Är det inte fantastiskt hur vi kan skapa förkortningar för allt möjligt. BYOC är ännu en i mängden om än löjligt lik BYOB men en helt annan innebörd

Citrix har länge pratat om “Delivery Center” där IT-avdelningen levererar tjänster som funktion och där det inte spelar någon roll vilken dator eller mobil enhet man använder. I förlängningen kan it-avdelningen helt frånsäga sig ansvaret för klientarbetsplatsen då man i praktiken lika gärna kan använda sin egen dator och nå alla resurser på ett enkelt sätt. Om vi nu har en så stor kostnad att driva klientarbetsplatsen, varför inte ta steget att helt strunta i klientplattformen, det fungerar ju trots allt rätt bra med datorn där hemma bara applikationerna levereras som funktion.

Förr i tiden var “hemPC” ett framgångsrikt koncept, alla fick nya datorer hemma som var betydligt snabbare och mer avancerade än de flesta av datorerna på jobbet. Jag börjar fundera på det här med standard PC som de flesta använder, hur kommer det sig egentligen att vi har det? Blir det billigare? Självklart beror det på hur man räknar, vad man tar med i beräkningen osv men spontant tänker jag att det måste vara svårt att tillhandahålla en dator för varje behov. Vem vet mitt behov och vilken dator som passar mig bäst? Förmodligen jag själv, eller åtminstonde tror jag nog det. Men hur blir det egentligen med den kostnaden om alla ska köra anarki och köpa sin egen dator och använda den på jobbet? För det första, vill man verkligen det? är det inte skönt att bara få en dator levererad från it-avdelningen. Självklart är det smidigt men jag tror verkligen på att konsumentmarknaden och att den kommer att påverka hur vi ser även på it-utrustning. Se bara på ex. ipod, mobiltelefoner och hur vi är vana att kommunicera och använda datorn som en “leksak” som bara fungerar.

Idag är det inte speciellt svårt att hantera ett operativsystem, patchar automatinstalleras och antivirus automatuppdateras. Som alltid är det bara applikationerna som behöver levereras på ett smart sätt men här finns det ett flertal lösningar som gör det möjligt. Det låter som en utopi att varje medarbetare kan ta med sin egen laptop precis som det vore en penna, ett par glasögon, en kavaj eller mobiltelefon. Hur svårt är det egentligen med en mobil, ett simkort och en exchange server adress och man är uppe och snurrar efter några sekunder med kontakter, on-line syncad outlook osv. Det är såklart trist om den försvinner, blir stulen eller tappas bort men informationen finns alltid på servern och omedelbart på sin nya mobil när den ersätts. Varför kan det inte vara lika enkelt att hantera min laptop. Applikationerna levererade on-demand, när jag behöver dem. Data sparas i min backup med automatik och kan återskapas när jag byter maskin samt att jag enkelt kommer åt informationen när jag inte ens bär den med mig utan lånar en maskin eller kanske till och med använder min iPhone där jag kör mina windows applikationer som outlook och ms project.

Ärligt talat förstår jag inte hur det kommer sig att vi lever i ett samhälle på 2000-talet där vi accepterar att så mycket fokus läggs på fel saker som teknikprylar som snarare stör oss i vår vardag än stödjer oss i verksamheten. BYOC – Bring Your Own Computer är här för att stanna, nu äntligen river vi murarna mot it-avdelningen och kräver att dom levererar lösningar för oss användare så att vi kan fokusera på den uppgift vi är här för att göra. Personligen är jag helt fast i BYOC och kommer aldrig att ta emot en så kallad standard PC som är låst, stor, ful, klumpig och helt oanvändbar. Se till att leverera de applikationer jag behöver till den device jag förtillfället använder så att jag kan fokusera på att bli bäst på det jag är här för att göra så ska det nog bli bra! – BYOC is here to stay : )

Nåja, räkna på det och det finns pengar att spara på hela konceptet, allt från inköp, support osv till saker man inte tänker på. Totalt sparar vi faktiskt även på miljön på ett sätt vi inte riktigt tänkt på. Utan BYOC har man minst en dator hemma och på kontoret, genom att använda endast en maskin per person blir det inte lika många datorer – spara på miljön – Bring your own comuper!