afdeling een notebook of thin client gekregen. Deze apparaten waren voorgeconfigureerd om automatisch verbinding te maken met de Citrix omgeving.

De verbinding tussen het device thuis en de interne IT-systemen van de organisatie wordt op verschillende manieren beveiligd. Citrix Gateway appliances in het datacenter van ABAG versleutelen de volledige communicatie. De toegang wordt verder beveiligd door middel van tweevoudige authenticatie met Google Authenticator. “Ook hier konden we profiteren van de bestaande Citrix infrastructuur”, merkt Christian Katterl op. “Citrix Gateway biedt ‘out of the box’ ondersteuning voor inloggen met eenmalige wachtwoorden vanuit Google Authenticator.”

Snelle omschakeling naar het thuiskantoor

De IT-afdeling had maar twee dagen nodig om 250 collega’s een thuiswerkplek te bieden. Aanschaf van extra pc’s of notebooks was niet nodig. Met de bestaande computers van het bedrijf en de eigen devices van medewerkers was iedereen geholpen.

“Zelfs investeren in extra netwerkbandbreedte of in hardware voor het datacenter hoefde niet”, geeft Christian Katterl aan. De Citrix infrastructuur van ABAG was op zo’n manier ingericht dat bijna alle medewerkers tegelijk op de servers aan de slag konden. Verder was de omgeving op een volledig redundante manier opgezet en via twee verschillende providers verbonden met internet. De extra belasting die alle thuiswerkers veroorzaakten, was hiermee geen enkel probleem.

“Vanuit het perspectief van een systeembeheerder was het een groot voordeel dat we niet voor klassieke VPN-technologie hadden gekozen”, gaat Katterl verder. “Zo hoefden we geen VPN-clients te installeren op alle gebruikersdevices, een enorme tijdbesparing. Tegelijk hebben we de hoge latency kunnen voorkomen die je vaak ziet als interne systemen via een VPN worden benaderd.”

Betrouwbare gebruikerservaring voor medewerkers

Met de Citrix oplossing heeft de IT-afdeling ervoor gezorgd dat gebruikers ook thuis kunnen werken, vanuit hun bekende desktopomgeving, en alle applicaties en systemen kunnen gebruiken zoals normaal. De toegang tot netwerkstations bijvoorbeeld werkt net zo efficiënt en betrouwbaar als op kantoor. Met Citrix Files, een van de componenten van Citrix Workspace, kunnen netwerkstations naadloos in de lokale desktop worden geïntegreerd terwijl gevoelige data veilig in het datacenter blijven staan. “Citrix maakt het ook mogelijk om veilig te printen thuis”, legt Christian Katterl uit. “Met een VPN-oplossing was het niet mogelijk geweest om eigen netwerkprinters in ons systeem te integreren zonder het risico te lopen van een datalek.”

De medewerkers van de ABAG-groep konden vanaf de allereerste dag productief aan de slag. Alle werkzaamheden en vragen van klanten werden naar behoren uitgevoerd en behandeld. Dankzij de onbeperkte toegang tot alle IT-resources liepen projecten op de voorziene manier verder. Voor vergaderingen en conferenties worden nu videogesprekken georganiseerd via Microsoft Teams. “Collega’s die nog nooit thuis hebben gewerkt, staan versteld hoe goed alles werkt”, legt de IT-teamleider uit. “En het is de oplossing van Citrix die dat mogelijk maakt, want dips in de performance zijn er niet. Realtime applicaties zoals videochats worden ook probleemloos op de virtuele desktop weergegeven zonder dat dit veel bandbreedte kost.”

Thuiswerken: een model met toekomst

Senior managers van de ABAG-groep hoeven niet bang te zijn dat thuiswerken ten koste gaat van de datasecurity. Aangezien gebruikers alleen met virtuele applicaties en desktops werken, blijven de gevoelige gegevens van de organisatie altijd op de servers in het datacenter staan. Van die data wordt regelmatig een back-up gemaakt, automatisch. Het voordeel is dat defecte devices geen dataverlies kunnen veroorzaken. Toegang op afstand met verschillende soorten security beschermt ook de interne omgeving tegen mogelijke malware op een device van een gebruiker.

“Met Citrix hebben we de juiste balans gevonden tussen security en comfort voor de gebruikers”, vat Christian Katterl samen. “Mijn collega’s zijn blij dat ze tijdens deze bijzondere situatie gewoon aan het werk kunnen blijven en we hebben dan ook al veel positieve feedback gekregen. Ook ons management heeft al aangegeven dat we hiermee over de juiste strategie en de juiste partner beschikken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het thuiswerkmodel een belangrijke rol zal blijven spelen in ons bedrijf.”

Over Citrix

Citrix (NASDAQ:CTXS) streeft naar een wereld waarin mensen, organisaties en dingen veilig verbonden en beschikbaar zijn, zodat het buitengewone mogelijk wordt. Citrix helpt klanten de toekomst van werk opnieuw uit te vinden door de meest uitgebreide beveiligde digitale werkplek te bieden, waarin alle apps, data en diensten die mensen nodig hebben om productief te zijn verbonden worden en waar IT eenvoudig complexe cloud-omgevingen kan opzetten en beheren. Citrix-oplossingen worden gebruikt in meer dan 400.000 organisaties, waaronder 99 procent van de Fortune 100 en 98 procent van de Fortune 500. Meer informatie vindt u op https://www.citrix.com/nl-nl of volg Citrix Benelux op Twitter via @citrixbenelux.

Copyright © 2019 Citrix Systems, Inc. All rights reserved. Citrix, XenApp and XenDesktop are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. and other countries. Other product and company names mentioned herein may be trademarks of their respective companies.

Met Citrix hebben we de juiste balans gevonden tussen security en comfort voor de gebruikers. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het thuiswerkmodel een belangrijke rol zal blijven spelen in ons bedrijf.
Christian Katterl
Technical IT Team Leader
Asamer Baustoffe AG

Branche

Belangrijkste voordelen

  • ABAG heeft in 48 uur tijd een thuiswerkplek gecreëerd voor 250 gebruikers.
  • Gebruikers hebben in die digitale workspace thuis toegang tot alle applicaties en services.
  • Gevoelige bedrijfsgegevens worden betrouwbaar beschermd met een gelaagd securityconcept.
  • Het bedrijf kon na de corona-uitbraak gewoon doorwerken en bleef altijd bereikbaar voor klanten.

Citrix producten