Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Duurzaamheid is goed voor onze planeet en voor het bedrijfsleven.

Maar hoe verbetert u duurzaamheid zonder in te leveren op andere doelen van uw organisatie?

IT heeft hier een grote rol te spelen, zowel direct als indirect.

IT-afdelingen kunnen er direct voor zorgen dat hun activiteiten zo efficiënt mogelijk worden door het energieverbruik te verminderen en de levensduur van hardware te verlengen.

Indirect kan IT het mogelijk maken dat organisaties en medewerkers efficiënter en duurzamer werken: minder woon-werkverkeer en medewerkers die zelf bepalen hoe ze willen werken en meer vrijheid hebben om te innoveren.

Laten we eens kijken hoe vier verschillende organisaties groene technologie gebruiken om hun duurzaamheidsdoelen te ondersteunen.

Cambridge ondersteunt een klimaatneutrale toekomst met een groenere desktop

De University of Cambridge wil klimaatneutraal zijn in 2030. Toen er een nieuwe desktop moest komen voor 150 afdelingen en 31 colleges, viel de keuze op een energiezuinige oplossing die een standaard virtuele desktop kon aanbieden aan een thin client als endpoint. Deze oplossing was Citrix Workspace.

Steve Hoensch, hoofd Frontline Services van de universiteit, vertelt: “We stonden echt te kijken van de energiebesparing. Van een desktop-pc van 450 watt die 24/7 aan het lichtnet hangt, naar een Raspberry Pi die tussen de 5 en 15 watt nodig heeft, dat is een hele besparing. On-site hebben we meer dan 15.000 desktops en dan tellen we de eigen laptops van studenten niet mee. Onze energiekosten zijn enorm.”

Met Citrix Workspace hebben gebruikers overal en vanaf elk device en op een veilige manier toegang tot hun desktop. Zo kunnen ze ook effectief thuis aan de slag en hoeven ze minder te reizen, wat veel tijd en energie bespaart.

“We hebben rekening gehouden met de milieukosten wanneer mensen speciaal hierheen moeten komen rijden om wat bestanden te openen, hun werk te doen, en daarna naar huis te rijden en vast te zitten in de avondspits”, legt Hoensch uit. “Mensen veilig en gemakkelijk laten werken op afstand is een andere belangrijke factor bij het verminderen van onze ecologische voetafdruk.”

Lokale Engelse raden Kingston en Sutton verbeteren hun energie-efficiëntie met een derde

Twee Londense raden, de Royal Borough of Kingston en de Borough of Sutton, hebben hun ecologische voetafdruk verkleind met het equivalent van 1500 hectare volgroeid bos en zijn nu elk jaar 40.000 pond minder kwijt aan elektriciteit.

De besparing is het resultaat van een strategie die steunt op gedeelde IT-services en waarbij verouderde desktop-pc’s werden vervangen door een virtuele desktopoplossing op basis van Google Workspace, Acer Chromebooks en Citrix Virtual Apps and Desktops.

Net als in Cambridge is de duurzaamheid van deze lokale raden fors verbeterd dankzij de sterk toegenomen energie-efficiëntie (van de nieuwe Chromebooks als thin client in vergelijking met de vroegere pc’s) en het afgenomen woon-werkverkeer.

De organisatie verwacht ook milieuvoordelen te boeken dankzij de langere levensduur van de Chromebooks ten opzichte van pc’s. De nieuwe devices blijven één jaar langer in gebruik.

De resultaten zijn gecontroleerd door milieuconsultant Px3. Lead consultant Ewen Anderson van dit bureau bevestigt: “De overstap naar Citrix en Acer Chromebooks levert een energiebesparing van 32% op, zo hebben wij berekend. Samen met het afgenomen woon-werkverkeer van meer dan 95 procent van het personeel dat nu op afstand werkt, komt dit neer op een CO2-compensatie van 1500 hectare volgroeid bos.”

David Grasty, Corporate Head Digital Strategy & Portfolio van de ICT-afdeling van beide lokale overheden, zegt: “De oplossing van Citrix, Google en Acer maakt ons energiezuiniger in onze activiteiten, biedt onze medewerkers meer controle over hun manier van werken en maakt het voor ons gemakkelijker om mensen te vinden, doordat we nu minder gebonden zijn aan woonplaats.”

De innovatieve IT-strategie van Neste ondersteunt duurzaamheidsdoelen

Neste, toonaangevend producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof, heeft van Corporate Knights de vierde plaats gekregen op de lijst van de honderd duurzaamste organisaties van 2021. Hiermee staat Neste voor de vierde keer in de top vijf, als hoogstgeplaatste energiebedrijf.

