I bloggar, artiklar, reklam och tidningar kan vi läsa om VDI som framtidens lösning på klientplattformen. Är det verkligen möjligt tänker jag, finns det en plattform som är lösningen på alla utmaningar att tillhandahålla en standardplattform.

Vad är det för problem med hur vi hanterar användarnas datorer idag? Kostar det för mycket pengar, tar det för lång tid eller klagar användarna på flexibilitet och dålig prestanda? Ibland känns det som vi hittar på lösningar på problem som inte finns. Som alltid är det bra att börja med att precisera behoven och vad det är man ska lösa. Varför laga någonting som inte är trasigt?

Virtualisering har varit ett ganska “hype:at” ord en tid och vissa virtualiserar allt möjligt till förbannelse helt oavsett om det är rätt eller fel, det ska bara virtualiseras för att alla andra gör det så det måste ju vara rätt. Blir det billigare? Ja, när det används rätt är ex. servervirtualisering extremt kostnadseffektivt men vi kan även se den totala motsatsen vid ex. virtualisering av fel typer av tjänster man förlorar så mycket på den overhead som blir att det blir rätt mycket dyrare. Det kan såklart finnas andra skäl som tillgänglighet för vissa typer av tjänster som gör det värt helt oavsett men allt för ofta tycker jag mig se att virtualisering är målet trots att det egentligen bara är ett medel till att leverera en funktion oavsett det gäller server, klient, nät eller applikation.

I vilken ände ska man egentligen börja? Helt oavsett klientplattform är det alltid enklast att börja med applikationshanteringen. När det kommer till att välja VDI eller inte, varför välja när man kan få allt?
Använd rätt teknik för rätt ändamål och standardisera på operativsystem oavsett plattform. Genom att skikta operatativsystem och applikation kan man dynamiskt byta ut resp. del men även blanda helt obehindrat.

Provisioning services är en komponent som verkligen gör livet enklare genom att leverera en standard image med operativsystem till både fysiska och virtuella maskiner i en och samma image. VDI eller inte, ja det är verkligen frågan, men rätt använt kan det verkligen spara en hel del pengar och göra underverk som annars vore helt omöjligt att göra på alterativa sätt.