Om de performance en duurzaamheid van haar IT-infrastructuur te verbeteren, koos deze organisatie voor een hybride cloud- en on-premise architectuur op basis van het Google Cloud Platform, Google G Suite en Citrix Cloud services.

De oplossing stelt Neste in staat om veilig en doeltreffend te werken, overal ter wereld, en te profiteren van de optimale schaalbaarheid van een cloudarchitectuur. Ze gebruiken nu altijd precies zoveel cloudservers als nodig om de op dat moment vereiste performance te bieden.

Medewerkers hebben altijd en overal toegang tot de apps en informatie die ze nodig hebben, waardoor ze minder vaak naar kantoor hoeven. Mari Wasström, IT Service Management Lead, vertelt: “Citrix Cloud en de diverse tools van Google bieden betere, flexibelere werkwijzen, en zijn de juiste oplossing om het verdere succes van Neste als wereldleider op het gebied van hernieuwbare energieproducten te ondersteunen.”

“Neste is pionier in een sector die vaak als conservatief wordt beschouwd”, aldus Henri Grönlund, CEO, Cloud2. “De innovatieve benadering van IT-infrastructuur – de combinatie van Citrix Cloud services en het Google Cloud Platform – heeft geholpen bij het verlagen van de ecologische voetafdruk en het verbeteren van de applicatie-ervaring voor medewerkers over de hele wereld. Medewerkers hebben nu een geweldige gebruikerservaring, met een betere beveiliging en met alle flexibiliteit om te kunnen werken op elke locatie.”

Nudie Jeans kiest groenere IT voor duurzame denim

Nudie Jeans staat internationaal bekend om zijn duurzame denim. Het bedrijf is trots op zijn maatschappelijk en ecologisch verantwoorde processen en activiteiten.

Het maakt gebruik van een hybride architectuur op basis van Microsoft Azure en Citrix Virtual Apps and Desktops om zowel de directe als indirecte voordelen te bieden die we in het begin hebben beschreven. Het duurzamere IT-platform van Nudie Jeans draagt op vier manieren bij aan zijn milieudoelstellingen.

Ten eerste (in lijn met de filosofie van Nudie rond het langer en opnieuw gebruiken van materialen) stelt Citrix het bedrijf in staat om de levensduur van bestaande endpoint devices te verlengen.

Ten tweede vervangt Nudie Jeans pc’s door voordelige, energiezuinige devices.

Ook bij Nudie Jeans is er minder woon-werkverkeer. Nu medewerkers thuis net zo goed kunnen werken als op kantoor, gaat de uitstoot als gevolg van woon-werkverkeer omlaag. Videovergaderingen maken veel zakenreizen overbodig en ook voor IT-gerelateerde zaken hoeft er minder te worden gereisd.

De vierde bijdrage is het resultaat van het gebruik van energiezuinige Azure-datacenters. De overstap naar de cloud betekent dat Nudie Jeans overschakelt op milieuvriendelijke datacenters van Microsoft. Microsoft streeft ernaar om in 2025 100% duurzame energie te gebruiken.

Sandra Hansson, IT- en systeemmanager voor Nudie Jeans Marketing, vertelt ons: “We werken samen met partners die onze kernwaarden delen en die een sterke duurzaamheidsstrategie hebben. Werken met Citrix draagt bij aan meer duurzaamheid. Systemen gaan langer mee omdat de performance minder in het nauw komt. Al het zware werk gebeurt tenslotte op de Citrix servers. Het feit dat systemen de langst mogelijke levensduur hebben, is een belangrijk onderdeel van ons duurzaamheidsstreven.”

Voordelen naast duurzaamheid

Citrix heeft technologie ontwikkeld om te werken vanaf elke locatie en elk device, en het energieverbruik te verlagen. De technologie van Citrix reduceert het woon-werkverkeer en ondersteunt energiezuiniger computergebruik. Met 100 miljoen gebruikers in meer dan 100 landen resulteert dit in echte duurzaamheid op schaal.

Hoe belangrijk ook, duurzaamheid mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de security en andere prioriteiten.

Al deze organisaties konden naast energiebesparing rekenen op nog meer voordelen: bedrijfscontinuïteit, verbeterde flexibiliteit en productiviteit, betere gebruikerservaring en grotere zelfstandigheid voor medewerkers, en verbeterde security en desktopprestaties.

Lees het volledige verhaal van elke organisatie via de onderstaande links.